Upadły i Pocałunek Mroku

- romantasy
- Królestwa Nyaxii (tom 4)
- Hype
- The Fallen & the Kiss of Dusk
- 2026-04-22
- 2026-04-22
- 2025-08-05
- 9788384411988
- Iga Wiśniewska
Czwarty tom zapierającego dech w piersiach romantasy z serii "Królestwa Nyaxii".
Mische poniosła najwyższą ofiarę, aby ocalić tych, których kochała – i pogrążyła świat w wiecznej nocy. Teraz Asar, uwięziony przez bogów i opętany żądzą zemsty, desperacko pragnie ją odnaleźć.
Kiedy bogini oferuje im ostatnią szansę na odkupienie – i powrót do siebie – Asar wraz z Mische wyruszają na niezwykłą misję. Razem muszą przejąć moc boga śmierci, aby Asar mógł dostąpić prawdziwej boskości.
Podróż poprowadzi ich przez światy śmiertelników i nieśmiertelnych, gdzie spotkają zarówno starych przyjaciół, jak i bezwzględnych wrogów. Jednak gdy podziemia balansują na krawędzi upadku, a bogowie szykują się do wojny, Asar i Mische muszą zdecydować, ile są gotowi poświęcić, aby zdobyć moc, która pozwoli im przeciwstawić się śmierci. W grze mściwych bogów i starożytnych zdrad istnieją długi, których nie spłaci nawet miłość.
Kup Upadły i Pocałunek Mroku w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Upadły i Pocałunek Mroku
381 użytkowników ma tytuł Upadły i Pocałunek Mroku na półkach głównych- Chcę przeczytać 348
- Do kupienia 4
- Romantasy 2
- Serie w trakcie 2
- Kupić 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Upadły i Pocałunek Mroku
Jedynym problem Carissy, jaki ma z drugimi tomami dylogii jest to, że na początku drugiego tomu niepotrzebnie zwalnia. Po mocnym starcie nagle opowieść straciła rozpęd. Takie samo odczucie miałam przy okazji części "Popioły i Przeklęty Król". Ale za to jak się potem rozpędziła, to trzymała w napięciu do samego końca.
Największą radością dla mnie w tej części był powrót starych bohaterów! I to nie jeden raz, ale oczywiście nie zdradzę których.
Trochę denerwowali mnie już ci bogowie, ich kaprysy i zachcianki, bo nie mieli żadnego celu w swoich działaniach. To było po prostu ich "widzi mi się". Ale z drugiej strony bogowie właśnie mieli tacy być. Samolubni, kapryśni i zapatrzeni na swoje cele.
Jeden akapit to za mało, żeby opisać relację Mische i Asara. Ta para niezaprzeczalnie skradła moje serce i stała się ulubioną tej serii (ale Sylina i Atrius - pamiętam o Was 🫶). Jedno za drugim poszło na sam skraj świata i śmierci, a nawet przekroczyło tę granicę. To była droga pełna bólu i wzruszeń, bo tylko Carissa umie mnie tak zaczarować wyznaniami i myślami bohaterów. Niby się człowiek spodziewa, że zaboli, ale to boli i tak i to jest piękne. Asar - that man yearns.
Ta historia to wędrówka pełna przygód, mroku i niebezpieczeństw, które oczywiście można pokonać dzięki miłości, która może zwalczyć wszystko. Ale tak samo, jak takie stwierdzenie jest banalne, tak samo mocno Carissa udowadnia tą opowieścią, że to prawda. Co wiecej ubiera to w tak piekne slowa, że największy banał staje na granicy poezji i chwyta za serce. Idealnie w tym tomie dopełniła historię Mische i Asara.
Powtórzę sie po raz kolejny, ale jeśli nie znasz twórczości Carissy, to nie wiesz jeszcze, co to jest dobre romantasy. Czekam na opowieść Septimusa. Liczę na to, że będzie bardzo moralnie szaro. Myślę, że autorka mocno nas zaskoczy, bo nie brakuje jej pomysłów, a zbliżamy się coraz bardziej do potężnego finału tej serii, bo bogowie już nie tylko obserwują. Bogowie się wkurzyli.
[współpraca reklamowa]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększą radością dla mnie w tej części był powrót...
Niektóre chwile pozostają wyryte w pamięci na zawsze, nawet u wampirów żyjących przez wieki”.
[współpraca reklamowa z @wydawnictwohype ]
Słońce zgasło.
Jego światło zgasło.
Ona była tym światłem…
Zrobi wszystko, by ją odzyskać, znów poczuć jej dotyk i zapach cynamonu.
Jaką przyjdzie mu zapłacić cenę?
„Twoje serce, Asarze, będzie twoją zgubą”.
Potrzebowałam tej historii.
Potrzebowałam lekarstwa na złamane serce, roztrzaskane na milion kawałków przez książkę „Słowik i serce z kamienia”.
Bałam się też, że będzie bolało jeszcze mocniej.
Słusznie…
„On sprawia, że pragnę szczęśliwego zakończenia”.
Pierwszy rozdział i pierwsze łzy.
Piękno zaklęte w mroku.
Każde interludium tak doskonałe i uderzające…
Jestem zachwycona.
Czym? Piórem autorki, kreacją bohaterów, tym mrocznym światem, polityką, skomplikowaniem, emocjami i miłością, która zapiera dech w piersi.
Nie wiedziałam, co było snem, a co prawdą.
Misja, na którą wyruszyli główni bohaterowie nie była łatwa, a ja czasami nie mogłam oddychać ze strachu.
Miłość była takim ukojeniem, bardzo potrzebnym.
Dawała nadzieję i siłę.
Tragiczna i przez to tak piękna…
Po moich policzkach płynęły łzy, moje biedne serce bolało w taki najcudowniejszy sposób.
Cierpiałam, ale kochałam.
Płynęłam przez tę historię z nadzieją o szczęśliwym zakończeniu.
Dzięki temu przetrwałam wszystkie ciosy.
Złamane serce.
Nie żałuję, ani jednego pęknięcia, bo historia Mishe i Asara jest po prostu niesamowita.
Poprzedni tom należał do Mishe.
Ukazał jej historię, siłę w kruchości. Ta postać skradła moje serce i bardzo pragnęłam jej szczęścia.
„Upadły i pocałunek mroku” to Asar, jego historia, przeszłość, ból, tajemnice, siła i słabości.
Jego miłość…
Historia chłopca, który w pewnym momencie nie miał wyboru. Pochłonął go mrok. Zaświaty zatrzymały w swych ramionach.
Postawił się, dla niej. Jakim kosztem? Czy było warto? Dla miłości? Zawsze…
Uczucie tej dwójki pokazuje, że nawet jeśli słońce przestanie świecić, mrok pochłonie całkowicie, a cały świat, w tym też bogowie, zapragnie walki miłość ma wielką siłę przebicia.
Walczące małe światełko.
To piękne.
Po raz kolejny czytając książkę Carissy zachwycałam się ilością akcji i brakiem tchu.
Cały czas musiałam być czujna, bo każda chwila spokoju była brutalnie przerywana.
Miałam dreszcze, bałam się, moje serce momentami biło bardzo szybko, nie mogłam uwierzyć w pewne rzeczy, marzyłam i pragnęłam.
To była magiczna i mroczna podróż, niezwykła i wciągająca.
Świat stworzony przez autorkę jest tak rozległy. Za każdym razem dostaję skrawek, a cała reszta intryguje.
Każdą książką zaskakuje mnie tą różnorodnością i politycznymi rozgrywkami, w szczególności gdy mieszają się w nie bogowie.
To jest tak fascynujące…
Od pierwszego tomu bardzo ciekawił mnie wątek bogów, ich hierarchii i pragnień.
Czytając „Upadły i pocałunek mroku” byłam zachwycona tym, jak wiele tego dostałam.
Carissa Broadbent
Pokochałam jej pióro i emocje zaklęte w słowach.
Historia Mishe i Asara uderzyła w wiele czułych strun, wzruszyła tak pięknie i rozkochała.
Czy w końcu też uleczyła? Tak. Zrobiła to za pomocą miłości.
Czekam na więcej.
Chcę wrócić już do Królestwa Nyaxii, odkryć kolejny skrawek tego świata i znów się zakochać.
Jestem gotowa. Tęsknię. Pragnę.
Polecam z całego serca!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[współpraca reklamowa z @wydawnictwohype ]
Słońce zgasło.
Jego światło zgasło.
Ona była tym światłem…
Zrobi wszystko, by ją odzyskać, znów poczuć jej dotyk i zapach cynamonu.
Jaką przyjdzie mu zapłacić cenę?
„Twoje serce, Asarze, będzie twoją zgubą”.
Potrzebowałam tej...
4.25/5 ⭐️
~ Dylogia poświęcona Mische i Asarowi jest moim faworytem w całej serii. Już poprzedni tom wskoczył na pierwsze miejsce, więc czekałam na finał ich historii z ogromną niecierpliwością.
~ To książka przesiąknięta melancholią. Czułam w niej ogrom smutku, tęsknoty i rozpaczy, która towarzyszy bohaterom niemal na każdym kroku. Emocje są intensywne, a momentami miałam wrażenie, że nie ma już nadziei…
~ Początek jest trochę powolny, ale później akcja nie zwalnia ani na chwilę - tyle się działo, że momentami trudno było nadążyć za tym, kto właściwie jest zagrożeniem dla głównych bohaterów.
~ Może już wiecie, że uwielbiam pióro Carissy, ale wciąż nie rozumiem, dlaczego męscy bohaterowie jej serii są tak niedoceniani w świecie romantasy. Autorka ma ogromny talent do ich kreowania - Asar jest tego świetnym przykładem - absolutnie, wręcz szaleńczo oddany Mische… i duży plus za pogłębienie jego postaci w tej części (odkrywamy jego tragiczną przeszłość).
~ Bardzo spodobały mi się też wzmianki o postaciach z wcześniejszych tomów. Mimo że książki są podzielone na dylogie, to czytelnik ma poczucie, że to jedna, wielka opowieść - wszystko jest ze sobą w jakiś sposób połączone.
~ Finał tej historii był satysfakcjonujący, a do tego zbudował solidną podstawę pod kolejną dylogię. Jednak trzeci tom tej serii wciąż pozostaje moim ulubieńcem.
~ Polecam też sięgnąć po nowelki osadzone w tym świecie - sama jednej nie przeczytałam i trochę tego żałuję, bo niektóre pojawiające się postacie zyskują znacznie więcej znaczenia po znajomości dodatkowych historii.
4.25/5 ⭐️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to~ Ciężko jest napisać recenzję tego tomu bez spoilerów, więc postaram się skupić na ogólnych wrażeniach.
~ To książka przesiąknięta melancholią. Czułam w niej ogrom smutku,...
Infinity stars, my whole heart is gone - beautiful, brutal, tender, consequences everywhere, cello tears?? laughs when I least expected?? achingly stunning and absolutely crowned on my fav shelf