Historia roślin jadalnych. Trunki, słodkości i wyrafinowane potrawy z roślin w dziejach człowieka
248 str.
4 godz. 8 min.
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Seria:
- Tajemnice Historii
- Tytuł oryginału:
- Historia roślin jadalnych. Trunki, słodkości i wyrafinowane potrawy z roślin w dziejach człowieka
- Wydawnictwo:
- Bellona
- Data wydania:
- 2021-04-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-04-10
- Liczba stron:
- 248
- Czas czytania
- 4 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788311162044
- Tagi:
- Rośliny RoślinyJadalne Żywność Żywienie HistoriaŻywności HistoriaŻywienia Flora Rolnictwo Uprawy Hodowla
(E-wydanie I, Wydawnictwo Bellona, Warszawa, 2021)
"Historia roślin jadalnych. Trunki, słodkości i wyrafinowane potrawy z roślin w dziejach człowieka" - Rośliny odgrywały ważną rolę w dziejach ludzkości, ale istnieją gatunki, które wywarły fundamentalny wpływ na rozwój kultur, narodów czy religii. Te rośliny zmieniły świat, wpływając na bieg historii.
Henri Fabre swego czasu powiedział, że „[…] historia opiewa pola bitwy, gdzie śmierć zbiera żniwo, ale nie opowiada nam o polach z łanami zboża, które nas żywi; wylicza imiona królewskich bękartów, ale nie potrafi nam podać, jakie jest pochodzenie żyta. Oto jest głupota człowiecza!”.
Może czas poszerzyć naszą wiedzę?
Dodaj do biblioteczki