Świątynia Milionów Lat

- Ramsès. Le Temple des milions d’années
- 2001-01-01
- 2001-01-01
- Adam Szymanowski
Drugi tom cyklu powieściowego "Ramzes".
Nadszedł dzień koronacji Ramzesa, Syna światłości. Nowy władca ma wszelkie dane, by zostać wielkim faraonem. Miłość Nefertari i matki oraz przyjaźń z czasów dzieciństwa Hebrajczyka Mojżesza będą dla niego wsparciem w dźwiganiu brzemienia władzy. Mimo to czeka go ciężka walka o utrzymanie się na tronie. Zawiązują się coraz to nowe mroczne spiski. Czy Ramzes uniknie pułapek zastawianych przez starszego brata, oprze się czarnej magii tajemniczego czarownika i poradzi sobie z hetyckimi intrygami?
Królewscy małżonkowie sięgają po jedyny sposób walki z widzialnym i niewidzialnym przeciwnikiem - postanawiają zbudować Świątynię Milionów Lat.
Kup Świątynia Milionów Lat w ulubionej księgarni
Oceny książki Świątynia Milionów Lat
360 użytkowników ma tytuł Świątynia Milionów Lat na półkach głównych- Przeczytane 256
- Christian Jacq 4
- Powieść historyczna 4
- Historyczne 4
- Historia 3
- Historycznie 2
Tagi i tematy do książki Świątynia Milionów Lat
Cytaty z książki Świątynia Milionów Lat
Wydawało mi się, że będę panował nad krajem spokojnym, zapomniałem jednak, że ten kraj jest zamieszkany przez ludzi.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świątynia Milionów Lat
Nadal dużo nadprzyrodzonych wydarzeń. Ramzes jest taki wypasiony, że lada moment zacznie chodzić po Nilu, bez potrzeby używania łodzi. Czyta się przyjemnie, ale baśniowość wdziera się w historię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytane lata temu. Chyba to mój pierwszy tak długi i tak dobry cykl! Ocena całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak wcześniejszy tom czytałam to lata temu ale bardzo miło wspominam
Jak wcześniejszy tom czytałam to lata temu ale bardzo miło wspominam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom zdecydowanie utrzymał poziom poprzedniego. W tej części widzimy początki panowania Ramzesa jako faraona oraz to co udało mu się w tym czasie osiągnąć. Nie brakuje też przeciwników i wszechobecnych intryg, które znacznie ubarwiają książkę. W przeciwnym razie składałaby się ona z pasma sukcesów Ramzesa, który jawi się niemal jako istota doskonała. Ciekawe są wątki dotyczące duchowości i magii w Egipcie. Drobnym minusem jest ta wszechobecna idealizacja faraona, jednak bardziej cieszył mnie klimat książki i realia starożytnego Egiptu, więc kwestia przedstawienia władcy zeszła na drugi plan. Reasumując, dla mnie ta seria jest bardzo udana.
Kolejny tom zdecydowanie utrzymał poziom poprzedniego. W tej części widzimy początki panowania Ramzesa jako faraona oraz to co udało mu się w tym czasie osiągnąć. Nie brakuje też przeciwników i wszechobecnych intryg, które znacznie ubarwiają książkę. W przeciwnym razie składałaby się ona z pasma sukcesów Ramzesa, który jawi się niemal jako istota doskonała. Ciekawe są wątki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza od poprzedniej, tylko Ramzes trochę za idealny, wiem wiem był wielkim człowiekiem no ale jakoś tak za bardzo mu wszystko się udaje. Poza tym bardzo przyjemna lektura na zimowe popoludnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towszystkie tomy uważam za bardzo udane, książka ma wartką akcję, sporo historii która oczywiście wieloma momentami jest mocno ubarwiona, czyta się bardzo dobrze, autor zgrabnie wykreował postać Ramzesa choć momentami do ból jest nazbyt idealny..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo lepsza część druga, niż pierwsza. Jest nadzieja ;)))
Dużo lepsza część druga, niż pierwsza. Jest nadzieja ;)))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna rewelacyjna powieść Pana Jacq.
Kolejna rewelacyjna powieść Pana Jacq.