Siła niższa

Okładka książki Siła niższa
Marta Kisiel Wydawnictwo: Uroboros Cykl: Dożywocie (tom 2) fantasy, science fiction
Dożywocie (tom 2)
2016-10-26
2016-10-26

Kup Siła niższa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Siła niższa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siła niższa

Trzyma poziom

Trzyma poziom

Dla mnie lepsza niż część pierwsza, zabawna, ciepła, ze specyficznym stylem autorki, który lubię bardzo. No cóż książka to opowieść o budowaniu od nowa, cierpliwości, akceptacji, empatii i rodzinie. Cudowna.
Słuchałam w audiobooku i lektorka to dodatkowa wartość.
Scena w Tesco i rozmowa z ochroniarzem, w której pada słowo matrioszka będę sobie czytać na dobry humor,a opis porodu też zostanie ze mną na długo:) Bardzo polecam.

Słuchałam w audiobooku i lektorka to dodatkowa wartość.

Wy wiecie, że ja fantasy nie czytam, prawda? Bo faktycznie rzadko po takie książki sięgam. Ale tę serię napisała Marta Kisiel i to było silniejsze ode mnie.
Nie żałuję. Bo to było naprawdę fantastyczne!
To jeszcze nie koniec, bo książki z tej serii są cztery, ale wyczytałam, że tam już są inni bohaterowie, więc narazie odpuszczam, bo zżyłam się z tymi.

Konrad Romańczuk to pisarz, który od nieznanego krewnego otrzymał w spadku Lichotkę, to stary, gotycki domek z wieżyczką na zupełnym odludziu. Ale! No właśnie, zawsze jakieś ale musi być... otrzymał dom razem z "dożywociem", czyli z wszystkimi jego mieszkańcami, raczej nieziemskimi.
Przede wszystkim jest anioł o imieniu Licho, ma alergię na własne pierze ze skrzydeł i co rusz musi je depilować. Jest miły, gościnny, nosi kolorowe bambosze, ale przede wszystkim dla o porządek w domu.
Jest Szczęsny, duch panicza, który popełnił samobójstwo z powodu nieszczęśliwej miłości, z niego to prawdziwy pisarz dopiero!
Bardzo mroczny stwór mieszkający w spiżarni to Krakers - najlepszy kucharz jakiego świat widział.
No i jeszcze pojawia się Hamadriada, kobieta drzewo, której imię Puk nadało Licho.

Perypetie tych dziwnych mieszkańców poznajemy na kartach tej książki.
Już to kiedyś pisałam, że autorka przepięknie bawi się językiem, to jest prawdziwa wirtuozeria.
To przezabawna i miła w odbiorze opowieść.
Tu muszę też troszkę zaspojlerować, bowiem na końcu pierwszej części mieszkańcy tracą Lichotkę i przenoszą się do domu bliżej miasta, a tam kolejni "mieszkańcy".
Szkoda, że jak powiedziało Licho na ostatniej stronie, że to już koniec, bo czytałabym dalej.

Nie żałuję. Bo to było naprawdę fantastyczne!

Konrad...

4400 użytkowników ma tytuł Siła niższa na półkach głównych
1284 użytkowników ma tytuł Siła niższa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Siła niższa

Okładka książki Cztery trupy w barszcz Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Magdalena Kubasiewicz, Milena Wójtowicz
Okładka książki Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie Paulina Hendel, Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Marta Krajewska, Agnieszka Kulbat, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Jagna Rolska, Małgorzata Starosta, Anna Szumacher
Marta Kisiel
Marta Kisiel
Pisarka i tłumaczka, z wykształcenia polonistka. Debiutowała w 2006 roku na łamach internetowego magazynu „Fahrenheit”. Członkini grupy Fantastic Women Writers of Poland: Harda Horda oraz Stowarzyszenia Unia Literacka. Na swoim koncie ma kilkanaście utworów, m.in. ukochane przez czytelników cykle Dożywocie oraz Małe Licho, jak również komedie kryminalne Dywan z wkładką (2021),Efekt pandy (2021) i Nagle trup (2022). Jej powieści wielokrotnie nagradzano (Nagroda im. Janusza A. Zajdla, Nagroda Polskiej Sekcji IBBY, Nagroda im. Ferdynanda Wspaniałego, Książka Roku portalu lubimyczytac.pl).

Okładka książki Cztery pory magii Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Magdalena Kubasiewicz, Milena Wójtowicz
Okładka książki Harde Baśnie Ewa Białołęcka, Krystyna Chodorowska, Agnieszka Hałas, Anna Hrycyszyn, Aneta Jadowska, Aleksandra Janusz, Anna Kańtoch, Marta Kisiel, Magdalena Kubasiewicz, Anna Nieznaj, Martyna Raduchowska, Milena Wójtowicz, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Czego dusza zapragnie Danuta Awolusi, Przemek Corso, Jakub Ćwiek, Grzegorz Gajek, Joanna W. Gajzler, Aneta Jadowska, Magdalena Kubasiewicz, Jacek Łukawski, Jakub Małecki, Marcin Mortka, Paweł Radziszewski, Magdalena Świerczek-Gryboś, Milena Wójtowicz, Tomasz Żak

Cytaty z książki Siła niższa