Nielubiana

- Oliver von Bodenstein i Pia Kirchhoff (tom 1)
- Gorzka Czekolada
- Eine unbeliebte Frau
- 2016-05-18
- 2016-05-18
- 9788380081987
- Miłosz Urban, Anna Urban
Pierwszy, dotąd niepublikowany tom serii z parą sympatycznych śledczych.
W sierpniowy niedzielny poranek policja znajduje zwłoki prokuratora. Na miejsce przybywa komisarz Oliver von Bodenstein i jego nowa współpracowniczka, Pia Kirchhoff, by już po godzinie udać się na miejsce znalezienia kolejnych zwłok. U stóp wieży Atzelberg w Kelkheim leży kobieta. Początkowo funkcjonariusze nie wiążą ze sobą obu spraw, lecz wkrótce wychodzą na jaw pewne niepokojące fakty. Śledztwo doprowadza policję do luksusowej stadniny koni na obrzeżach Kelkheim, a kolejne pikantne wątki z życia ofiar sprawią, że śledztwo nie oszczędzi rodzin, znajomych, ważnych akcjonariuszy i biznesmenów oraz ich zazdrosnych żon.
Kup Nielubiana w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Nielubiana
Początki Bodenstein i Kirchhoff
Pierwszy trup to bez wątpliwości znany prokurator. Drugi jest bezimienną kobietą. Dla Pii Kirchhoff to w sumie bez znaczenia – praca to praca. Nawet w niedzielny, sierpniowy poranek. Co prawda musi zostawić swoje ukochane konie i rozpocząć kolejne śledztwo, ale w sumie to nawet to lubi. Podobnie zresztą jak i jej szef, Oliver von Bodenstein. On właśnie wsadził swoja żonę do samolotu, który wywiezie ją znów w nieznane, więc robota dobrze mu zrobi – nie musi tęsknić aż tak bardzo. Ta dwójka jednak nawet nie podejrzewa, że oto zaczyna się przed nimi śledztwo, które ich stosunek do pracy wystawi na lekką próbę.
Po pierwsze okazuje się, że prokurator popełnił samobójstwo – klasycznie strzelając sobie w łeb. To trochę do niego niepodobne. Kobieta, znaleziona u stóp wieży widokowej, też zdaje się być ofiarą własnego umysłu. Jednak już pierwsze oględziny miejsca „wypadku” udowadniają, że jednak sama ze sobą nie skończyła. Ba – nie wiadomo czy w ogóle zginęła w tym miejscu. Śledztwo ma więc zadatki na nieco bardziej skomplikowane, niż to się zapowiadało. Jak bardzo wszystko się zagmatwa, dowiedzą się ci, którzy po książkę sięgną.
A warto. Neuhaus bowiem pisać potrafi. I to pisać nieźle. Na dodatek porusza w swych książkach tematy trudne, skomplikowane i ogólnie „tabu”. Jednak tym razem jest inaczej. Spieszę uspokoić – bynajmniej nie gorzej. Neuhaus bowiem „Nielubianą” rozpoczyna cykl z Bodensteinem i Kirchhoff w roli głównej. Tak, tak – dopiero ją u nas wydali… Jednak chodzi nie o to, że to tom pierwszy, a o to, że to tom, w którym wątek kryminalny jest najważniejszy. I to w takiej bardzo klasycznej formie. Mamy więc zbrodnię, motyw i karę. Wątki poboczne są, ale niezbyt nachalne. Całość więc nie elektryzuje, ale ciekawi i wciąga. Czy pozostawia po sobie wrażenie? Na pewno nie takie jak kolejne książki tej autorki. Jednak, co podkreślam z mocą, to naprawdę porządny kryminał.
I jako taki z pewnością trafi w gusta tych, którzy kryminały lubią. Nie wiem jednak, czy trafi do wielbicieli Neuhaus, czy może będzie uważany za „lekko” odstający od innych. Jeśli to drugie – to się nie zdziwię. Tak czy owak, jeśli chcecie poczytać fajną książkę, dobry kryminał i delikatnie zanurzyć się w świat kreowany przez Neuhaus – nie wahajcie się i biegnijcie na zakupy. Jest dobrze.
Bartek `barneej` Szpojda
- 2018 17
- E-book 16
- 2025 14
- 2024 14
Tagi i tematy do książki Nielubiana
Cytaty z książki Nielubiana
- Co nie jest prawdą?- zapytała Pia i wskazała na dyktafon, który nagrywał ich rozmowę. - Proszę bardzo, ma pan okazję opowiedzieć swoją wersję wydarzeń z dwudziestego siódmego sierpnia. Tylko mam prośbę, tym razem proszę trzymać się faktów, bo bajek mamy kilka godzin nagrań.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nielubiana
Interesujący kryminał poruszający trudne tematy społeczne.
Interesujący kryminał poruszający trudne tematy społeczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał. Moje drugie spotkanie z autorką uważam za bardzo udane. Intryga wciąga, akcja kluczy, mnogość wątków nie pozwala zbyt szybko domyślić się sprawcy zbrodni. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma tu może fajerwerków, ale właśnie takie kryminały lubię. Sympatyczni bohaterowie, którzy są detektywami a nie jakimiś komandosami amatorami. Do tego ciekawa zagadka. Na pewno sięgnę po kolejne części serii. Polecam serdecznie wielbicielom kryminałów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom bestsellerowej serii z parą śledczych z gór Taunus - Oliverem i Pią.
W sensie, niby wszystko w porządku: i śledztwo porządnie zagmatwane, i bohaterowie interesujący, i wątki poboczne.
Nie wiem, czy chodzi o sposób pisania. Pewnie kiedyś sięgnę po kolejne tomy, ale niekoniecznie teraz.
Może być, ale nie jest powalająca ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam, bo liczyłam na to, że będzie kolejny cykl do czytania. Ale jakoś mnie nie zachwyciła ta książka.
Nie wiem, czy chodzi o sposób pisania. Pewnie kiedyś sięgnę po...
Książka, która wyciągnęła mnie z zastoju czytelniczego. Dawno nie czytałam powieści tak wciągającej, wprost nie mogłam się od niej oderwać. Dawno też nie oceniłam żadnej czytanej przeze mnie pozycji na tak wysoką ocenę, ale tu w pełni zasłużona nota. Bardzo dobry kryminał, który rzeczywiście opiera się na przedstawieniu toku śledztwa, bez wnikania w poboczne wątki i odbierania głównemu clue historii należnej estymy. Cel był od początku jasny, liczy się tutaj prowadzone postępowanie w sprawie i nie przedstawia się praktycznie żadnych innych pobocznych opowieści. Kryminał z krwi i kości. Co do fabuły to autorka próbowała nas oszukać, wskazując, że tak naprawdę prawie każdy może być podejrzanym, jednak wygrał ten najbardziej pospolity motyw, ale to nie ujmuje tej historii. Na plus również fakt, iż procedury dokonywane przez funkcjonariuszy nie są oderwane od rzeczywistości, widać, że Pani Neuhaus jakieś pojęcie o prawie ma. Niestety w niektórych kryminałach aż razi czasem wymyślność Czynności prowadzonych w toku postępowania przygotowawczego, co prawnika dość boli. Polecam serdecznie, a zwłaszcza tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym gatunkiem literackim, nie powinniście być rozczarowani :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNielubiana to początek serii, w której Nele Neuhaus udowadnia, że potrafi połączyć klasyczny kryminał z psychologiczną głębią. Historia śmierci młodej kobiety w pozornie spokojnym miasteczku rozwija się powoli, jakby autorka chciała najpierw pozwolić czytelnikowi poczuć rytm miejsca, w którym zbrodnia to nie tylko wydarzenie, ale pęknięcie w całej społecznej tkance. Rzetelny, dobrze skonstruowany kryminał z psychologicznym tłem, ale bez silniejszego uderzenia emocjonalnego.
Nielubiana to początek serii, w której Nele Neuhaus udowadnia, że potrafi połączyć klasyczny kryminał z psychologiczną głębią. Historia śmierci młodej kobiety w pozornie spokojnym miasteczku rozwija się powoli, jakby autorka chciała najpierw pozwolić czytelnikowi poczuć rytm miejsca, w którym zbrodnia to nie tylko wydarzenie, ale pęknięcie w całej społecznej tkance....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRok temu, a dokładnie w październiku, dzięki wydawnictwu Gorzka Czekolada, miałam przyjemność przeczytać książkę pod tytułem „Potwór”. Jest to, na chwilę obecną, ostatni 11 tom, z serii z Pią Kirchhoff i Olivierem von Bodensteinem. Tak mi się wtedy spodobał styl autorki, a para komisarzy zdobyła moją sympatię na tyle, że reszta tytułów znalazła się dosyć szybko w mojej domowej biblioteczce. Chcąc poznać od początku historię tego duetu, zaczynam od pierwszego tomu „Nielubiana”.
Akcja rozpoczyna się w sierpniu, kiedy to zostaje odnalezione ciało prokuratora. Na pierwszy rzut oka można by uznać to za samobójstwo, jednak znalezienie drugiej ofiary zwiastuje już dość skomplikowane śledztwo, zwłaszcza że z każdą stroną podejrzanych i nowych tropów przybywa. Królowa tych niemieckich kryminałów Nele Neuhaus, nie stosuje brutalnych opisów czy rozlewu krwi, natomiast genialnie buduje napięcie, przez co rusz nowe, wychodzące na światło dzienne skrywane sekrety, dając nam możliwości uczestniczenia w śledztwie na każdym etapie. Mózg pracuje nam tutaj cały czas. Jest to książka wielowątkowa z dużą ilością bohaterów, która wymaga skupienia. Autorka w tej części zabrała nas do luksusowej stadniny koni, gdzie jesteśmy świadkami przekrętów, zdrad i szantaży. Zwroty akcji i fałszywe tropy do samego końca trzymają rozwiązanie tej zagadki kryminalnej w tajemnicy. Wpleciony wątek obyczajowy pozwala nam na poznawanie prywatnego życia Olivera von Bodensteina i jego nowej współpracownicy Pii Kirchhoff. Sprawnie ułożone dialogi, trochę humoru, dobrze wykreowani bohaterowie, to wszystko sprawia, że całość czyta się bardzo dobrze. „Nielubiana" jak dla mnie, wypada troszkę gorzej od „Potwora”, jednak to nadal bardzo dobry kryminał i przyjemnie spędzony czas. Oczywiście nie zniechęcił mnie do kolejnych tomów, więc z pewnością pojawią się recenzje całej tej serii 😁.
Rok temu, a dokładnie w październiku, dzięki wydawnictwu Gorzka Czekolada, miałam przyjemność przeczytać książkę pod tytułem „Potwór”. Jest to, na chwilę obecną, ostatni 11 tom, z serii z Pią Kirchhoff i Olivierem von Bodensteinem. Tak mi się wtedy spodobał styl autorki, a para komisarzy zdobyła moją sympatię na tyle, że reszta tytułów znalazła się dosyć szybko w mojej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem taka trochę ani zła ani dobra. Zwyczajny kryminał, z kawałkiem humoru, generalnie niczym szczególnym sie nie wyróżnia w mojej ocenie ale też nie powoduje cierpienia podczas czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nielubiana" to pierwszy tom serii kryminalnej z Pią Kirchhoff i Olivierem von Bodensteinem.
Muszę przyznać, że autorka bardzo miło zaskoczyła mnie tą książką. Fabuła mocno skupia się na śledztwie, dwa morde*stwa, masa pytań i niejasności. Neuhaus umiejętnie wodzi za nos i tak naprawdę trudno domyślić się, kto stoi za zbrodniami, a podejrzanych jest wielu 🤔 Sama sprawa przedstawiona została w bardzo ciekawy i angażujący czytelnika sposób.
Nele świetnie pokazała jakie tajemnice i sekrety mogą kryć się za fasadą bogactwa. Jakie maski noszą ludzie na co dzień, by przykryć swoje prawdziwe ja.
Nie ma tu lejącej się zewsząd krwi ani spektakularnych pościgów, jednak nie oznacza to wcale nudy, a wręcz przeciwnie! Od książki trudno się oderwać, zwłaszcza gdy poszczególne wątki zaczynają się łączyć. Śledztwo jest równie ciekawe i angażujące, a powstać tytułowej "Nielubianej" została przedstawiona w intrygujący sposób. Smaku dodaje wszechobecna nienawiść do dziewczyny, która w swoim otoczeniu była naprawdę nielubiana..
Kolejne tomy już czekają na mojej półce, nie pozostaje mi nic innego jak tylko czytać🖤
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że autorka bardzo miło zaskoczyła mnie tą książką. Fabuła mocno skupia się na śledztwie, dwa morde*stwa, masa pytań i niejasności. Neuhaus umiejętnie wodzi za nos i tak naprawdę trudno domyślić się, kto stoi za zbrodniami, a podejrzanych jest wielu 🤔 Sama sprawa...
Słabiutkie czytadełko
Słabiutkie czytadełko