Life After Life

- Jej wszystkie życia (tom 1)
- Life After Life
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- angielski
- Inne
What if you had the chance to live your life again and again, until you finally got it right?
During a snowstorm in England in 1910, a baby is born and dies before she can take her first breath.
During a snowstorm in England in 1910, the same baby is born and lives to tell the tale.
What if there were second chances? And third chances? In fact an infinite number of chances to live your life? Would you eventually be able to save the world from its own inevitable destiny? And would you even want to?
Life After Life follows Ursula Todd as she lives through the turbulent events of the last century again and again. With wit and compassion, Kate Atkinson finds warmth even in life’s bleakest moments, and shows an extraordinary ability to evoke the past. Here she is at her most profound and inventive, in a novel that celebrates the best and worst of ourselves.
Kup Life After Life w ulubionej księgarni
Oceny książki Life After Life
4649 użytkowników ma tytuł Life After Life na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 880
- Przeczytane 1 699
- 2014 58
- 2018 17
- 2015 17
- E-book 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Life After Life
Ciekawa koncepcja, mocne 6,5 bo czytało się przyjemnie, początkowo dużo było tych „urwań” więc fajnie że dynamika się zmieniała z biegiem lektury. Interesujący pomysł, może bez szału ale skłania do myślenia ile alternatywnych żyć moglibyśmy przeżyć (oraz ilu momentów moglibyśmy nie przeżyć).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam mieszane uczucia. Nie wiem właściwie do czego zmierzała ta opowieść. W pewnym momencie koszmarnie mi się dłużyła. Jest to kolejna książka z listy najlepszych książek XXI w. New York Times’a, która nie wiem czemu znalazła się na tej liście.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka rozwija w książce bardzo ciekawą koncepcję wpływania głównej postaci na swoje przeznaczenie i „pamiętania” ścieżek rozwoju postaci. Bardzo doceniam ciekawą koncepcję. Książka co najmniej do 3/4 mocno przykuwa uwagę, aż trudno się od niej oderwać! Niestety autorka nie udźwignęła całego motywu związanego z zostaniem Ursuli w nazistowskich Niemczech. Ani tego nie udźwignęła fabularnie ani pod kątem historycznym. Cały ten (dość długi) fragment mocno przegadany i słaby. Zakończenie absolutnie rozczarowujące i pozostające niesmak słabego powieścidła. A szkoda, bo do połowy książki miałam wrażenie, że zetknęłam się z naprawdę dobrą lekturą.
Autorka rozwija w książce bardzo ciekawą koncepcję wpływania głównej postaci na swoje przeznaczenie i „pamiętania” ścieżek rozwoju postaci. Bardzo doceniam ciekawą koncepcję. Książka co najmniej do 3/4 mocno przykuwa uwagę, aż trudno się od niej oderwać! Niestety autorka nie udźwignęła całego motywu związanego z zostaniem Ursuli w nazistowskich Niemczech. Ani tego nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść historyczna z wplecioną nutki fantastyki. Po opisie książka wydawała się obiecująca. Niestety nie mogłam się przy niej skupić i wręcz zmuszałam się do czytania. Pomysł na fabułę bardzo fajny ale szkoda że nie wykorzystany. Pojawia się dużo pytań i refleksji co by było gdyby. Ursula miała mnóstwo szans żeby zacząć życie na nowo. Szkoda że autorka nie rozwinęła bardziej wątku filozoficznego, myślę że to by uratowało tą pozycję.
Powieść historyczna z wplecioną nutki fantastyki. Po opisie książka wydawała się obiecująca. Niestety nie mogłam się przy niej skupić i wręcz zmuszałam się do czytania. Pomysł na fabułę bardzo fajny ale szkoda że nie wykorzystany. Pojawia się dużo pytań i refleksji co by było gdyby. Ursula miała mnóstwo szans żeby zacząć życie na nowo. Szkoda że autorka nie rozwinęła...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwna. Chyba nie w moim stylu..
Dziwna. Chyba nie w moim stylu..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaka katastrofalna katastrofa.
Jaka katastrofalna katastrofa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię książki Atkinson i jej cięte poczucie humoru. Ta pozycja też wydawała mi się inteligentnym czytałem.. Do czasu. Przerwałam lekturę po 400 stronach zniesmaczona trywialnością opisu dyktatury nazistowskiej i II wojny światowej. Książka ma 590 stron a cały koncept wyczerpuje się po 250 stronach. Rozczarowanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖🐲
DNF str. 40.
Kurczę, a wydawało mi się, że to będzie taka fajna książka... I dawałam jej szansę aż do 40 strony, mimo że od początku niestety odpływałam gdzieś myślami przy lekturze i musiałam się napominać do zachowania koncentracji na tekście. Niestety bezskutecznie. Tym bardziej, że pierwsze dwa zgony następują w dzieciństwie i całe to tło historyczne niewiele według mnie wnosi. W końcu początek XX wieku i wątek zamożnej rodziny zostały już przerobione w wielu książkach wzdłuż i wszerz i tutaj nie ma absolutnie nic nowego. Jest za to morze słów i opisów, a mnie jest absolutnie wszystko jedno, co stanie się z Ursulą. Nawet opisy śmierci dziecka w ogóle mnie nie zainteresowały. Jestem potworem, co nie? No albo autorka pisze o tym tak nużąco, że po prostu nie sposób tego odczuć. Ode mnie 3/10, bo językowo jest poprawnie i widać research historyczny.
📖🐲
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF str. 40.
Rozważania o tym, co by było gdyby Hitler zginął zanim doszedł do władzy, to bardzo popularny motyw, ale Kate Atkinson udało się stworzyć na jego podstawie niebanalną historię. Książka zadaje ciekawe pytania i zostawia sporo miejsca na refleksję (chociaż w moim odczuciu aspekt filozoficzny mógłby zostać trochę bardziej rozwinięty). Jest to fascynująca powieść historyczna ze szczyptą fantastyki, z wieloma barwnymi postaciami, w której właściwie każdy fragment jest na swoim miejscu. Dodatkowym plusem jest ukazanie realiów codziennego życia zwykłych ludzi w czasie II wojny światowej. Mogłabym się przyczepić do nieco zbyt cukierkowego zakończenia, ale po co?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku nie rozumiałam koncepcji książki. W końcu dotarło 😉 Jestem pod wielkim wrażeniem. Bardzo polecam, świetna literatura z historią w tle.