Miasto Boże

- 2001-01-01
- 2001-01-01
- 83-7301-050-5
- Konrad Majchrzak, Marta Jabłońska-Majchrzak
Pewien nowojorski pisarz zapełnia swój brulion wszystkim, co mu się głębi w głowie - szkicami opowiadań, historiami romansów, wariacjami na temat popularnych piosenek, pomysłami na filmy, swymi kosmologicznymi obsesjami.
Właśnie trafił na ślad wydarzenie, które może się stać zaczątkiem jego nowej powieści: z zaniedbanego kościoła episkopalnego na południowym Manhattanie zniknął wielki mosiężny krzyż, który tajemniczo pojawił się ... na dachu synagogi ewolucyjnego judaizmu. Niepokorny proboszcz i młoda rabbi z tej synagogi próbują rozwikłać tą zagadkę owej podwójnej profanacji. Pisarz włącza się w śledztwo duchownych i jego brulion zaludnia się żywo nakreślonymi postaciami - uczonymi, weteranami wojennymi, prałatami, uratowanymi z holocaustu, teologami, dziennikarzami i filmowcami - a pogoń za tajemnicą krzyża przemienia się w poszukiwanie prawdziwej duchowości w końcu tego udręczonego stulecia.
Kup Miasto Boże w ulubionej księgarni

Która kryje się wszędzie
Mamy amerykańskiego Jezusa
Widzimy go na międzykrajówce
Mamy amerykańskiego Jezusa.
To on zbudował majątki prezydenta
Współczuję ziemskiej populacji
Bo tak niewielu żyje w USA
Chociaż cudzoziemcy mogą naśladować naszą moralność
Mogą zwiedzać, ale nie mogą zostać
Jeśli chcesz wierzyć,znajdziesz łatwo dowody,jeśli nie..nic cię nie przekona...dodam jeszcze,że na początku było słowo...albo chaos...i że autor to połączył i uzyskał bardzo interesujący efekt.
Oczywiście trzeba pamiętać,że to Ameryka gdzie podobno wsztystko jest możliwe i gdzie wszystko się zdarza...nawet wędrujący krzyż i stetryczały mściciel...a kosmosie złośliwie mruga osobliwość...
Nie potrzebuję być globalnym obywatelem
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo jestem pobłogosławiony obywatelstwem
Jestem członkiem rosnącego pospólstwa
Wymuszamy swoją popularność