Uprowadzona

- The Girl Who Was Taken
- 2018-05-23
- 2018-05-23
- Adrian Tomczyk
W trakcie wakacyjnej imprezy na plaży Nicole Cutty i Megan McDonald zostają porwane. Policja prowadzi szeroko zakrojone poszukiwania, jednak nie znajduje po dziewczynach żadnego śladu. Niedługo potem ledwo żywa Megan cudem ucieka z bunkra ukrytego w głębokim lesie.
Rok później książka na temat jej ucieczki ma już status bestsellera, a Megan staje się gwiazdą. Historię jej triumfalnej ucieczki zaburza tylko jeden szczegół: Nicole nadal nie odnaleziono. Starsza siostra uprowadzonej dziewczyny, Livia, pracuje w prosektorium i spodziewa się, że któregoś dnia przyjdzie jej zbadać ciało siostry i zrozumieć tajemnicę jej zniknięcia. Zamiast tego na jej stole ląduje ciało młodego mężczyzny, które łączy się ze sprawami zaginięć dziewczyn w całym kraju.
Powodowana niezdrową ciekawością Livia nawiązuje kontakt z Megan, której wiedza wykracza daleko poza to, co można przeczytać bestsellerowej książce, a strzępy wspomnień dziewczyny stopniowo składają się w przerażającą całość.
Kup Uprowadzona w ulubionej księgarni
Oceny książki Uprowadzona
1993 użytkowników ma tytuł Uprowadzona na półkach głównych- Przeczytane 1 221
- 2019 36
- 2018 31
- 2021 26
- 2020 15
Tagi i tematy do książki Uprowadzona
Cytaty z książki Uprowadzona
Chodzi o to, że niezależnie od tego, kim jesteś, budzisz się i musisz pędzić ile sił w nogach.
Trudno przyznać się przed samym sobą, że pierwsza osoba, w której się zakochało, jest również pierwszą, którą się przestało kochać.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uprowadzona
Kolejna solidna książka Donleya. Szybko wciągająca powieść z szokującym finałem. Trzyma czytelnika w niepewności aż do samego końca. Serdecznie polecam :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę liczyłem na więcej. Książka miejscami faktycznie wciąga , ale czegoś mi zabrakło by dać lepszą ocenę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tę książkę ponieważ zaintrygował mnie opis. Wypożyczyłam ją z mojej ulubionej biblioteki i szczerze mówiąc dobrze, że mogłam ją oddać. Książka na początku jest ciekawa, powiedzmy że wciągnęła mnie choć nie, aż tyle żebym nie mogła się oderwać. Styl autora przypadł mi do gustu, fabuła i bohaterowie bardzo dobrze wykreowani, można się poczuć jakby się było w tej książce, a z postaciami się utożsamiać. Niestety czym dalej w historię tym było nudniej, wiele wątków wydawało mi się zbyt naciąganych i książka dłużyła mi się w czytaniu. Dopiero pod koniec gdy Megan przypomina sobie gdzie była przetrzymywana zaczyna się robić ciekawie. Zakończenie jest nawet dość zaskakujące, nie spodziewałam się kto tak naprawdę stoi za tymi zbrodniami. Nie powiem, że żałuję przeczytania tej książki jednak nie porwała mnie na tyle, abym kiedyś do niej powróciła. Jest to w miarę dobra książka.
Sięgnęłam po tę książkę ponieważ zaintrygował mnie opis. Wypożyczyłam ją z mojej ulubionej biblioteki i szczerze mówiąc dobrze, że mogłam ją oddać. Książka na początku jest ciekawa, powiedzmy że wciągnęła mnie choć nie, aż tyle żebym nie mogła się oderwać. Styl autora przypadł mi do gustu, fabuła i bohaterowie bardzo dobrze wykreowani, można się poczuć jakby się było w tej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja, trzyma w napięciu aż do końca
Rewelacja, trzyma w napięciu aż do końca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSprawca był dla mnie jasny mniej więcej od połowy książki, ale zatrzymała mnie przy niej ciekawość technikaliów (w jaki sposób ominął pewne pułapki). Rzecz jest napisana sprawnie, raziła mnie tylko zabawa w Robina Cooka nr 2. Rozumiem, że liczne opisy sekcji zwłok, oprócz funkcji użytkowej mają stanowić część portretu psychologicznego bohaterki, ale jest ich jednak trochę za dużo. Nie czepiam się pułapek logicznych, bo to (jeśli nie są za duże) niejako cecha charakterystyczna gatunku.
Sprawca był dla mnie jasny mniej więcej od połowy książki, ale zatrzymała mnie przy niej ciekawość technikaliów (w jaki sposób ominął pewne pułapki). Rzecz jest napisana sprawnie, raziła mnie tylko zabawa w Robina Cooka nr 2. Rozumiem, że liczne opisy sekcji zwłok, oprócz funkcji użytkowej mają stanowić część portretu psychologicznego bohaterki, ale jest ich jednak trochę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja opinia niestety nie jest dość obiektywna, ponieważ czytałam tą książkę dobrych parę miesięcy. Bynajmniej nie jest to jej wina. Po prostu miała pecha trafić na mój kryzys czytelniczy. To co mogę powiedzieć, że czytało się mimo wszystko przyjemnie, a zakończenie zaskoczyło, a ostatnie 100 stron przeczytałam ciągiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to32/52/2025
32/52/2025
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝐂𝐡𝐚𝐫𝐥𝐢𝐞 𝐃𝐨𝐧𝐥𝐞𝐚
𝑼𝒑𝒓𝒐𝒘𝒂𝒅𝒛𝒐𝒏𝒂
Ocena: ★★★★☆
gatunek: mystery/thriller
tłumaczenie: @adriantomczyk_
𝑈𝑝𝑟𝑜𝑤𝑎𝑑𝑧𝑜𝑛𝑎 to książka, z którą zaczęłam ten czytelniczy rok i która okazała się tak świetna, że na listę do przeczytania wskoczyły wszystkie pozostałe książki autora.
Akcja 𝑈𝑝𝑟𝑜𝑤𝑎𝑑𝑧𝑜𝑛𝑒𝑗 skupia się na zaginięciu dwóch nastolatek. Megan udaje się uwolnić z rąk porywacza i rok później jej książka o ucieczce staje się bestsellerem, o drugiej dziewczynie Nicole słuch zaginął. Starsza siostra nieodnalezionej dziewczyny Livia pracuje w prosektorium i pewnego dnia na jej stół sekcyjny trafia młody mężczyzna, który jak się okazuje mógł mieć związek z porwaniem. Dziewczyna zaczyna śledztwo na własną rękę, ale dopiero gdy połączy siły z Megan na jaw zaczynają wychodzić istotne szczegóły. Determinacja Livii i powracające strzępki utraconych wspomnień Megan z porwania nakierują je na niebezpieczną ścieżkę prowadzącą do szokującej prawdy.
Fabuła rozpisana w dwóch liniach czasowych - przed porwaniem i obecnie, podzielona na perspektywę kilku bohaterów, dwie niemogące się bardziej od siebie różnić nastolatki, młodzieńcze zauroczenia, rywalizacja, szukanie niebezpiecznych doznań i jedna wakacyjna impreza oraz błędy, których tragicznych konsekwencji nie sposób odwrócić, a którymi karmi się prawdziwe zło tuż przed naszymi nosami. To wszystko składa się na niesamowicie wciągający thriller, którego nie sposób sobie dawkować.
𝐂𝐡𝐚𝐫𝐥𝐢𝐞 𝐃𝐨𝐧𝐥𝐞𝐚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝑼𝒑𝒓𝒐𝒘𝒂𝒅𝒛𝒐𝒏𝒂
Ocena: ★★★★☆
gatunek: mystery/thriller
tłumaczenie: @adriantomczyk_
Dłużyła mi się ta książka niesamowicie. Za dużo nic nie wnoszących zapychaczy fabuły. Historia mogłaby być spokojnie o połowę cieńsza. Myślałam, że chociaż rozwiązanie zagadki porywacza będzie satysfakcjonujące, a okazało się że całkiem szybko domyśliłam się kto to taki, choć sama postać jak i jej motyw wydawały mi się absurdalne. Bardzo słaba książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę świetnie opowiedziana historia, wciągnęłam się totalnie, mój klimat!
Naprawdę świetnie opowiedziana historia, wciągnęłam się totalnie, mój klimat!