Wspólna orbita zamknięta

Okładka książki Wspólna orbita zamknięta
Becky Chambers Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Wayfarers (tom 2) fantasy, science fiction
Wayfarers (tom 2)
A Closed and Common Orbit
2018-08-20
2018-08-20
2016-10-20
Agnieszka Sylwanowicz

Kup Wspólna orbita zamknięta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wspólna orbita zamknięta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wspólna orbita zamknięta

Dużo się teraz dyskutuje o tym, że kobiety otrzymują najwięcej nagród w SciFi - w tym wypadku absolutnie się sprawdza: książka /II część sagi/ - pomimo tego, iż historia nie jest bezpośrednią kontynuacją poprzedniego tomu - jest świetna, może nie ma dużo akcji, ale dwie historie, w różnych czasach, wciągają bez reszty, znów ciekawy wątek z akceptacją odmienności - różne rasy żyjące w galaktyce, jak również na czasie - sztuczna inteligencja, bardzo mi się podobała i czekam na następne tomy

Jak to książki Becky. Książka nie wartka akcja przyjemna jak ciepła bawarka

Jak to książki Becky. Książka nie wartka akcja przyjemna jak ciepła bawarka

Trochę, moim zdaniem, lepsza opowieść od tej pierwszej w cyklu, tj. “Dalekiej drogi….” Dużo tu o oswajaniu ”inności” u innych przez innych ;) Trochę nużące a może nawet chwilami irytujące fragmenty mające wypełnić bądź co bądź fantastyczny świat wyimaginowanymi szczegółami i opisami. Ale przesłanie jasne i w sumie pozytywne.

Na półkach: , , , ,

Jaki zamysł ma realizować zakodowane oprogramowanie? A może po prostu ma działać?
Wpompuj tlen do organizmu, nawilż powierzchnię oka, uśmiechnij się do tej pomocnej osoby…

„Wspólna orbita zamknięta” to poruszająca opowieść o człowieczeństwie, krusząca jego zwyczajową standaryzację. Fabuła chwyta czytelnika za ramię nie tylko po to, by wciągnąć go w losy Sidry i Papryki, dwóch silnych kobiet z dwóch różnych światów. Wyciąga go także poza granice postrzegania definicji zarówno nam znanych, jak i trudnych do zdefiniowania.
To co najprostsze, najbliżej nam na co dzień, jest czasem najtrudniejsze do opisania.

Może nieco brakowało mi w powieści rozwinięcia relacji niektórych postaci czy pogłębienia ich obrazu. Z drugiej strony, historia ta skupia się na Sidrze i Papryce, one mają stać w centrum, a inni bohaterowie stanowić dla nich jedynie tło.

Powieść Becky Chamber skłania to przemyśleń, klimatem osnuwając historię dobrego, rzetelnego science-fiction, skupionego na sprawach społecznych i psychologii. Myślę, że prędko jej nie zapomnę. Trudno przejść wobec niej obojętnie, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy SI zaczyna coraz mocniej zarysować swoją obecność wokół nas. Książka pozostawia czytelnika z wieloma pytaniami, ale jedno wydaje się szczególnie ważne:

Co znajduje się w twoim pliku „Cel”?

Po oderwaniu z Wędrowca książka dzieli się na trzy mieszające się opowiadania. Troszkę przygody więcej codziennego życia w dalekiej planecie i przyszłości.

Rzut okiem na troszkę inny, chyba określany jako "postępowy", rodzaj SF.

Być może przez fakt, że książka jest krótka miejscami wydaje się napisana z pewnymi skrótami i uproszczeniami. Fabuła wydaje się wtedy trochę naiwna.
Ale jesli ktoś szuka prostej opowieści, bez nadmiernej przemocy i takiej aby poczuć się dobrze to chyba jest to dobry wybór.

Rzut okiem na troszkę inny, chyba określany jako "postępowy", rodzaj SF.

Młodzieżowe, obyczajowe sf. Poruszone kwestie praw istot rozumnych. Ciekawy świat, lekko się czyta.

Powieść obyczajowa zapakowana w świat science fiction. Nie było to to, czego oczekiwałam. Przynudzały mnie opisy kosmicznych gatunków i ich rozmnażania, a jedyny ciekawszy wątek dział się gdzieś w tle (przygody małej Jane). Miałam też czasem wrażenie czytania Wikipedii, a kilka opisów zdaje się niepotrzebnych. Prawdą jest, że książka zyskuje z czasem czytania, ma kilka błyskotliwych momentów czy cytatów, ale nic poza tym. Dałabym jej bardziej 6,5, bo historia jest lepsza niż na 6, jednakże tłumaczenie zawiera kilka błędów stylistycznych i czasami dziwnie zbudowane są zdania, co dodatkowo utrudnia czytanie (wydanie 1., ZYSK i S-KA).

Świetna kontynuacja pierwszej części. Trochę szkoda, że nie ma tu wszystkich bohaterów z pierwszej części, bo bardzo ich polubiłam, ale dowiadujemy się za to bardzo dużo o Papryce, która była jedną z najciekawszych bohaterek pierwszej części. Generalnie było to przyjemne, dobrze napisane młodzieżowe science-fiction.

Bardzo dobra książka - znowu dla mnie, tak samo jak przy pierwszej częsci, nie musiała mieć wielkiej fabuły - wystarczył mi postaci i ich interakcje.

Uczta odpoczynkowa ;) i nie trzeba znać w sumie pierwszej części... ;)

Uczta odpoczynkowa ;) i nie trzeba znać w sumie pierwszej części... ;)

399 użytkowników ma tytuł Wspólna orbita zamknięta na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Wspólna orbita zamknięta na półkach dodatkowych

Okładka książki Lost Worlds & Mythological Kingdoms John Joseph Adams, Tobias S. Buckell, James L. Cambias, Becky Chambers, Kate Elliott, Charles Coleman Finlay, Jeffrey Ford, Theodora Goss, Darcie Little Badger, Jonathan Maberry, Seanan McGuire, An Owomoyela, Dexter Palmer, Cadwell Turnbull, Genevieve Valentine, Carrie Vaughn, Charles Yu, E. Lily Yu

Cytaty z książki Wspólna orbita zamknięta

Becky Chambers Wspólna orbita zamknięta Zobacz więcej
Becky Chambers Wspólna orbita zamknięta Zobacz więcej