cytaty z książki "Znane i nieznane problemy bioetyki XXI wieku: (Nie)bezpieczne biotechnologie?"
katalog cytatów
[+ dodaj cytat]
Nikogo nie interesowało, że smak wanilii, kolor napoju czy zapach słodyczy w rzeczywistości uzyskano przetwarzając ropę naftową, ani też że mięso i wędliny zawdzięczają swój świeży wygląd niebezpiecznej saletrze. Oddziaływanie na zmysły w połączeniu z reklamą przynosiło pożądane rezultaty. W ten sposób "prehistoryczny łowca-zbieracz" XXI wieku, zapuszczając się w labirynt regałów supermarketu, wyrabia w sobie fałszywe przekonanie, że niesie do domu pokaźną rozmaitość pokarmów, które w rzeczywistości pod bogactwem form i szaty graficznej opakowania kryją znikomą różnorodność kilku gatunków roślin, które można by wyliczyć na palach jednej ręki.
Dodał/a:
bastkk
2 osoby to lubią