Jak Brat z Bratem

Okładka książki Jak Brat z Bratem autora Andrzej Grabowski, Mikołaj Grabowski, Hanna Halek, 9788363014858
Okładka książki Jak Brat z Bratem
Andrzej GrabowskiMikołaj Grabowski Wydawnictwo: Zwierciadło biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2014-05-21
2014-05-21

Kup Jak Brat z Bratem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak Brat z Bratem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak Brat z Bratem

Wywiad odsłaniający kulisy życia prywatnego i zawodowego dwóch braci artystów. Z akcentem na dzieciństwo i młodość. Ciepły, serdeczny ton ubarwiony różnymi anegdotami. Do przeczytania ale tylko raz.

Andrzej i Mikołaj Grabowscy z Alwerni… bo w zasadzie chyba tak trzeba powiedzieć o tej dwójce aktorów… Mimo że obaj mocno krakowscy, trochę warszawscy, to chyba jednak najbardziej alwernijscy.
Nie będzie przesadą pisanie o nich właśnie tak, bowiem z tej książki bardzo jasno to wynika. Alwernia jest nie tylko miastem urodzenia i młodości aktorów, ale przede wszystkich miejscem, z którym oni głęboko się utożsamiają. Książka ta w głównej mierze skupia się na Alwerni i stanowi coś w rodzaju sentymentalnej podróży w czasie obu panów.

Poza Alwernią, wspominkami z młodości i okołorodzinnymi historiami, znajdziemy tu również wiele anegdot i opowiastek związanych z teatrem, aktorami czy specyfiką wykonywanego zawodu. Mnóstwo tu także ploteczek koleżeńskich. Niektóre opowiedziane tutaj historie są mi już znane z innych publikacji dot. Grabowskich.

Książka, mimo że została zakwalifikowana jako wywiad, jest tak naprawdę obszerną rozmową między samymi braćmi. Prowadzącej rozmowę z rzadka udawało się wcisnąć jakieś pytanie, bezapelacyjnie prym wiodą Grabowscy. Nie jestem tym specjalnie zdziwiona, bowiem panowie pięknie umieją mówić: potoczyście, swobodnie, lekko, a przy tym ciekawie i zachęcająco. I tu, jak zauważyłam, na plan pierwszy wysuwa się młodszy Andrzej, Mikołaj jest zdecydowanie bardziej powściągliwy w słowie, chyba że sprawy dotyczą spektakli Gombrowiczowskich :)
Na podstawie tej książki można też zauważyć, jak różni są bracia: Andrzej, to ten rubaszny, dowcipkujący aktor, któremu nawet do twarzy z niepowagą, Mikołaj zaś, to stonowany, wyważony w słowach, poważny aktor...

"Nie wiem jaki jestem, ale cierpię, gdy mnie deformują... Wbrew wszystkiemu chcę być sobą". /Witold Gombrowicz/

Jako lekka, niezobowiązująca lektura, książka będzie znakomitym towarzystwem. Polecam czytać ją we fragmentach, nie wiem, czy czytanie jej cięgiem, tak jak powieść, nie spowoduje uczucia przesytu aktorskim rodzeństwem. Te ich braterskie wymiany zdań mogą spowodować, że odczujemy nadmiar Grabowskich w Grabowskich…

Ciekawa historia Braci Grabowski dobrych aktorów, ludzi i braci

Ciekawa historia Braci Grabowski dobrych aktorów, ludzi i braci

112 użytkowników ma tytuł Jak Brat z Bratem na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Jak Brat z Bratem na półkach dodatkowych

Okładka książki Andrzej Grabowski. Jestem jak motyl Andrzej Grabowski, Jakub Jabłonka, Paweł Łęczuk
Okładka książki Tata Stefan Friedmann, Andrzej Grabowski, Krzysztof Hołowczyc, Tomasz Karolak, Andrzej Krzywy, Łukasz Nowicki, Bartosz Obuchowicz, Sonia Ross, Przemysław Saleta, Tomasz Sekielski, Marek Siudym, Krzysztof Skiba, Michał Wiśniewski, Xawery Żuławski

Cytaty z książki Jak Brat z Bratem

Dodaj cytat z książki Jak Brat z Bratem