Pierwsze przygody Mikołajka

Okładka książki Pierwsze przygody Mikołajka autora René Goscinny, Jean-Jacques Sempé, 9788310128928
Okładka książki Pierwsze przygody Mikołajka
René GoscinnyJean-Jacques Sempé Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Przygody Mikołajka (tom 0.1) Seria: Mikołajek literatura dziecięca
literatura dziecięca
Przygody Mikołajka (tom 0.1)
Mikołajek
2015-01-01
2015-01-01
Barbara Grzegorzewska, Elżbieta Staniszkis

Kup Pierwsze przygody Mikołajka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pierwsze przygody Mikołajka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierwsze przygody Mikołajka

Uwielbiam te zabawne historyjki!

Uwielbiam te zabawne historyjki!

Przygody Mikołajka bawiły moją córkę i mnie każdego wieczora, gdy czytałam Jej na dobranoc. Choć ramy czasowe to połowa ubiegłego wieku, problemy zgrai urwisów z bandy Mikołajka są zbliżone do dzisiejszych. Książka dzięki temu się nie zestarzała. Autor świetnie przedstawił charaktery poszczególnych bohaterów, dzięki czemu łatwo się zaprzyjaźniamy z grubym, wiecznie coś jedzącym Alcestem, wesołym Mikołajkiem, czy srogim Rosołem.

Dla mnie jest fajna, polecam! Podobało mi się, że ma dużo rozdziałów.

Dla mnie jest fajna, polecam! Podobało mi się, że ma dużo rozdziałów.

508 użytkowników ma tytuł Pierwsze przygody Mikołajka na półkach głównych
113 użytkowników ma tytuł Pierwsze przygody Mikołajka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pierwsze przygody Mikołajka

Okładka książki Mikołajek. Ale się uśmialiśmy! René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Mikołajek. Ale się uśmialiśmy! René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Okładka książki Mikołajek. Pierwsze historie René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Mikołajek. Pierwsze historie René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Okładka książki Wielka księga Mikołajka René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Wielka księga Mikołajka René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Okładka książki Mikołajek. Psze pani, on ściaga. René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Mikołajek. Psze pani, on ściaga. René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Okładka książki Mikołajek. Żeśmy się ubawili René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Mikołajek. Żeśmy się ubawili René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Okładka książki Mikołajek. Kochany Święty Mikołaju René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Mikołajek. Kochany Święty Mikołaju René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Jean-Jacques Sempé
Jean-Jacques Sempé
Rysunkiem humorystycznym zajmował się od 17 roku życia. Nauka szła mu tak źle, że za brak zdyscyplinowania został wydalony z gimnazjum w Bordeaux. Próbował szczęścia w różnych zawodach, m. in.: pomocnika u dostawcy win, gońca biurowego i wychowawcy na koloniach dla dzieci. W 1950 wstąpił na ochotnika do wojska i wyjechał do Paryża. W 1951 roku sprzedał swój pierwszy rysunek dziennikarzowi Sud-Ouest. W 1956 roku zadebiutował w Paris Match. Publikował również w Punch, L'Express, a także w New York Times. W 1960 roku zilustrował pierwszy tom książki o przygodach małego Mikołajka (Le petit Nicolas),autorstwa René Goscinnego. Pierwszy tom rysunków Sempégo, Rien n'est simple, ukazał się w 1962 r.

Charlie i fabryka czekolady Roald Dahl
Charlie i fabryka czekolady
Roald Dahl
Zacznę od tego, że od momentu obejrzenia filmu „Charlie i fabryka czekolady” bardzo chciałam przeczytać literacki pierwowzór autorstwa Roalda Dahl’a, a kiedy w końcu do tego doszło, porwała mnie apetyczna podróż po fabryce słodyczy genialnego Williego Wonki, który w wielkiej tajemnicy „wyczarowuje” swoje wyroby cukiernicze z pomocą zabawnych Umpa-Lumpasów. Wraz z piątką dzieciaków, które znalazły się w posiadaniu złotego biletu mamy możliwość poznania sekretów wytwarzania przepysznych słodkości, ale za tym wszystkim kryje się coś jeszcze… Postać Wonki to czysta fantazja, ale bardzo dobrze komponuje się z mądrością tej książki, która wg mnie jest bardzo ważna w dziecięcej literaturze. Pokazuje bowiem w sposób niezwykle obrazowy ogólne prawdy życiowe i uczy kultury zachowania. Daje wiarę w to, że warto wierzyć we własne marzenia, które mogą się ziścić pomimo wielu przeciwieństw. Uczy, by być skromnym, uczciwym i uprzejmym, bo wszelkie odstępstwa od tego nie popłacają ani w dziecięcym ani w dorosłym życiu. Charlie Bucket w odróżnieniu od innych dzieci został nagrodzony za swoje zachowanie, postawę i postępowanie. To daje nadzieję, że naczelne wartości, którymi powinien kierować się człowiek są w końcu nagradzane i przynoszą korzyści. To bardzo mądra i ponadczasowa lektura nie tylko dla dzieci. Nie zapomnijcie w trakcie czytania zaopatrzyć się w co najmniej jedna tabliczkę czekolady. Gwarantuje, że będzie Wam potrzebna. Te wszystkie opisy specjałów Wonki po prostu zachęcają do spałaszowania czegoś, co zawiera w swoim składzie cukier ! Smacznej lektury !!
annaczyta - awatar annaczyta
oceniła na102 miesiące temu