Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców
Ziemia Obiecana– wszyscy znamy książkę Władysława Reymonta i genialny film Andrzeja Wajdy. Fikcja literacka i filmowa oparte były na twardych realiach. W samym centrum Imperium Rosyjskiego spełniał się hollywoodzki sen.
Pierwsza w Polsce panorama łódzkich rodzin fabrykanckich. W książce odnajdziemy wszystkie nacje, wyznania i społeczności. Historie rodów oparte są na dokumentach i na relacjach potomków założycieli fabryk – nie tylko włókienniczych. Zakłady dawały właścicielom bogactwo, a rzeszom ludzi – pracę. Fabrykanci spadali czasem z bardzo wysokiego pułapu finansowego na samo dno. Czasami wynosili się z głębokiego dna na wyżyny społeczne i finansowe.
Jedne z największych fortun w Europie ,zapierające dech w piersiach wzloty i upadki, wielkie interesy i głośne bankructwa.
Poznańscy, Heinzlowie, Grohmanowie, Urbanowscy i Gehligowie – wielkie łódzkie dynastie.
Kto i na czym zbijał fortuny oraz co się stało ze znanymi łódzkimi rodzinami w czasie wojny i po jej zakończeniu?
Co dziś robią potomkowie bohaterów ?
Ilu z nich przeżyło wojenną zawieruchę, co się stało z pałacami, co ocalało z ich dziedzictwa?
Książkę uzupełniają unikatowe zdjęcia udostępnione przez Muzeum Historyczne Miasta Łodzi.
Projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Kup Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców w ulubionej księgarni
Oceny książki Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców
181 użytkowników ma tytuł Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców na półkach głównych- Chcę przeczytać 101
- Historia 3
- 2017 2
- Zagłada 1
- Łódź 1
- Epoka XIX wieku (1789-1914) 1
- Biografie/ prawdziwe historie / reportaż/ literatura faktu📑❗ 1
Tagi i tematy do książki Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców
Cytaty z książki Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców
Dodaj cytat z książki Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fabrykanci. Burzliwe dzieje rodów łódzkich przemysłowców
Bardzo dobra książka,jeśli ktoś chce poznać dosyć bużliwą historię łódzkich fabrykantów,polecam jak najbardziej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna pozycja, mnóstwo faktów podanych w bardzo przyjemnej formie, niekiedy fabularyzowanej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlus za tematykę, nie spotkałam drugiej podobnej książki, która przybliżałaby sylwetki łódzkich fabrykantów. Duży potencjał, gorzej z realizacją. W moim odczuciu książka jest chaotyczna i mało konkretna, raczej ogólne opisy rodem z Wikipedii. Język bardzo prosty. Polecam jednak jako wstęp do dalszych poszukiwań czytelniczych w tym temacie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodtytuł tłumaczy prawie wszystko: "Burzliwe dzieje łódzkich bogaczy". Książka składa się z dwóch bardzo nierównych części, po jednej dla każdego Autora. Główna opowiada o dziejach dziesięciu najsłynniejszych rodów łódzkich fabrykantów — zazwyczaj od przybycia protoplasty do małego, ale szybko rosnącego miasteczka do drugiej wojny światowej, w której jego potomkowie ostatecznie potracili wszystko, niekiedy z życiem włącznie.
Druga część to dodatek o współczesnych (w momencie pisania) losach rodziny Heinzlów. Jakby powstała w oparciu o wywiady z wciąż żyjącymi potomkami rodu. Wydaje mi się, że została wciśnięta na siłę, wkład pracy obu Autorów jest nijak niewspółmierny, a książka świetnie by sobie poradziła bez niej. Dalej zamierzam skoncentrować się wyłącznie na części zasadniczej.
Więcej szczegółów tutaj: https://finklaczyta.blogspot.com/2021/06/fabrykanci-o-odzi.html
Podtytuł tłumaczy prawie wszystko: "Burzliwe dzieje łódzkich bogaczy". Książka składa się z dwóch bardzo nierównych części, po jednej dla każdego Autora. Główna opowiada o dziejach dziesięciu najsłynniejszych rodów łódzkich fabrykantów — zazwyczaj od przybycia protoplasty do małego, ale szybko rosnącego miasteczka do drugiej wojny światowej, w której jego potomkowie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPapier w kolorze sepii, retro zdjęcia - edytorskie "śliczności" mają zatuszować poziom językowy jak ze szkolnej wprawki. Chciałabym jak najszybciej zapomnieć o tym koszmarku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł „Burzliwe dzieje...” – co autorzy mieli na myśli. Przeczytałem rozdział o największym i najbogatszym łódzkim fabrykancie i co tam znalazłem burzliwego ? Nic. Większość informacji można znaleźć w internecie. Bibliografia wskazuje na brak pracy z archiwaliami. Książka ta jest zbiorem już opublikowanych materiałów. Nie wiem jak zakwalifikować taką pozycję. Może właśnie jako panoramę, przegląd a nie burzliwe dzieje łódzkich fabrykantów. Mam wrażenie, że Autorzy chcąc podnieść rangę swojej pracy, dołożyli do niej dialogi (polecam dobry kurs pisania). Popadli też w samozachwyt. A może panoramie nie potrzebna recenzja ? Zakupu tej książki dokonałem w Księgarni Ossolineum, płacąc za nią 40 zł. Ile dołożyło MKiDN ? Po przeczytaniu wspomnianego na wstępie rozdziału, dałem sobie spokój.
Tytuł „Burzliwe dzieje...” – co autorzy mieli na myśli. Przeczytałem rozdział o największym i najbogatszym łódzkim fabrykancie i co tam znalazłem burzliwego ? Nic. Większość informacji można znaleźć w internecie. Bibliografia wskazuje na brak pracy z archiwaliami. Książka ta jest zbiorem już opublikowanych materiałów. Nie wiem jak zakwalifikować taką pozycję. Może właśnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabrykanci przedstawieni trochę inaczej niż, jako krwiożerczy, bezwzględni wyzyskiwacze. Dużo ciekawych informacji o kontekście społecznym i politycznym, w jakim musieli działać. Dużo informacji o wniesionej wartości dodanej w postaci stworzonych parków, szpitali, świątyń, linii tramwajowych i kolejowych, zorganizowanej straży pożarnej. Dużo informacji o wzajemnych interakcjach na styku czterech kultur. Dużo informacji o tragicznych wyborach i losach w okresie 2 WŚ.
Warto przeczytać, aby zrozumieć, że warto ze sobą współpracować, nawet gdy dzieli nas wiara i narodowość, a nie tylko się wzajemnie obrażać i wyzywać.
Warto przeczytać, aby poznać korzenie i burzliwe dzieje wielu miejsc charakterystycznych dla współczesnej Łodzi.
Fabrykanci przedstawieni trochę inaczej niż, jako krwiożerczy, bezwzględni wyzyskiwacze. Dużo ciekawych informacji o kontekście społecznym i politycznym, w jakim musieli działać. Dużo informacji o wniesionej wartości dodanej w postaci stworzonych parków, szpitali, świątyń, linii tramwajowych i kolejowych, zorganizowanej straży pożarnej. Dużo informacji o wzajemnych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznańscy, Scheiblerowie czy Geyerowie to nazwiska, które bez wątpienia zna każdy Łodzianin, jeśli nie z wnikliwości historycznej, to chciażby ze znajoności łódzkiej infrastrukury, która w dużej mierze oparta jest na nieruchomościach wzniesionych przez te fabrykanckie rody. Trzeba przynać, że dzięki książce Marcina Jakuba Szymańskiego i Błażeja Torańskiego można tę wiedzę bardzo znacząco poszerzyć i poznać dzieje również innych rodzin, które miały istotny wpływ na rozwój miasta, takich jak Urbanowscy, Anstadtowie czy Biedarmanowie.
Książka podzielona jest na 11 części, z których każda opowiada historię innego fabrykanckiego rodu, od osiedlenia się jego protoplastów w Łodzi, aż do II Wojny Światowej, która stanowiła praktycznie kres prywatnego przemysłu w Polsce. Nieco odmienna jest część 11, gdyż odnosi się głównie do współczesnych zeznań potomków rodu Heinzlów, a nie tylko suchych faktów. Przyjemnym dodatkiem są dość liczne, czarnobiałe ilustracje przedstawiające zarówno bohaterów opowieści, jak i budynki będące ich dziełem.
Książkę czyta się lekko i przyjemnie, wszak sami autorzy przyznają we wstępie, że "nie jest to [...] książka typowo historyczna, a na pewno nie jest przeznaczona dla zawodowych historyków", co potwierdza się w treści - pisanej niewyszukanym językiem i częściowo zbeletryzowanej. Ponadto trudno nie odnieść wrażenia - co może nieco irytować czytelnika oczekującego fachowej i bezstronnej relacji - że autor odczuwa dużą osobistą sympatię do praktycznie każdego z opisywanych bohaterów, choć sam twierdzi, że "daleki jest od wystawiania laurki fabrykantom".
Po przeczytaniu książki odczuwałem pewien niedosyt, bo choć bez wątpienia nie można odmówić przedstawionym w niej rodzinom zasług dla miasta, to jednak brakowało kilku nazwisk (jak Kindermann, Grohman czy Barciński),które wydają się co najmniej równie godnymi upamiętnienia. Nie zmienia to faktu, że jest to publikacja bogata w wartościowe informacje i polecam ją każdemu chcącemu poszerzyć swoją wiedzę o historii Łodzi.
Poznańscy, Scheiblerowie czy Geyerowie to nazwiska, które bez wątpienia zna każdy Łodzianin, jeśli nie z wnikliwości historycznej, to chciażby ze znajoności łódzkiej infrastrukury, która w dużej mierze oparta jest na nieruchomościach wzniesionych przez te fabrykanckie rody. Trzeba przynać, że dzięki książce Marcina Jakuba Szymańskiego i Błażeja Torańskiego można tę wiedzę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ważna książka dla wszystkich którym bliska jest Łódź. Prezentuje najważniejszych budowniczych obecnej Łodzi oraz ich rodziny. Żaden z nich nie doczekał się jeszcze ulicy, ponieważ dominuje w tym mieście pogląd że to byli zwykli krwiopijcy. Kogo interesuje że wydawali dziesiątki tysięcy rubli na cele charytatywne, że budowali świątynie, wznosili szpitale, tworzyli linie tramwajową czy pogotowie ratunkowe. Nikt się nie zagłębia w fakt że trudne dla robotników warunki pracy były oparte na ówczesnym carskim prawie, a nie widzimisię naszych fabrykantów, a wszelkie próby zmian bezdusznego prawa były w Rosji torpedowane. Fabrykanci mieli swoje wady, ale działali w określonych warunkach biznesowych. Dawali pracę dziesiątką tysięcy ludzi ryzykując własne pieniądze...Należy im się od nas szacunek tak samo jak i masą bezimiennych robotników, którzy wspólnie z fabrykantami mozolnie budowali to wielkie miasto.
Bardzo ważna książka dla wszystkich którym bliska jest Łódź. Prezentuje najważniejszych budowniczych obecnej Łodzi oraz ich rodziny. Żaden z nich nie doczekał się jeszcze ulicy, ponieważ dominuje w tym mieście pogląd że to byli zwykli krwiopijcy. Kogo interesuje że wydawali dziesiątki tysięcy rubli na cele charytatywne, że budowali świątynie, wznosili szpitale, tworzyli...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBeletrystyka na faktach. Historia ciekawa, dużo reprodukcji bardzo wzbogaca, ale warstwa beletrystyczna mnie irytowała.