Czterdzieści i cztery

- 2016-09-29
- 2016-09-29
- 9788308061992
- Inne
Nowa, długo oczekiwana powieść Krzysztofa Piskorskiego, laureata Nagrody im. Janusza A. Zajdla oraz dwóch Złotych Wyróżnień Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego. Autor Cieniorytu, nazwanego przez Jacka Dukaja „światotwórstwem najwyższej klasy”, rozwija tym razem wizję świata, w którym niezwykła technologia miesza się ze słowiańską magią oraz epoką narodowych powstań i Wielkiej Emigracji.
Jest rok 1844. Do odciętej blokadą Anglii przybywa Eliza Żmijewska – poetka i ostatnia kapłanka zapomnianego, słowiańskiego bóstwa. Eliza ma odnaleźć przemysłowca Konrada Załuskiego, którego rodacy winią za upadek powstania na Litwie. Zamierza wykonać na nim wyrok wydany przez Radę Emigracyjną oraz Juliusza Słowackiego. Tylko czy Załuski naprawdę jest winny? A może padł ofiarą rozgrywki dwóch wieszczów?
W świecie, gdzie energia próżni odmieniła historię, nie ma prostych odpowiedzi. Etherowe bramy połączyły Europę z równoległymi światami, a wojny i powstania potoczyły się nowym torem. Towiańczycy, rewolucjoniści, luddyści, szaleni prorocy i poeci snują piętrowe intrygi. Armie, tajne policje oraz floty powietrznych okrętów czekają na znak. Z pozaświatowych kolonii Francji, Anglii oraz Rosji nadciągają egzotyczne stworzenia i obce siły. Coś lęgnie się w ciemnych zaułkach miast...
Polacy widzą we wszystkim szansę, by wywrócić układ wrogich im mocarstw. Żmijewska odkrywa jednak, że na szali leży coś więcej niż tylko los jej kraju.
Kup Czterdzieści i cztery w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Czterdzieści i cztery
By Polska wielka i wspaniała była
Kiedy w zapowiedziach Wydawnictwa Literackiego zobaczyłam okładkę z bodaj najsłynniejszą liczbą w polskiej literaturze i przeczytałam blurb, wiedziałam, że to jest książka, którą muszę przeczytać. Słowacki i Mickiewicz w jednej intrydze, tajna policja, powstania, sekty i kobieca bohaterka, a to wszystko w klimacie steampunku? Tak, poproszę!
Nazwisko autora zupełnie nic mi nie mówiło, więc pierwsza myśl, jaka zadźwięczała w głowie, to: debiutant. Tymczasem internety usłużnie podsunęły pokaźną listę publikacji Krzysztofa Piskorskiego. Hańba mi, że nie znałam dotąd pisarza z tak barwnym dorobkiem.
W roku 1844 świat wygląda inaczej, niż w XXI wieku będą twierdzić historycy. Poznano i na szeroką skalę wykorzystywano energię próżni. Pozwoliła ona odkryć wiele światów równoległych – pozornie kopii znanej nam Europy. W rozgrywkach międzynarodowych liczą się te kraje, które stać na zbudowanie bramy i kolonizowanie etherowej przestrzeni. W takich warunkach przyszło Elizie Żmijewskiej podążyć do Londynu, by wykonać wyrok na dawnym przyjacielu, skazanym przez Radę Emigracyjną na śmierć za zdradę powstania listopadowego. Jak się okazuje, nie będzie to takie łatwe. Eliza ma przy okazji własne plany wobec Konrada, a los zdaje się sprzysiągł przeciwko niej.
Eliza szybko zaskarbiła sobie moją sympatię. Twarda kobieta, która zrobi wszystko, by wykonać powierzone jej zadanie i odkryć prawdę. Bezkompromisowa, odważna, z tendencją do pakowania się w kłopoty, ma również uciążliwą skłonność do ratowania dam w opresji i wstępowania na barykady w pierwszej linii. Żaden przewrót, żaden spisek ani tajna organizacja się bez niej nie obejdą.
Pozostałe postacie drugo- i trzecioplanowe to istna feeria charakterów, postaw, przekonań i celów. Mamy słynnego poetę walczącego z systemem, żądnego przygód myśliwego, któremu niestraszne pozaziemskie potwory polujące na ludzi, tajemniczego spiskowca, chcącego odmienić losy świata, naprzykrzającego się, upartego pracownika Scotland Yardu, uszczypliwą gospodynię działającą lepiej niż radziecki wywiad... Powiedzcie sami, czy w takim towarzystwie można się nudzić?
Narracja przywodzi na myśl tradycyjne powieści przygodowe. Dzieje się dużo w krótkim czasie, ale jest to opisane niespiesznie, z dbałością o detal. Miła odmiana po akcjach rozwijających się z prędkością błyskawicy, do których przyzwyczaiły nas ostatnimi laty powieści i filmy fantastyczno-przygodowe. Opowiadanie z perspektywy kilku postaci (choć dominuje punkt widzenia głównej bohaterki) daje czytelnikowi szansę dobrze poznać powieściową rzeczywistość. To jest właśnie przewaga narracji trzecioosobowej nad pierwszoosobową – nawet w chwilach wielkiego wzburzenia bohatera nie pozwala zapomnieć o przestrzeni, w której rozgrywa się emocjonująca akcja.
Dobrze jest zaczynać lekturę bez oczekiwań. Przypuszczam, że częściowo dzięki temu, iż nie znałam wcześniej autora i nie wiedziałam, czego mogę się po nim spodziewać, książka tak bardzo przypadła mi do gustu. Każda strona, do samego końca, była zaskoczeniem, a odkrywanie przygotowanych przez autora niespodzianek to czysta przyjemność.
Ewa Jemioł
Oceny książki Czterdzieści i cztery
2339 użytkowników ma tytuł Czterdzieści i cztery na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 359
- Fantastyka 70
- Fantasy 28
- 2017 20
- 2018 17

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czterdzieści i cztery
Świetna rozrywkowa fantastyka. Autor w interesujący sposób rozwinął swoje uniwersum od poprzedniej części. Fabuła jest wartka i nie ma miejsca na przestoje fabularne. Styl jakim jest napisana powieść jest bardzo przyjemny i całą powieść czyta się błyskawicznie. Postacie to mieszanina historycznych postacie takich jak Byron, Słowacki i Mickiewicz i fikcyjnych wymyślonych przez autora. Zostały one wykreowane niezwykle sprawnie i każda ma swoją osobowość. Pewnym problemem jest główna bohaterka Eliza Żmijewska która jest typową odważną heroiną bez jakiś nadmiernie wyróżniających ją cech. Jest bardzo standardową protagonistką momentami zdającą się nie do zatrzymania i wychodzącą z kłopotów bez szwanku ale nie będę też zbytnio marudził gdyż nie powiem że jej przygody nie śledziło mi się z zaangażowaniem. Gdybym miał do czegoś ją porównać to powiedziałbym że jest jak lody waniliowe. Zakończenie historii jest słodko-gorzkie i satysfakcjonujące. Sprawia że zastanawiam się czy będzie napisana jakaś kolejna książka osadzona w tym uniwersum która rzuci więcej światła na pewne elementy historii i wykreowanego świata. Polecam każdemu kto chce przeczytać ciekawy miks różnych gatunków fantastyki takich jak fantasy, steampunk czy historia alternatywna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOjej. Na początku słuchania myślałem sobie "kurcze nie jest to Zadra, ale taka zmiana może być nawet ciekawa". W miarę czytania było coraz lepiej, chociaż nadal tęskniłem za strukturą i tajemnicą Zadry. Niestety, pod koniec akcja moim zdaniem niepotrzebnie przyspiesza. W Londynie spędzamy bodajże połowę książki, jeśli nie więcej. A druga połowa podzielona jest między Paryż i Kraków. Przez to nie ma na tyle czasu na aklimatyzację w którykolwiek z tych miejsc. Na domiar złego, epizod paryski w sumie w ogóle nie przypadł mi do gustu. Gdyby nie to, że w Krakowie pojawiają się podróżujący w czasie, podbijający wieloświat Tetygoni, miałbym zdecydowanie lepsze zdanie o tej pozycji. Pomysł z alternatywnymi wersjami Konrada jest ciekawy, ale miał wielkie głupotek, które nie pozwalają czerpać czegokolwiek z zakończenia. Self insert książki w książce był ciekawy, i nawet się go nie spodziewałem.
Pomimo niższego moim zdaniem poziomu niż Zadra, mam nadzieję, że autor postanowi kiedyś wrócić do tworzenia dzieł w tym uniwersum, bo jest ono fajne i oryginalne.
Ojej. Na początku słuchania myślałem sobie "kurcze nie jest to Zadra, ale taka zmiana może być nawet ciekawa". W miarę czytania było coraz lepiej, chociaż nadal tęskniłem za strukturą i tajemnicą Zadry. Niestety, pod koniec akcja moim zdaniem niepotrzebnie przyspiesza. W Londynie spędzamy bodajże połowę książki, jeśli nie więcej. A druga połowa podzielona jest między Paryż...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[książkę przeczytałem w ramach ruchu Zew Zajdla 2016)
Absolutnie genialna. Polski steampunk, który pęka w szwach od postaci historycznych i nawiązań do autentycznych wydarzeń. To samo, ale nie tak samo, w innym świecie, w którym rządzą inne prawa i inna technologia. Genialne nawiązanie do mickiewiczowego proroctwa o tytułowym 'czterdzieści i cztery'. Bardzo pomysłowo zbudowany świat, wykorzystujący motyw wieloświata, ale jednocześnie czerpiący pełnymi garściami z polskości, to jest fantastyka jakiej nasz kraj potrzebuje. Tę powieść *trzeba* przeczytać.
[książkę przeczytałem w ramach ruchu Zew Zajdla 2016)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie genialna. Polski steampunk, który pęka w szwach od postaci historycznych i nawiązań do autentycznych wydarzeń. To samo, ale nie tak samo, w innym świecie, w którym rządzą inne prawa i inna technologia. Genialne nawiązanie do mickiewiczowego proroctwa o tytułowym 'czterdzieści i cztery'. Bardzo pomysłowo...
Bardzo dziwna książka. I zostawiła mnie z wieloma nierozwiniętymi wątkami pobocznymi. A taki potencjał w nich tkwił (tkwi ?)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo rozpoczęciu czytania dwa razy sprawdzałam, czy to na pewno jest drugi tom, bo zupełnie nie ma ciągłości z pierwszym w kontekście bohaterów. I mam z tym oderwaniem problem. Dostałam zupełnie nową bohaterkę i historię, która kończy się dość dziwacznie. Uważam, że autor poprawił się jeśli chodzi o kreację bohaterów. Nadal największą zaletą tego cyklu jest światotwórstwo i raczej sięgnę po kolejny tom, aby zobaczyć dokąd to zmierza.
Po rozpoczęciu czytania dwa razy sprawdzałam, czy to na pewno jest drugi tom, bo zupełnie nie ma ciągłości z pierwszym w kontekście bohaterów. I mam z tym oderwaniem problem. Dostałam zupełnie nową bohaterkę i historię, która kończy się dość dziwacznie. Uważam, że autor poprawił się jeśli chodzi o kreację bohaterów. Nadal największą zaletą tego cyklu jest światotwórstwo i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugie moje spotkanie z polskim chempunkiem, bo nie wiem jak to inaczej nazwać. Główna bohaterka cierpi na syndrom Mary Sue, jest ostatnią kapłanką jakiegoś megażmija9, co daje jej magiczne zdolności, jest poetką, zna pięć języków, łamie szyfry, jest tajną agentką, bohaterką powstania, jest silna i niezależna i Bóg tylko wie co jeszcze.
Wykorzystanie postaci historycznych dla mnie jest poniżej pasa, szczególnie, że jedyne, co łączy te postaci z postaciami historycznymi to imiona.
Fabuła słaba, gdybym czytała książkę prawdopodobnie bym odpadła na początku, uratował mnie dobrze zrealizowany audioserial, który trochę podratował odbiór tej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWykorzystanie postaci historycznych...
Po marnym doświadczeniu z "Zadrą" długo zwlekałem z przeczytaniem dalszego ciągu, a jeszcze dłużej z recencją. Dawno nie przeżyłem tak kolosalnego rozczarowania literackiego. Fabuła - się nie klei. Bohaterowie - nie mają sensu ani sensownej motywacji. Główna bohaterka irytująca tak, że życzyłem jej momentami wszystkiego najgorszego. Świat przedstawiony - dla mnie niewiarygodny, poskładany ze stereotypów o epoce romantyzmu na poziomie słabego wypracowania licealnego. Nie powiem: są tu pomysły, które zarobiły na dwie gwiazdki ale wszystkie puszczone, nei składające się w sensowną całośc. Najbardziej jako motyw podobało mi się wykorzystanie motywu grzybów zombie, ale fabularnie też nie ma ono wielkiego sensu. Słowacki jako agent - dobry pomysł, ale też zgubiony w nadmiarze, na który cierpi ta powieść. Jakby autor chciał w jeden tekst wpakować wszystkie pomysły, które miał w szufladzie, i stracił panowanie nad literacką materią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę świetne słuchowisko od audioteki polecam. Lektorzy wykonali kawał dobrej roboty ale i podkład dźwiękowy też zasługuje na pochwałę. Fabuła jest bardzo interesując i wciągająca i to bardzo z miłą chęcią chciałbym aby pan Krzysztof Piskorski napisał kolejną część było by super.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocno inspirowane (żeby nie powiedzieć splagiatowane) "Długą Ziemią", pretensjonalne dialogi i opisy...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudioteka na 10
Audioteka na 10