Ostre cięcie

- Jump Cut
- Wojciech Kubińscy
- Criminal Minds
- Zabójcze umysły
Oto członkowie Jednostki Analizy Behawioralnej. Elita zespołu profilerów FBI, której zadaniem jest rozpracowywanie najbardziej nieobliczalnych zabójczych umysłów w kraju i przewidywanie ich następnych posunięć – zanim jeszcze uda im się powtórnie uderzyć.
Zespół JAB zostaje wezwany do Lawrence w stanie Kansas, by przeprowadzić śledztwo w sprawie serii zabójstw wśród bezdomnych. Ofiary, które zginęły w wyniku pchnięcia nożem, miały na sobie czyste ubrania, były zadbane i świeżo wykąpane. Według profilera Jasona Gideona są to starannie zaplanowane morderstwa, dokonywane w odosobnionych miejscach i będące realizacją chorych fantazji jednego bądź większej liczby nieznanych sprawców.
Uprowadzenie młodej dziewczyny to druga, pozornie niepowiązana z pierwszą, sprawa, którą ma rozwiązać JAB. Gideon, wbrew opiniom patologów, domyśla się, że jest między nimi ponury związek. Trzeba znaleźć porwaną, zanim i ona zginie. Psychologiczna rozgrywka między sprawcą a profilerami staje się coraz bardziej dramatyczna.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Ludzkie duchy, przemykające bez śladu, niezauważalnie. kiedy któryś z nich znika, nikogo to nie obchodzi.
Opinie [43]
Na książkę natrafiłam przez przypadek. Ktoś ją sprzedawał, ja zauważyłam, a że akurat zaczęłam oglądać serial, stwierdziłam, że warto zobaczyć, jak się sprawdził Collins w przekładaniu języka odcinka "Criminal Minds" na karty powieści. I trzeba przyznać - robi to całkiem nieźle.
więcejPrzede wszystkim nie udaje, że pisze książkę jedynie dla fanów. Jednocześnie zaś nie pisze też...
Sympatyczny, lekki kryminał, który się dobrze czyta. Z odpowiednią ilością krwi i brutalności.
Pokaż mimo toKryminały są najlepszym, jak dla mnie, przerywnikiem, podczas czytania trudniejszych lektur. A ten - no ludzie! Profiler? Jak dla mnie - praca marzeń 🤗
Powieść napisana na podstawie kultowego amerykańskiego serialu – „Criminal Minds”. Lubię serial, więc z czystej ciekawości sięgnęłam po kryminał Collinsa... Od razu zostałam wciągnięta w dynamicznie rozgrywające się na kartkach książki śledztwo.
więcejElitarny zespół profilerów FBI zostaje poproszony o pomoc w sprawie morderstw ludzi bezdomnych. Jednostka BAU (Behavioral...
Książkę czyta się bardzo szybko. Druga połowa trochę bardziej przypadła mi do gustu.
Pokaż mimo toautor cały czas naprowadza nas na trop mordercy, nie ma żadnej zagadki, nie trzeba się głowić podczas czytania, a nie o to przecież chodzi w dobrym kryminale.
Pokaż mimo toSerial uwielbiam, niestety książka rozczarowuje. Niby poprawnie napisana, ale jakoś topornie - miałam nadzieję czytać z wypiekami na twarzy, a czułam się jakbym dorwała streszczenie odcinka serialu pisane przez szóstoklasistę.
Pokaż mimo toKsiążka została napisana w oparciu o serial, którego nie miałam okazji oglądać.
więcejNiestety w porównaniu z takimi autorami jak Larsson czy Mankell wypada bardzo blado. Profilerzy JAB bardzo szybko dochodzą do wniosków, które czytelnikowi wydają się wyssane z palca i wszelkie nowo zebrane dowody/informacje wydają się zwyczajnie same wpadać w ich ręce. Wszystko napisane jest...
Przyjemna lektura. W sam raz do torebki i czytania w drodze do pracy. Kryminalna historia rodem z serialu "Zabójcze umysły". Serial oglądam raczej sporadycznie i tylko ogólnie kojarzę dlatego książka nie była dla mnie odtwórcza. Ciekawa sprawa seryjnych zabójstw bezdomnych. Odpowiednio budowane napięcie. Uwielbiam ten moment kiedy akcja nabiera tempa i trudno nadążyć za...
więcejPewnie niejednokrotnie mieliście okazję oglądać film na podstawie książki i go sobie ocenić czy też po prostu porównać. W moim przypadku zazwyczaj wszystko idzie na niekorzyść tego pierwszego. Jednak czytać książkę, która powstała na podstawie filmu to dla mnie nowość. Zobaczmy, więc jakie wrażenie mam z odwrotnej sytuacji
więcejJAB czyli Jednostka Analizy Behawioralnej to...
Oglądam tylko polskie seriale. Z zagranicznych produkcji obejrzałam maksymalnie dwie, dlatego też gdyby nie sopockie spotkanie i prezent od wydawnictwa Oficynka nigdy nie trafiłabym na ,,Ostre cięcie", czego bardzo bym żałowała.
więcejBezdomni nie mają łatwego życia, muszę żebrać, rzadko się myją, nie mają co jeść. Gdy nieznajomy mężczyzna proponował im pieniądze za chwilę...