Pył snów. Pustkowia

Okładka książki Pył snów. Pustkowia autora Steven Erikson, 9788374801782
Okładka książki Pył snów. Pustkowia
Steven Erikson Wydawnictwo: Mag Cykl: Malazańska Księga Poległych (tom 9) fantasy, science fiction
Malazańska Księga Poległych (tom 9)
Dust of Dreams
2010-09-24
2010-09-24
Michał Jakuszewski

Kup Pył snów. Pustkowia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pył snów. Pustkowia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pył snów. Pustkowia

Świetna mocna opowieść.Dla samych Barghastów warto ugryźć.

Świetna mocna opowieść.Dla samych Barghastów warto ugryźć.

bardzo, bardzo długi wstęp do jednej bitwy. Bitwy i owszem, znakomitej, natomiast zdecydowanie zbyt późno osadzonej w fabule. Mam wrażenie, że autor w końcu przegrał swój pojedynek z natłokiem postaci i wątków (a iluż bohaterów jeszcze pominął!). Szczęściem - to dopiero połowo zakończenia, więc liczę na to, że mój odbiór całości zmieni się po ostatnim tomie.

Jak to jest w ogóle możliwe?
Wiele bym dał aby móc spotkać się i porozmawiać z Panem Erkisonem... Wiele w życiu przeczytałem dzieł, lepszych i gorszych, takich których nie mogłem ukończyć. Różnego kalibru i miary.
Ale ta Malazańska Księga... To jest coś wielkiego, wspaniałego, niesamowitego. Umysł który ją stworzył... Kurcze, nie porównywalny. To jest zupelnie inna klasa, zupelnie inna liga. Ewenement.
To jest numer Jeden. Cała ta seria.

Aktualizacja 03 07 2025
Majstersztyk.
Jest tylko jedno ale, coś co przeczuwałem na początku całej serii, coś co tylko utwierdziło mnie w tym przekonaniu z każdą kolejną częścią... Fakt, że już wiem i wiedziałem to już wcześniej że prawdopodobnie już nigdy nie znajdę lektury którą tak pokocham, jak malazańska księga poleglych... Szanse na to są jak wygrana w totka.. Po prostu nie wierzę że może być coś lepszego.. To nie możliwe

Jak to jest w ogóle możliwe?

Na półkach: , , , ,

Moim zdaniem to najbardziej rozbudowana i złożona część MKP, ale też chyba najsłabsza (pomimo tego wciąż bardzo dobra). Pojawia się sporo nowych wątków ale niektóre są dość zagmatwane i metafizyczne. Jak zwykle u Eriksona, nigdy nie można być pewnym, którzy bohaterowie przeżyją, a którzy powrócą z martwych. Mam nadzieję, że w ostatnim tomie autorowi uda się spiąć wszystkie otwarte wątki i połączyć je w spójną całość.

Przedostatni tom MKP to solidny ale jednak dalej wstęp do ostatniej części. Coś w powietrzu wisi, coś się szykuje jednak to wszystko dostaniemy dopiero w tomie ostatnim. Zdecydowanie najlepiej czytało mi się wątek z Kalyth i K'Chain Che'Malle. Jest to według mnie jedna z najciekawszych ras w całym MPK i świetnie, że w tym tomie w końcu dostaliśmy nieco więcej informacji i akcji z nimi. Warto też wspomnieć o niesamowitej bitwie na koniec książki i świetnej końcówce. Po tak wielu stronach Erikson dalej potrafi czymś zaskoczyć.

Wspaniała przygoda. Pył snów był ciężką książką, na dodatek większość wątków pozostała otwarta, mimo to czytało się to znakomicie. Już na początku autor ostrzega, że jest to tylko wstęp do wielkiego finału, którego już nie mogę się doczekać.

Swoją drogą, K'Chain Che'Malle są niezwykle interesującą rasą, mogłabym o nich czytać bez końca.

Jest to chyba najsłabszy tom jak do tej pory. Książka była mega "ciężka" i nie chodzi tutaj o trudność w czytaniu tylko w odbiorze. Momentami miałem wrażenie, że czytam wydłużony patchwork. Czuć było, że niektóre wydarzenia są napisane przez autora na siłę i niewiele wnoszą. Natomiast inne sytuacje biły na łeb na szyję i wbijały w ziemię. Stąd taka u mnie mała ambiwalencja. Nie oznacza to jednak, że jest to zły wolumin.

Te Pustkowia są wspaniałe

Te Pustkowia są wspaniałe

Rewelacyjna, wgniata w fotel.

Rewelacyjna, wgniata w fotel.

Połowę książki czytało się znakomicie, tę o Łowcach Kości, druga połowa była mniej porywająca, aczkolwiek uznałem że jest to taki wstęp do dziesiątej części więc nawet miło mi się czytało. Oczywiście ostatnie dwa rozdziały wynagrodziły. Porządna część.

3618 użytkowników ma tytuł Pył snów. Pustkowia na półkach głównych
897 użytkowników ma tytuł Pył snów. Pustkowia na półkach dodatkowych