Od przedszkola do Doliny Krzemowej

Okładka książki Od przedszkola do Doliny Krzemowej autora Bernard Fruga, Dobromiła Lachendro-Fruga, 9788364631573
Okładka książki Od przedszkola do Doliny Krzemowej
Bernard FrugaDobromiła Lachendro-Fruga Wydawnictwo: Bliżej przedszkola poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
2016-09-26
2016-09-26

Kup Od przedszkola do Doliny Krzemowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Od przedszkola do Doliny Krzemowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od przedszkola do Doliny Krzemowej

Bardzo wartościowa książka . Dla wszystkich rodziców , którym zależy aby wychować dziecko jak najlepiej i przygotować do życia. Na początku zakładałam, że skoro mam już "duże" dzieci ( 10 i 15 lat) , to raczej już niewiele mogę zrobić , bo dzieci są już ukształtowane. Jednak wiele wartościowych informacji wydobyłam z tej książki . Niektóre tematy związane z wychowaniem , edukacją budziły we mnie wiele pytań - często postępuję intuicyjnie zachowując zdrowy rozsądek . Dzięki tej książce ( doskonałe tu jest połączenie doświadczenia pedagoga i przedsiębiorcy ) zrozumiałam , że to co robię ma sens . I że jeszcze wiele pracy przede mną . Szczerze polecam ,

To ciekawa pozycja dla rodziców i nauczycieli. Dyskurs prowadzony przez duet małżeński Dobromiłę Lachendro- Frugę i Bernarda Frugę wprowadza nas w odpowiedzi na pytania dotyczące celów wychowawczych pozostawiając przy tym przestrzeń do własnych wniosków. Dla mnie jako nauczycielki szczególnie cennym jest spojrzenie na kształtowanie tych kompetencji u dzieci, które w przyszłości mogą im się przydać w pracy. Często bowiem mówi się, że szkoła nie wykształca umiejętności, które przydatne są w dorosłym życiu. Warto zatem zastanowić się, co można zmienić i w jaki sposób próbować wpływać na swoje pociechy, aby zapewnić im lepszy start. Odpowiedzi i inspiracje na pewno znajdziemy w tej książce.

Napisać opinię o swojej książce to tak, jak ocenić poziom wyjątkowości własnego dziecka :-)
Zatem podzielę się opinią, ale od oceny się oczywiście powstrzymam.
CO MÓWIĄ INNI?
Rozmawiając z czytelnikami, pytam ich czym „Od przedszkola do Doliny Krzemowej” jest dla każdego z nich.
Ktoś mówił mi o tym, że książka go umocniła w przekonaniu, iż na świecie są inni, którzy podobnie zdroworozsądkowo podchodzą do życia i wychowania.
Ktoś inny zauważył, że to książka nie tylko dla rodziców, ale dla każdego, kto potrzebuje przystanąć i poukładać sobie obraz świata.
Usłyszałem też uwagi o inspirującym pokazaniu nas Polaków, na tle innych krajów i innych społeczeństw.
CO JA SĄDZĘ?
Dla mnie książka jest przede wszystkim realizacją pomysłu na spisanie w jednym miejscu wiedzy, doświadczenia i mądrości życiowych, jakie Dobromiła i ja zebraliśmy jako rodzice, wychowawcy i specjaliści od rozwoju osobistego i zawodowego.
Powiem szczerze, że to była dla nas pierwsza okazja do uporządkowanego skonfrontowania naszych przemyśleń na takie tematy jak rola komputerów w wychowaniu, podejście do sukcesu, czy międzykulturowość.
KTÓRY FRAGMENT ZAPADŁ MI W PAMIĘĆ?
Lubię wypowiedź, jaka padła w ostatnim rozdziale:
Jedynym pewnikiem jest zmiana, czyli przygotowujemy dzieci do życia w świecie zmieniającym się, w świecie zmiany, w świecie innym, niż dzisiejszy świat. Wydaje się, że skuteczną receptą na funkcjonowanie, jest postawienie na to, co jest niezmienne. A niezmienne są cele i wartości, poczucie sensu, bez względu na zmieniające się okoliczności.

Zatem podzielę się opinią, ale od oceny się oczywiście powstrzymam.
CO MÓWIĄ INNI?

15 użytkowników ma tytuł Od przedszkola do Doliny Krzemowej na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Od przedszkola do Doliny Krzemowej na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Od przedszkola do Doliny Krzemowej

Dodaj cytat z książki Od przedszkola do Doliny Krzemowej