Burzliwy żywot Baska Zalacaina

1981-01-01

Kup Burzliwy żywot Baska Zalacaina w ulubionej księgarnii

Oceny książki Burzliwy żywot Baska Zalacaina

OPINIE i DYSKUSJE o książce Burzliwy żywot Baska Zalacaina

Jak wskazuje tytuł, ta powieść to zapis życia baskijskiego awanturnika, który choć pochodzi z nizin społecznych ma swój honor, marzenia oraz wrogów z wyższej sfery. A choć początek rozwija się powoli, to kiedy Zalacain wkracza na drogę przemytniczą podczas wojny karlistowskiej fabuła przyspiesza. A do tego wciąga jak najlepszy film akcji (mamy tu miłość, wojnę i rywalizację). Dodatkowym atutem jest dla mnie niezwykły i różnobarwny obraz Hiszpanii, która nie jest monolitem, ale mozaiką Basków, Kastylijczyków i Katalończyków, sił konserwatywnych i liberalnych, które do dziś odciskają piętno na tym iberyjskim państwie.

powieść łapie się do gazetowych rankingów na "100 najlepszych powieści w języku hiszpańskim" i faktycznie, abstrahując od tego że większość z tych "100 najlepszych" to ofiary mód literackich okresu 1980-2020, to powieść bez której nie da się zrozumieć literatury hiszpańskiej. Ktokolwiek chce twierdzić, że zna kulturę hiszpańską, tą powieść musi przeczytać.

Czas akcji: Trzecia Wojna Karlistowska (1872-1876). Miejsce: częściowo Baskonia, częściowo Nawarra. Bohaterowie: na ogół miejscowa sól ziemi. Idea (uwaga, SPOILER): człowiek realizuje się nie poprzez konwencje, role społeczne, ale poprzez własne działanie.

Tyle. W sumie, możnaby powiedzieć, banał. Ale z tego wyszły różne zawirowania. Na przykład Baroja, postępowiec, liberał i przysięgły przeciwnik skorumpowanej monarchii hiszpańskiej, załapał sie na patrona Falangi (że niby akcja),a często-gęsto i na prekursora faszyzmu. A jego fanatyczny antykatolicyzm (dziecięctwo intelektualne! zabobon! narzędzie dominacji!) awansował na ołtarze nowej Europy (my naród! my suweren! precz z fałszywymi bogami! Sieg Heil! Duce ha sempre ragione!).

Czyta się łatwo. Akcja toczy się wartko, opisów mało, filozofowania też, tu go bili a tu on pobił i uciekł. To nie Unamuno, gdzie na pół strony dialogów jest 10 stron medytacji. Nawet zatrąca o powieść pikarejską, chłopek-roztropek zrobił w druta markizów i diuków. Tylko że kończysz lekturę i pytasz: "no ale co w tym było takiego wybitnego?" No właśnie, w sumie nic, ramota sprzed stu lat, ale ważna jako punkt odniesienia i przez konteksty, tak hiszpańskie jak europejskie.

W sumie: dla jajogłowych, co to chcą zgłębić przepastne otchłanie hiszpańskości albo europejskiego protofaszyzmu. Jak szukacie fajnej powieści do pociągu, to nie to, choć fakt że biją się często, trup pada gęsto i w ogóle dzieje się.

I jeszcze na koniec: książka omal kosztowała autora życie. Otóż 28 lat po wydaniu powieści, czyli w lipcu 1936, Baroja jako starszy pan postanowił zobaczyć jak karliści (których systematycznie ośmieszał w swoich powieściach, również w tej) idą na Basków. Siedział sobie w kawiarni przy drodze i obserwował, jak przez miasteczko przechodzi kolumna troglodytów oderwanych od pługa z karabinami na plecach i w czerwonych beretach na głowach. Ale miał pecha, bo go zidentyfikowali. Powędrował pod przydrożny mur i stał tam pod lufą karabinu, podczas gdy trwała rozmowa czy go zastrzelić, czy może nie warto. Na szczęście zjawił się oficer który uznał, że nie warto; 64-latek dostał tylko na pożegnanie w twarz. Co chyba mu zaszkodziło: gdyby go zabili, stałby się pewnie pośmiertnym celebrytą takim jak Garcia Lorca, a tak jest trochę zapomnianym autorem sprzed stu lat o nieco podejrzanych ciągotach.

Czas akcji:...

"Jest pan, Martinie, uosobieniem niespokojnego ducha - powiedział de Briones". Zgadzam się z panem de Briones i całkowicie podzielam jego zdanie o głównym bohaterze tej książki. Ów główny bohater to postać malownicza i niezwykła. Jego życiowe przygody zostały znakomicie opisane, wpisane w dziewiętnastowieczne wydarzenia historyczne i czytelnikom świetnie literacko zaserwowane przez hiszpańskiego pisarza.
"Trzeba być dzielnym, zawsze i przede wszystkim dzielnym". To dewiza, którą Martin usłyszał od umierającego, bliskiego sercu Tellagorriego. Ta dewiza prześwieca Martinowi przez całe jego krótkie i burzliwe życie. Główny bohater jest to człowiek niezwykle odważny. To charakter porywczy, awanturniczy, buntowniczy, który nie potrafi usiedzieć w miejscu przez dłuższy czas i wikła się w rozmaite niebezpieczne sytuacje. Niespokojny duch w niespokojnej Hiszpanii drugiej połowy dziewiętnastego wieku. Warto omawianą tu postać poznać, a przy okazji także fragment dziejów wymienionego państwa. Jedno i drugie łączy się w dziele z sposób bardzo wyróżniający się.
Na końcu książki znajdziemy interesujące posłowie tłumacza, które także godne jest lektury. Książkę ogólnie oceniam wysoko - 8/10. Lektura ponadprzeciętna.

149 użytkowników ma tytuł Burzliwy żywot Baska Zalacaina na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Burzliwy żywot Baska Zalacaina na półkach dodatkowych

Pio Baroja
Pio Baroja
Hiszpański pisarz, jeden z głównych twórców pokolenia 98. Po ukończeniu studiów medycznych na Uniwersytecie Madryckim objął posadę lekarza wiejskiego w Kraju Basków. Znudzony życiem na wsi, po roku pracy, przeniósł się do San Sebastián, a później do Madrytu. Po kilku latach "bezsensownej pracy", zdecydował się spróbować swoich sił w literaturze,stając się piewcą baskijskości. Wydał około stu książek, m.in. 22-tomowy cykl Pamiętniki człowieka czynu (Memorias de un hombre de accion),1913-1935, którego bohater bierze udział we wszystkich wojnach Hiszpanii w XIXw.

Cytaty z książki Burzliwy żywot Baska Zalacaina

Pio Baroja Burzliwy żywot Baska Zalacaina Zobacz więcej