-
ArtykułyZawodne pamięci. „Księga luster” E.O. ChiroviciegoBartek Czartoryski1
-
Artykuły„Cud w dolinie Poskoków”, czyli zabawna opowieść o tym, jak kobiety zmieniają światRemigiusz Koziński4
-
ArtykułyUwaga, konkurs! Do wygrania książki „Times New Romans“ Julii Biel!LubimyCzytać8
-
ArtykułyWygraj egzemplarz „Róż i fiołków” Gry Kappel Jensen. Akcja recenzenckaLubimyCzytać2
Biblioteczka
2016-04-09
2011-09-27
Piękna książka pokazująca zabawę w ozdabianie tortów. Nie będę wnikać w samą istotę stylu angielskiego, bo z gruntu nie jestem jego zwolennikiem, ale książka jest profesjonalnie przygotowana, dokładne opisy i ilustracje jak złożyć cukrowe konstrukcje z czynników pierwszych przenoszą czytelnika w zaczarowany świat słodkości. Zawsze można pomarzyć, że ma się takie zdolności manualne jak autorka i według zamieszczonych wzorów polepić z dziećmi stworki z masy solnej.
Piękna książka pokazująca zabawę w ozdabianie tortów. Nie będę wnikać w samą istotę stylu angielskiego, bo z gruntu nie jestem jego zwolennikiem, ale książka jest profesjonalnie przygotowana, dokładne opisy i ilustracje jak złożyć cukrowe konstrukcje z czynników pierwszych przenoszą czytelnika w zaczarowany świat słodkości. Zawsze można pomarzyć, że ma się takie zdolności...
więcej mniej Pokaż mimo to
Niesamowita książka! Piękna, kolorowa i niezmiernie ciekawa. Wydawało się, że w kulinariach widzieliśmy już wszystko, tym czasem autorka "Jadalnych kwiatów" otwiera przed czytelnikami kompletnie nieznane pola do eksploatacji. Ogromnym plusem książki jest systematyka i porządek prezentowanej treści. Bardzo obszerny wstęp dokładnie porusza wszystkie kwestie, które trzeba i warto wiedzieć o kwiatach jadalnych. Następnie jest część kulinarna, gdzie każdy kwiat ma swoją metryczkę zawierającą zdjęcie z natury, opis smaku, propozycje podania, miejsca zbioru. Spod fachowych sentencji przebijają się czasami bardziej osobiste uwagi, które zdradzają, że autorka jest prawdziwą pasjonatką. Kwiatom towarzyszą przepisy pokazujące przykładowe zastosowanie danego kwiatu. Przepisy wydają się raczej proste w wykonaniu, nie są zarezerwowane wyłącznie dla zawodowych kucharzy. Zdjęcia ilustrujące potrawy są piękne i zachęcające. Pomimo iż nie są to fotografie profesjonalne, to nie można im odmówić uroku i apetyczności. Widać, że są to prawdziwe dania przeznaczone do jedzenia, a nie przestylizowane twory wymyślone w studio fotograficznym.
Na wiosnę wypada się zakochać, a ja zakochałam się w tej książce. Są w niej pasja, wiedza i piękno.
Niesamowita książka! Piękna, kolorowa i niezmiernie ciekawa. Wydawało się, że w kulinariach widzieliśmy już wszystko, tym czasem autorka "Jadalnych kwiatów" otwiera przed czytelnikami kompletnie nieznane pola do eksploatacji. Ogromnym plusem książki jest systematyka i porządek prezentowanej treści. Bardzo obszerny wstęp dokładnie porusza wszystkie kwestie, które trzeba i...
więcej Pokaż mimo to