Maurycy

Okładka książki Maurycy autora Edward Morgan Forster, 8385156356
Okładka książki Maurycy
Edward Morgan Forster Wydawnictwo: Atext Ekranizacje: Maurycy (1987) Seria: Seria z Okiem literatura piękna
Seria z Okiem
Maurycy (1987)

Kup Maurycy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maurycy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maurycy

Przestarzała w sposób, jaki można osiągnąć tylko poprzez zanurzenie historii w edwardiańskim długim lecie. Clive wyciąga Maurice'a ze społeczeństwa po to, żeby samemu wrócić w okowy i obmyślać sposoby ukrycia bezeceństw przed żoną; Maurice tymczasem znika za pierwiosnkami.

Zdarzylo mi sie mieszkac w mieasteczku w polnocnej Anglii. Wpierw zobaczylem film, ktory mnie urzekl, potem siegnalem po ksiazke. ... a potem okazalo sie, ze naprzeciwko klubu muycznego do ktorego chodze jest wypasiona willa, W ktorej Forster napisal te ksiazke. Odwiedzajcie Harrogate.

"[...] Zrozumiał jednak, że oszukując innych, sam dał się oszukać: niesłusznie uważał, że
ludzie są puści duchowo, tak jak on sam chciał być przez nich postrzegany. Lecz tak nie
było – oni też posiadali wnętrze.
„Boże, oby tylko nie takie, jak moje”."

było – oni też posiadali wnętrze.
„Boże, oby tylko nie takie, jak moje”."

1036 użytkowników ma tytuł Maurycy na półkach głównych
121 użytkowników ma tytuł Maurycy na półkach dodatkowych

Okładka książki The Science Fiction Hall of Fame, Vol. 2-B Isaac Asimov, James Blish, Ben Bova, Algis Budrys, Theodore Rose Cogswell, Edward Morgan Forster, Frederik Pohl, James H. Schmitz, T. L. Sherred, Wilmar House Shiras, Clifford D. Simak, Jack Vance

Cytaty z książki Maurycy