Czterdzieści i cztery

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Czterdzieści i cztery
Krzysztof Piskorski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Cykl: Świat Etheru (tom 2) fantasy, science fiction
Świat Etheru (tom 2)
2016-09-29
2016-09-29
9788308061992
Inne

Kup Czterdzieści i cztery w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Czterdzieści i czteryi

By Polska wielka i wspaniała była

2309 197 126

Oceny książki Czterdzieści i cztery

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czterdzieści i cztery

Świetna rozrywkowa fantastyka. Autor w interesujący sposób rozwinął swoje uniwersum od poprzedniej części. Fabuła jest wartka i nie ma miejsca na przestoje fabularne. Styl jakim jest napisana powieść jest bardzo przyjemny i całą powieść czyta się błyskawicznie. Postacie to mieszanina historycznych postacie takich jak Byron, Słowacki i Mickiewicz i fikcyjnych wymyślonych przez autora. Zostały one wykreowane niezwykle sprawnie i każda ma swoją osobowość. Pewnym problemem jest główna bohaterka Eliza Żmijewska która jest typową odważną heroiną bez jakiś nadmiernie wyróżniających ją cech. Jest bardzo standardową protagonistką momentami zdającą się nie do zatrzymania i wychodzącą z kłopotów bez szwanku ale nie będę też zbytnio marudził gdyż nie powiem że jej przygody nie śledziło mi się z zaangażowaniem. Gdybym miał do czegoś ją porównać to powiedziałbym że jest jak lody waniliowe. Zakończenie historii jest słodko-gorzkie i satysfakcjonujące. Sprawia że zastanawiam się czy będzie napisana jakaś kolejna książka osadzona w tym uniwersum która rzuci więcej światła na pewne elementy historii i wykreowanego świata. Polecam każdemu kto chce przeczytać ciekawy miks różnych gatunków fantastyki takich jak fantasy, steampunk czy historia alternatywna.

Ojej. Na początku słuchania myślałem sobie "kurcze nie jest to Zadra, ale taka zmiana może być nawet ciekawa". W miarę czytania było coraz lepiej, chociaż nadal tęskniłem za strukturą i tajemnicą Zadry. Niestety, pod koniec akcja moim zdaniem niepotrzebnie przyspiesza. W Londynie spędzamy bodajże połowę książki, jeśli nie więcej. A druga połowa podzielona jest między Paryż i Kraków. Przez to nie ma na tyle czasu na aklimatyzację w którykolwiek z tych miejsc. Na domiar złego, epizod paryski w sumie w ogóle nie przypadł mi do gustu. Gdyby nie to, że w Krakowie pojawiają się podróżujący w czasie, podbijający wieloświat Tetygoni, miałbym zdecydowanie lepsze zdanie o tej pozycji. Pomysł z alternatywnymi wersjami Konrada jest ciekawy, ale miał wielkie głupotek, które nie pozwalają czerpać czegokolwiek z zakończenia. Self insert książki w książce był ciekawy, i nawet się go nie spodziewałem.

Pomimo niższego moim zdaniem poziomu niż Zadra, mam nadzieję, że autor postanowi kiedyś wrócić do tworzenia dzieł w tym uniwersum, bo jest ono fajne i oryginalne.

[książkę przeczytałem w ramach ruchu Zew Zajdla 2016)

Absolutnie genialna. Polski steampunk, który pęka w szwach od postaci historycznych i nawiązań do autentycznych wydarzeń. To samo, ale nie tak samo, w innym świecie, w którym rządzą inne prawa i inna technologia. Genialne nawiązanie do mickiewiczowego proroctwa o tytułowym 'czterdzieści i cztery'. Bardzo pomysłowo zbudowany świat, wykorzystujący motyw wieloświata, ale jednocześnie czerpiący pełnymi garściami z polskości, to jest fantastyka jakiej nasz kraj potrzebuje. Tę powieść *trzeba* przeczytać.

[książkę przeczytałem w ramach ruchu Zew Zajdla 2016)

2339 użytkowników ma tytuł Czterdzieści i cztery na półkach głównych
478 użytkowników ma tytuł Czterdzieści i cztery na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czterdzieści i cztery

Okładka książki Wolsung: Antologia tom 1 Mateusz Bielski, Sylwia Finklińska, Maciej Guzek, Paweł Majka, Igor Myszkiewicz, Krzysztof Piskorski, Marcin Rusnak, Hubert Sosnowski, Michał Studniarek, Zbigniew Szatkowski, Anna Wołosiak-Tomaszewska, Karol Woźniczak, Simon Zack
Okładka książki Ostatni Dzień Pary (Tom 1) Karolina Cisowska, Anna Kańtoch, Grzegorz Piórkowski, Krzysztof Piskorski, Adam Podlewski, Bartosz Szczygielski, Ida Żmiejewska
Okładka książki Nagroda im. Janusza A. Zajdla 2012 Anna Brzezińska, Jakub Ćwiek, Stefan Darda, Jacek Dukaj, Maja Lidia Kossakowska, Magdalena Kozak, Jakub Małecki, Paweł Matuszek, Krzysztof Piskorski, Wit Szostak, Marceli Szpak

Okładka książki Legendy polskie Elżbieta Cherezińska, Rafał Kosik, Jakub Małecki, Łukasz Orbitowski, Radek Rak, Robert M. Wegner

Cytaty z książki Czterdzieści i cztery