Zdrajca tronu

- literatura młodzieżowa
- Buntowniczka z pustyni (tom 2)
- Traitor to the Throne
- 2017-07-05
- 2017-07-05
- Agnieszka Kalus
Los pustyni spoczywa w jej rękach.
Druga część Buntowniczki z pustyni, bestsellerowej powieści według „New York Timesa”, autorstwa laureatki nagrody Goodreads dla najlepszego debiutującego pisarza w 2016 roku.
Zaledwie kilka miesięcy temu Amani Al-Hiza, pragnąc wolności, uciekła z domu położonego na końcu świata i zaczęła przemierzać bezkresne piaski magicznej pustyni w towarzystwie tajemniczego obcokrajowca, Jina.
Teraz jednak sytuacja diametralnie się zmienia. Kiedy Amani wbrew własnej woli trafia do epicentrum reżimu – pałacu sułtańskiego – przyświeca jej jeden cel: obalenie tyrana.
Zapomnij o wszystkim, co wiesz o Miraji, o rebelii, o dżinach i Jinie oraz Niebieskookiej Bandytce. W Zdrajcy tronu jedyne, czego możesz być pewien, to to, że nic nie jest pewne.
Kup Zdrajca tronu w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Zdrajca tronu
Dziewczyny z pustyni nie płaczą
Amani Al-Hiza dorastała z bronią w ręku. W poszukiwaniu wolności uciekła z domu i przemierzyła piaski magicznej pustyni w towarzystwie tajemniczego Jima. Nawet w najgorszych koszmarach nie śniło jej się, że stanie w pierwszym szeregu rewolucji i doprowadzi ją to do pałacu sułtana, a jednocześnie epicentrum walki z reżimem. Amani postanawia zrobić to, co leży w jej nieposkromionej naturze – obalić tyrana.
Podobno w „Zdrajcy tronu” jedyne, czego możemy być pewni, to tego, że nic nie jest pewne. Przed lekturą książki, spojrzałam na to ostrzeżenie z przymrużeniem oka, ale po przeczytaniu „Zdrajcy tronu”, mogę jedynie przeciągle gwizdnąć i zawołać „jasny gwint, mieli rację!”. Zbyt wielu rzeczy się nie spodziewałam!
Dżiny, książęta, wrogie armie, toksyczny harem, wybuchowe rewolucje i plany zakrawające o szaleństwo. Jedno jest pewne: Alwyn Hamilton uwielbia zwroty akcji przyprawiające nas o zawrót głowy! Zbierałam szczękę z podłogi raz za razem. A kiedy już naprawdę dawałam głowę, że autorka nie może mnie zaskoczyć czymś nowym… No cóż, dostawałam czytelniczy cios w splot słoneczny. Czytałam tę książkę przez całą noc, aż zaczęło świtać. Pod wpływem emocji nie miałam szans na sen, ani nawet później na spokojny dzień.
Cóż, że polska rzeczywistość za oknem, skoro świat Amani pochłania nas tak, że czujemy palące słońce, niepewny krok na piasku i ciężar rewolucji na barkach. Nie mamy co liczyć na to, że nasi rewolucjoniści będą unikać kłopotów. Z każdą stroną podziwiamy coraz mocniej nieugiętość Amani, waleczność Shazad i przebiegłość Rahima.
Świat wykreowany przez autorkę jest pełen obietnic, które spełniają się, ale nie w sposób jakiego oczekiwaliśmy. Historyjki i wierzenia znaczą tam więcej niż prawda, moc bierze się z samej duszy świata, a w krwi ludu płyną stare opowieści.
„Zdrajcę tronu” zdecydowanie ominęła klątwa drugiego tomu. Uff! Alwyn pozostawia nas w ekscytującym oczekiwaniu, ale i z wielce satysfakcjonującym uczuciem, że właśnie przeczytało się historię, której nie zmieniłoby się nawet o kropkę.
Anna Gajewska
- 2019 47

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zdrajca tronu
Naprawdę może być.
Naprawdę może być.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczna przygodówka skąpana w orientalnej atmosferze. Świetna rozrywka.
Sympatyczna przygodówka skąpana w orientalnej atmosferze. Świetna rozrywka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna książka polecam ją każdemu przeczytać, pierwszy w tom genialne wprowadzał do historii rebelii Ahmeta z władcą Izmanu Sułtanem a drugi tom piękne w to rozwinął polecam każdemu przeczytać książka ma wiele akcji a główni bohaterowie są świetni a także główny wróg rebelii sułtan jest interesujący oraz bardzo sprytny Antygonista polecam przeczytać bo nie zdradzę szczegółów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna intryg i emocji kontynuacja, która przenosi nas w sam środek pałacowej gry o władzę. Amani dojrzewa, a pustynny świat nadal zachwyca klimatem i magią! Świetna kontynuacja, która trzyma poziom i jeszcze bardziej wciąga w ten pustynny, magiczny świat. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIG: ksiazkowyduet
Amani Al-Hiza, znana również jako Niebieskooka Bandytka, zaczynała swoją karierę od ucieczki z zapyziałej mieściny na końcu świata. Wtedy marzyła tylko o wolności, może o przygodzie, no i oczywiście – żeby nie zginąć od razu. Ale jak to bywa w życiu, jedno nieostrożne „tak” w stronę przystojnego obcokrajowca – Jina – i nagle człowiek ląduje w samym sercu sułtańskiego pałacu, gdzie knuć trzeba szybciej niż oddychać.
Kiedy Amani trafia do pałacu, zamiast błyskotek i wygód dostaje w pakiecie:
• intrygi dworskie (czyli polityczne „Kto kogo podłoży w tym tygodniu”),
• sułtański reżim (taki trochę dyktator, tylko w turbanie i ze smokiem w kieszeni),
• no i swoją misję: obalić tyrana.
Łatwizna, prawda? Wystarczy zdobyć zaufanie ludzi, przechytrzyć każdego, kto ma ochotę cię zasztyletować i… nie zdradzić się, że jest się buntowniczką z pustyni. Nic prostszego.
Hamilton funduje nam tu prawdziwą ucztę: pełno magii, polityki, tajemnic i takich zwrotów akcji, że nawet piasek na pustyni się wstydzi, że tak szybko nie zmienia kierunku. Raz jesteśmy pewni, że Amani wygra, chwilę później – że przegra z kretesem. A Jin? Cóż, on też ma swoje sekrety i czasem zachowuje się tak, że człowiek ma ochotę krzyczeć: „Chłopie, powiedz coś w końcu!”
A Amani ?– sarkastyczna, odważna i uparta jak wielbłąd, który uparł się, że pójdzie w drugą stronę. Pałacowe intrygi mieszają się tu z pustynnym klimatem, a całość ma taki rozmach, że czytelnik czuje się jak na karuzeli.
IG: ksiazkowyduet
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmani Al-Hiza, znana również jako Niebieskooka Bandytka, zaczynała swoją karierę od ucieczki z zapyziałej mieściny na końcu świata. Wtedy marzyła tylko o wolności, może o przygodzie, no i oczywiście – żeby nie zginąć od razu. Ale jak to bywa w życiu, jedno nieostrożne „tak” w stronę przystojnego obcokrajowca – Jina – i nagle człowiek ląduje w samym sercu...
Drugi tom o Armani to jazda bez trzymanki. Przeczytałam w jeden dzień. Sama nie wiem jak to się stało, ale tę historię się po prostu pożera. Niby nic intrygującego, niby można się przyczepić do wielu niespójnych i nieprawdopodobnych wydarzeń, ale jest coś w sposobie prowadzenia narracji, że ciężko się oderwać. Dobrze się bawiłam. Zabieram się za trzeci tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to drugi tom trylogii i, jak już wspomniałam wyżej, jest utrzymany w cudownym klimacie pustyni, dżinów i rewolwerów. Brzmi na mieszankę wybuchową, ale uwierzcie, wszystko tutaj do siebie idealnie pasuje.
Kontynuujemy śledzenie losów bohaterów i rebelii. W tej części zamiast wartkiej akcji ( chociaż momentami i tego nie brakuje) otrzymujemy intrygi polityczne i handel wymienny informacjami. Komu można zaufać? Kto rzeczywiście jest naszym wrogiem, a kto przyjacielem? A może wrogowie okażą się przyjaciółmi lub na odwrót?
W wielkim stylu wracają bohaterowie, którzy powinni być zapomniani…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuujemy śledzenie losów bohaterów i rebelii. W tej części zamiast wartkiej akcji ( chociaż momentami i tego nie brakuje) otrzymujemy intrygi polityczne i handel...
No, no - fabuła rozkręca się coraz bardziej. Końcówka zaskakuje. Jestem ciekawa jak zakończy się seria.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaledwie kilka miesięcy temu Amani, pragnąc wolności, uciekła z domu położonego na końcu swiata i zaczęła przemierzać bezkresne piaski pustyni w towarzystwie Jina. Sytuacja jednak zmienia się w momencie, w którym dziewczyna, wbrew własnej woli trafia do pałacu Sułtana. Zostaje w nim uwięziona, bez szansy na ucieczkę. Sułtan ma wobec niej plany, tak jak i ona wobec niego. Za wszelką cenę chce go obalić. Nie ma jednak kontaktu z nikim poza pałacem i jest zdana na siebie. A może jednak dziewczynie uda się znaleźć sposób na wsparcie rebelii z wnętrza pałacu?
Muszę przyznać, że czytając ten tom bawiłam się równie dobrze co przy pierwszym, mimo tego, że większa część książki rozgrywa się w pałacu. Tym razem nie dostaniemy scen walki i akcji, a będziemy śledzić Amani, która szuka kontaktu z rebeliantami, sposobu na obalenie Sułtana i wydostanie się z pałacu. Dodatkowo dziewczyna będzie musiała radzić sobie z problemami, które ją tam czekają. Powiedziałabym, że w tym tomie autorka skupia się bardziej na zapoznaniu nas z pewnymi postaciami, legendami, przyczynami rewolucji i pokazaniu punktu widzenia drugiej strony konfliktu.
Pojawiło się też kilka nowych postaci. W tym tomie Amani i Jin dostają bardzo mało czasu dla siebie, więc ich relacja nie rozwija się tak jak w pierwszej części i tak jakbym tego chciała, z drugiej strony nie jest to jednak minus. Patrząc na całość książki i jej zakończenie, naszła mnie myśl, że ten tom był ciszą przed burzą.
Zaledwie kilka miesięcy temu Amani, pragnąc wolności, uciekła z domu położonego na końcu swiata i zaczęła przemierzać bezkresne piaski pustyni w towarzystwie Jina. Sytuacja jednak zmienia się w momencie, w którym dziewczyna, wbrew własnej woli trafia do pałacu Sułtana. Zostaje w nim uwięziona, bez szansy na ucieczkę. Sułtan ma wobec niej plany, tak jak i ona wobec niego. Za...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom jest również świetny co pierwszy.
Kolejny tom jest również świetny co pierwszy.