Upadek i wzlot Reginalda Perrina

Okładka książki Upadek i wzlot Reginalda Perrina autora David Nobbs, 9788366013148
Okładka książki Upadek i wzlot Reginalda Perrina
Filip Podejko

Kup Upadek i wzlot Reginalda Perrina w ulubionej księgarnii

Oceny książki Upadek i wzlot Reginalda Perrina

OPINIE i DYSKUSJE o książce Upadek i wzlot Reginalda Perrina

Każdy z nas chciałby spojrzeć sobie w oczy i odnaleźć tam tego człowieka, którego kiedyś – z lękiem – podziwiał. Czy to starego profesora, przyjaciela rodziców, czy tego dystyngowanego dziadka, który codziennie pije kawę w kawiarni na rogu. Kogoś, kto miał być wizją wyidealizowanej dojrzałości. Każdy marzył kiedyś o porzuceniu wszystkiego i zostaniu, choć na moment, kimś innym, kim wydawało mu się, że powinniśmy być.

Jednak mimo wszystkich starań, zawsze pozostajemy sumą naszych lęków i porażek. Niezależnie od tego, jak bardzo staramy się udawać, zawsze na koniec popadamy w szaleństwo, które każe nam choćby na chwilę zmienić skórę, kupić motor, uprawiać garncarstwo. Ale – tak jak nasz tytułowy R.I.P. (rest in peace),czyli najważniejszy żart językowy, ale i jawna gra nadawcy z czytelnikiem – jedyne, co tym przeistoczeniem osiągamy, to zniszczenie wszystkiego co znaliśmy.

Upokorzenia Reginalda Perrina trudno znieść. Trudno je także wybaczyć czy mu zaprzeczyć. Ludzie zwykle uciekają w mniej symboliczne realizacje własnych młodzieńczych fantazji, lub wypierają je tak skutecznie, że nawet najmniejsza sugestia powoduje z ich strony agresję. I może właśnie to jest największą wadą tej opowieści – zderzenie naszych oczekiwań wobec siebie i bliskich z brutalną rzeczywistością? Bo czy nasze własne manie różnią się od tych bohatera w samym zarodku? Tak naprawdę chyba chcielibyśmy, aby nasi towarzysze byli lepsi. Byśmy i my potrafili przejść przez to wszystko, co nazywamy życiem, z podniesioną głową. Niestety, jesteśmy tylko ludźmi. I nie zawsze udaje nam się zachować czystą twarz po wpadnięciu w błoto. Bo w tych próbach tracimy część ludzi i sporo godności, a zostają nam na niej tylko nasze własne odromantyzowane brudy.
Wyleniałe lwy to jeden z bardziej poruszających symboli tej powieści, moim zdaniem lepiej oddają stan bohatera niż jego ciągły, chociaż tak bliski mi, gniew. Zmizerniałe, a niegdyś (no, nie tak dawno temu) potężne zwierzęta też nie chcą już zabawiać gawiedzi, a jednak są zmuszone do swojej roli: społecznej, zawodowej czy egzystencjalnej.

Słaby warsztat pisarski. Fabuła podąża od absurdu do groteski i jest bardzo naiwna. Wszystkie dialogi wydają się sztuczne i na siłę. Chyba, że to ten słynny humor brytyjski z okładki, ale w takim razie kompletnie mi nie podszedł.

Być może moje pojęcie o tym, co jest zabawne, rozmija się z zrozumieniem tego terminu przez innych, może przez innych czytelników, może przez Anglików, może... Nie wiem. Odczytuję tę powiastkę jako gorzką farsę wytykającą nam wszystkim nasze nieradzenie sobie ze współczesnym światem dookoła nas, i to mimo, a może nawet na skutek obecności w nim lodów o egzotycznych smakach. Światem, którzy sami stworzyliśmy, i tylko czasami niektórzy z nas, nieudolnie, próbują go poprawić. Co zazwyczaj prowadzi do... - kto przeczyta, ten się dowie.

316 użytkowników ma tytuł Upadek i wzlot Reginalda Perrina na półkach głównych
77 użytkowników ma tytuł Upadek i wzlot Reginalda Perrina na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Upadek i wzlot Reginalda Perrina

David Nobbs Upadek i wzlot Reginalda Perrina Zobacz więcej