Podstawy biochemii
- Kategoria:
- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo WNT
- Data wydania:
- 2005-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2005-01-01
- Liczba stron:
- 464
- Czas czytania
- 7 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8320431328
- Tagi:
- chemia biochemia
W podręczniku przedstawiono podstawowe wiadomości o składzie i funkcjach komórki, energetyce i katalizie przemian biochemicznych oraz o koenzymach, witaminach i związkach pokrewnych. Przedstawiono w nim, w ujęciu zgodnym ze współczesną wiedzą, budowę, przemiany i funkcje kwasów nukleinowych wraz z regulacją syntezy białka i elementami inżynierii genetycznej, a także etapy i regulację utleniania biologicznego. Omówiono też budowę, funkcje oraz metabolizm aminokwasów i białek, sacharydów (wraz z ich wytwarzaniem w fotosyntezie) i lipidów. Wiele miejsca poświęcono przemianom biochemicznym w magazynowanych i przetwarzanych surowcach, jak również w środkach żywnościowych.
W książce przedstawiono również zagadnienia dotyczące integracji procesów komórkowych. Omówiono transport przez błony biologiczne, procesy przekazywania informacji warunkujące poprawność przebiegu procesów metabolicznych, a także niezbędne do trwania życia mechanizmy obronne.
Ze względu na dynamiczny rozwój niektórych kierunków biochemii, wydanie XIV uaktualniono o informacje dotyczące m.in. o struktury oraz metabolizm RNA i DNA, mechanizm przepływu informacji genetycznej i jego regulacji, oraz substancji sygnałowych i alergicznego działania niektórych białek. Wydanie XV jest niezmienione w stosunku do treści wydania poprzedniego.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów wydziałów biologicznych, chemicznych i rolniczych wyższych szkół pedagogicznych, akademii rolniczych, uniwersytetów, a także studentów akademii medycznych oraz kierunków biotechnologicznych politechnik. Mogą z niego korzystać uczniowie starszych klas szkół średnich, którzy w programie nauczania mają biochemię.