Jeśli zostanę

- 2010-02-11
- 2010-02-11
- Hanna Pasierska
- Ekranizacje:
- Zostań, jeśli kochasz (2014)
Mia straciła wszystko. Czy miłość pokona śmierć?
Po tragicznym wypadku, w którym zginęli jej najbliżsi, Mia trwa w stanie dziwnego zawieszenia. Musi podjąć decyzję, czy walczyć o odzyskanie przytomności, czy też poddać się i umrzeć. Próbując rozstrzygnąć ten dylemat, , wspomina dotychczasowe życie.
Poruszająca książka o dającej wsparcie rodzinie, przyjaźni, samotności i znajdowaniu swego miejsca na ziemi, o umiejętności żegnania się z przeszłością i przyjmowania tego, co nadchodzi. "Jeśli zostanę" opowiada o potędze miłości i wyborach, których każdy z nas musi dokonać.
Kup Jeśli zostanę w ulubionej księgarni
Oceny książki Jeśli zostanę
25227 użytkowników ma tytuł Jeśli zostanę na półkach głównych- Przeczytane 18 252
- Chcę przeczytać 6 717
- Posiadam 4 861
- Ulubione 1 120
- 2014 260
- 2015 169
- Z biblioteki 88
- 2015 82

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jeśli zostanę
Książkę czytałam jak byłam jeszcze nastolatką, miała na mnie tragiczny wpływ :) Najpierw rodziców namówiłam na zakup wiolonczeli, bo wiadomo to moja nowa pasja była a na dodatek zaczęłam myśleć o śmierci...byłam zdruzgotana, stwierdziłam, że nikomu jej nie polecę bo zniszczy innych tak jak mnie. Na szczęście ostatnio pomyślałam, że do niej wrócę. Jako dorosły człowiek rozumiem już ją totalnie inaczej. Fakt strasznie dużo miałam rozmyśleń o stracie , śmierci ale podsumowując, jest to książka, która pozwala poznać siebie i swoje głębsze myśli, odkrywamy nowe drogi naszego umysłu. Warta przeczytania :) Minimum dwa razy, bo nasze myślenie się zmienia
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaką podjąć decyzję gdy jest się na krawędzi życia i śmierci. Zostać z częścią rodziny czy jednak przestać walczyć i dołączyć do rodziny
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toktóra odeszła. Ciekawa książka trzyma w napięciu do prawie końca jaką decyzję podejmie bohaterka.
Wzruszająca.
Wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostanowiłam zrobić jej reread ze względu na to, że chciałam ponownie oglądnąć film na jej podstawie.
Jest to książka pełna refleksji nad swoim życiem, odnajdywanien swojego miejsca na świecie. Poza tym opowiada o potędze miłości oraz przyjmowania tego co nadchodzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o Mii, która w wyniku wypadku traci swoich bliskich. Dziewczyna musi postanowić czy chce nadal żyć czy się zwyczajnie poddać.
nie potrafiłam się kompletnie wczuc w te opowiesc , pomimo niewielliej liczby stron dluzyla mi sie niemilosiernie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo ta książka ze mną zrobiła... Kocham. Przeczytałam w jeden wieczór i od razu obejrzałam film. Niesamowita, prawdziwa, wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeszcze niedawno myślałam, że romanse, obyczajówki czy nawet dramaty, to nie klimat dla mnie. Ale to było niedawno. Teraz cały czas poluję na ciekawe książki w tych kategoriach, a zaczęło się od Gwiazd naszych wina. Od historii Augustusa i Hazel. Wtedy miałam ochotę na więcej i szukałam czegoś co mnie zaspokoi. Wtedy zobaczyłam zwiastun If i stay. Gdy dowiedziałam się, że film powstał na podstawie powieści Jeśli zostanę, byłam wniebowzięta. W końcu kupiłam książkę, lecz w nowej wersji no i zaczęłam czytać...
Zostań, jeśli kochasz opowiada historię nastoletniej dziewczyny o imieniu Mia. W wypadku samochodowym straciła rodziców i brata, ona o mało też nie umarła. Jej ciało jest w śpiączce, w bardzo ciężkim stanie. Jednak jej dusza jest w dość dziwnym stanie. W zawieszeniu między życiem a śmiercią. Obserwuje z góry wszystko co dzieje się w szpitalu, jej niestety nikt nie widzi. Dzieli się z nami wspomnieniami z dzieciństwa jak i dość niedawnych zdarzeń.
Połknęłam ją niezwykle szybko. Jeden szkolny dzień. Nawet niecały. Czyta się ją niezwykle łatwo. Język jest niesamowicie przyjemny i lekki. Czytając można smakować słowa, jak ulubione ciasto, jak wspaniałą kawę. Niezwykle przypadły mi do gustu opisy. Szczególnie gdzie mowa była o muzyce. Moim zdaniem najpiękniejszy znajduje się na 64 stronie, gdy Mia i jej chłopak Adam "grają na sobie". Rozpływałam się czytając to.
Mimo iż nie ma dużo do gadania o postaciach, to i tak coś powiem. No bo co, jest Mia, reszta są tylko tłem. Występują lecz w sumie nie możemy dokładnie poznać ich z charakteru. Znamy ich tylko z opowieści głównej bohaterki, z jej wspomnień. Bardzo polubiłam z nich Adama. Z zewnątrz wschodząca gwiazda rocka, w środku czuły, opiekuńczy i zabawny chłopak. Ze świecą takiego szukać. Zainteresowała mnie także postać Kim, przyjaciółki Mii. Jest twardą babką, oddana przyjaciółce mimo ich burzliwej przeszłości.
Zostań, jeśli kochasz to książka dobra dla młodzieży. Poruszająca opowieść o miłości, walce i rodzinie. Myślę, że każdemu się spodoba, w jakimś tam stopniu. Jest to książka zdecydowanie warta polecenia, przeczytania i miejsca w waszej biblioteczce.
Jeszcze niedawno myślałam, że romanse, obyczajówki czy nawet dramaty, to nie klimat dla mnie. Ale to było niedawno. Teraz cały czas poluję na ciekawe książki w tych kategoriach, a zaczęło się od Gwiazd naszych wina. Od historii Augustusa i Hazel. Wtedy miałam ochotę na więcej i szukałam czegoś co mnie zaspokoi. Wtedy zobaczyłam zwiastun If i stay. Gdy dowiedziałam się, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się jednym tchem. Od razu chce się wiedzieć co było dalej. Całe szczęście że czeka już na mnie druga część
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMia nagle znajduje się w sytuacji jak ze snu. Widzi siebie obok i zastanawia się co jest grane. Próbuje krzyczeć, żeby ktoś ją usłyszał. Niestety nic się takiego nie dzieje. Czy jest duchem czy duszą obok ciała? Nie ma czasu się dłużej nad tym zastanawiać ponieważ musi sprawdzić co się dzieje z jej ciałem i jej rodziną. Musi ich zostawić i pilnować swojego ciała bo przecież nie może trwać tak wiecznie. W szpitalu słyszy i widzi wszystko co się dzieje. Pojawiają się jej bliscy, którzy dyskutują na jej temat. Pojawia się również jej chłopak. Dziewczyna dowiaduje się różnych rzeczy o tym co myślą. W końcu musi podjąć decyzję czy walczyć o siebie czy się poddać.
Książka przyznam trochę przeleżała na półce. Gdy zaczęłam ją czytać zastanawiałam się skąd ja znam tą historię. W końcu przypomniałam sobie, że oglądałam film, który jak się okazało był na podstawie tej książki. Niestety mam tak, że jak obejrzę najpierw film, a potem wezmę się za książkę to mi to zupełnie nie idzie. W tym przypadku nie było inaczej. Znając cała historię wlekłam się z tym tekstem, aż w końcu dałam sobie spokój. Bazując na samej treści filmu i zakładając, że nie było ogromnych różnic między książką, a filmem mogę powiedzieć, ze to historia, która pokazuje jak czasem mało wiemy o tym co nasi najbliżsi myślą o nas tak naprawdę. Czasem człowiek chciałby tak się znaleźć obok i dowiedzieć się właśnie takiego prawdziwego myślenia osób, których kochamy. Wiele wtedy można zweryfikować. Powrót do świata już nie będzie taki samy gdy znamy prawdę. Możemy się z nią pogodzić lub jakby to nazwać obrazić się na cały świat, że jest tak a nie inaczej i wegetować. Rozdziały w książce nie mają nazw ale podają daną godzinę. Tak naprawdę cała akcja powieści dzieje się w ciągu kilku dni. Poznajemy teraźniejszość oraz pojawiają się wspomnienia z przeszłości. Jeśli ktoś nie oglądał to polecam zacząć od lektury.
Mia nagle znajduje się w sytuacji jak ze snu. Widzi siebie obok i zastanawia się co jest grane. Próbuje krzyczeć, żeby ktoś ją usłyszał. Niestety nic się takiego nie dzieje. Czy jest duchem czy duszą obok ciała? Nie ma czasu się dłużej nad tym zastanawiać ponieważ musi sprawdzić co się dzieje z jej ciałem i jej rodziną. Musi ich zostawić i pilnować swojego ciała bo przecież...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam i... mam mieszane uczucia względem tej książki. W ogólnym rozrachunku historia piękna i niespotykana, jednakże sposób w jaki została przedstawiona jest co najmniej rozczarowujący.
Już na samym początku odniosłam wrażenie, że jest to typowa "lektura dla młodzieży" i nie byłoby w tym nic złego, gdyby skłaniała do głębszych przemyśleń lub zwracała uwagę na jakiekolwiek wartości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż na samym początku odniosłam wrażenie, że jest to typowa "lektura dla młodzieży" i nie byłoby w tym nic złego, gdyby skłaniała do głębszych przemyśleń lub zwracała uwagę na...