Przedksiężycowi, tom 2

Okładka książki Przedksiężycowi, tom 2 autora Anna Kańtoch, 9788362980208
Okładka książki Przedksiężycowi, tom 2
Anna Kańtoch Wydawnictwo: Powergraph Cykl: Przedksiężycowi (tom 2) fantasy, science fiction
Przedksiężycowi (tom 2)

W przededniu rewolucji

1859 52 39

Oceny książki Przedksiężycowi, tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przedksiężycowi, tom 2

Ocenę taką dałem dlatego, że nie wiem czy przeczytanie drugiej części będzie nagrodzone w trzeciej. Drugi tom oprócz tego, że osoby mieszkające w Lunapolis jednak się buntują i nie ma wrażenia że wszystko płynie i nic się nie zdarzy jest tylko zagadka. Teraz możemy zobaczyć namiastkę buntu i nierównej walki z Przedksiężycowymi. Postać z kosmosu występuje rzadko a to na niej spoczywała moja nadzieja, że coś się zacznie dziać, została jakby wchłonięta przez Lunapolis i nawet można odnieść wrażenie że się zasymilowała ze światem. Czy bunt przyniesie jakieś skutki a postać z kosmosu dostanie szanse powrotu ? Te pytania zachęcają do sięgnięcia po trzeci tom, co też czynie. Czyta się bardzo ciekawie bo to inna fantastyka z tajemnicą, jakąś technologią, emocjami człowieka, ciekawą sytuacją no i wciąż nierozwiązaną tajemnicą: Po co ? Dlaczego? Polecam.

Jakoś tak wyszło, że miałam długą przerwę między pierwszym a drugim tomem tej serii. Najwyraźniej nie pociągała mnie ona aż tak, żeby ją szybko kontynuować. Teraz jednak żałuję, bo jak zwykle autorka się rozkręca i zaczyna być bardzo intrygująco i gęsto w skonstruowanym przez nią świecie, a fabuła się zdecydowanie rozkręca.

Ciekawe dla mnie jest to, że nadal nie polubiłam żadnego z bohaterów. Bardziej ich teraz rozumiem i znam, wiem czemu decydują się na pewne rzeczy, ale nie czuję do nich sympatii, co nie zdarza mi się znowu tak często w kontakcie z literaturą. Zawsze jest ktoś kogo mogę polubić czy nawet utożsamiać się z daną postacią, tutaj kompletnie nie. I najlepsze jest to, że w niczym nie to nie przeszkadza, dalej jestem zainteresowana historią i tym co będzie się działo. Co według mnie bardzo dobrze świadczy o pomyśle autorki na tą serię. W tym tomie dostajemy więcej informacji i fragmentów z ciekawej układanki jakim jest rzeczywistość - przyszłość, obca planeta, inny wymiar? - którą stworzyła. Są odpowiednio dozowane, i tak jak na początku wszystko tu wydawało mi się przerysowane i dziwaczne, tak teraz rozumiem skąd co wynika. Dodatkowo ten ton wprowadził w sporo zmian społecznych, kultowych, opisał swoisty bunt o którym niegdyś nie mogło być mowy w tym świecie. Autorka przeniosła na swoją opowieść specyficzny fragment cyklu, jakiemu poddają się ludzie zbyt przyzwyczajeni do wygód i beztroski, omamieni lepszym jutrem albo lekką teraźniejszością. W pewnym momencie okazuje się jednak, że być może ich świat i przyszłość wcale nie są takie świetlane i przychodzi czas na refleksję albo i nawet ostre działanie. Mamy tutaj do czynienia z taką sytuacją w przyspieszeniu, uważam że jest to naprawdę świetnie opisane.

Kańtoch się zdecydowanie nie patyczkuje jeśli chodzi o kolejne wydarzenia czy prowadzenie postaci. Rzeczywistość na którą patrzymy jest brutalna, pokręcona, a zwroty akcji często nagłe i zaskakujące. Nikogo też nie oszczędza - nie przywiązuję się do postaci i mam pewne przeczucia co do ich losów, ale mimo wszystko w jakiś sposób przeżywam niektóre zmiany i decyzje autorki co do fabuły i jej bohaterów. Oceniam to zdecydowanie na plus, żeby nie było. Jak zawsze w jej książkach widać, że wszystko zaplanowała, nie pozostawia żadnych wątków samym sobie, zgrabnie lawiruje w tym co stworzyła dodając czytającym trochę dreszczyku emocji, szczypty zagadek i sporą dozę intensywniej akcji.

To naprawdę niezła literatura, ani się obejrzałam, a kolejny tom za mną. Tym razem chyba szybciej wezmę się za kolejny, chociaż mam ochotę trochę sobie tą przyjemność oddalić w czasie. W końcu przede mną zakończenie historii, mam nadzieję że się nie zawiodę. Ale czuję że nie, ten tom naprawdę mnie zaintrygował i wciągnął. Był doskonałym poszerzeniem swojego poprzednika i pozostawił we mnie jakiś taki niepokój i chętkę na więcej. Także jeśli ktoś się nad serią zastanawia, na ten moment serdecznie polecam. Niby lekka lektura, ale inna niż przeciętne serie science-fiction na rynku, przynajmniej na tyle na ile znam ten gatunek. Miłego czytania! ;)

Ciekawe dla mnie jest to, że nadal nie polubiłam...

Na półkach: , , , , ,

Jeżeli autorka w pierwszym tomie tak wysoko postawiła poprzeczkę, to trochę bałem się, że nie uda jej się utrzymać tego poziomu. Nic bardziej mylnego, to właśnie w drugim tomie rozwija skrzydła i daje upust swojej bogatej wyobraźni. Rewelacyjny cykl. Bardzo polecam.

850 użytkowników ma tytuł Przedksiężycowi, tom 2 na półkach głównych
255 użytkowników ma tytuł Przedksiężycowi, tom 2 na półkach dodatkowych

Okładka książki Handlarze iluzji Aleksandra Cebo, Anna Kańtoch, Marta Magdalena Lasik, Joanna Nałęcz, Aleksandra Olma, Małgorzata Pudlik, Katarzyna Rupiewicz, Marta Ryczko, Alicja Tempłowicz
Okładka książki Opowiadania nominowane do Nagrody im. Janusza A. Zajdla za rok 2024 Aleksandra Janusz, Anna Kańtoch, Radek Rak, Paula Wanarska

Okładka książki Herosi Michał Cetnarowski, Jakub Ćwiek, Rafał Dębski, Aleksandra Janusz, Rafał Kosik, Jakub Małecki, Łukasz Orbitowski, Paweł Paliński, Joanna Skalska, Robert J. Szmidt, Robert M. Wegner

Cytaty z książki Przedksiężycowi, tom 2

Anna Kańtoch Przedksiężycowi, tom 2 Zobacz więcej