Tajemnica Brokeback Mountain

- 2006-01-01
- 1998-10-01
- Konrad Majchrzak, Katarzyna Karłowska
- Ekranizacje:
- Tajemnica Brokeback Mountain (2006)
Opowiadanie Annie Proulx „Tajemnica Brokeback Mountain”, nagrodzone przez „National Magazine”, zdaniem krytyków i recenzentów należy do najoryginalniejszych we współczesnej literaturze. Jest to historia trudnego i niebezpiecznego romansu, który połączył dwóch wiejskich chłopaków miłością zdarzającą się tylko raz w życiu. Odważna próba podjęcia tematu związków homoseksualnych i homofobii.
Na jego podstawie Larry McMurtry i Diana Ossana napisali scenariusz do wybitnego i przełomowego w dziejach kinematografii filmu (osiem nominacji do Oscara). Obraz ten zdobył Złote Globy 2006 za najlepszy film, scenariusz, reżyserię i piosenkę oryginalną oraz Złotego Lwa dla najlepszego filmu na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji.
O tym, jak opowiadanie przenoszono na ekran, pisze sama Proulx w eseju zamieszczonym w tej książce.
Annie Proulx to jedna z najciekawszych współczesnych pisarek amerykańskich, zdobywczyni Nagrody Pulitzera i National Book Award. Autorka słynnych „Kronik portowych”, „Pocztówek”, „Asa w rękawie”, „Akordeonowych zbrodni” oraz „Pieśni serca” i innych opowiadań (wszystkie opublikowane przez Rebis).
Kup Tajemnica Brokeback Mountain w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Tajemnica Brokeback Mountain
3814 użytkowników ma tytuł Tajemnica Brokeback Mountain na półkach głównych- Przeczytane 2 506
- Chcę przeczytać 1 308
- LGBT 53
- 2013 31
- 2011 23
- 2014 23
- 2012 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Brokeback Mountain
Bez szału, ale całkiem przyzwoicie napisane.
Bez szału, ale całkiem przyzwoicie napisane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest ta
To jest ta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Tajemnica Brokeback Mountain” Annie Proulx to krótka, ale zwarta historia miłości Ennisa i Jacka, której przyszło trwać około dwudziestu lat w realiach nieakceptujących odmienności. Najważniejsza jest tu ich relacja – silna i zakazana, bo społeczeństwo w tamtym czasie odrzucało homoseksualizm, traktując go jak coś, co należy piętnować. Proulx opisuje to w sposób bardzo surowy, niemal reporterski: bez zatrzymywania się na uczuciach, bez oddechu między kolejnymi wydarzeniami. W jednej chwili bohaterowie są młodzi, a zaraz potem dorośli – ich życie mija w kilku krótkich scenach. I choć brakuje tu emocjonalnych opisów, właśnie ta prostota sprawia, że historia działa i niczego więcej jej nie trzeba. Zakończenie pozostawia we mnie pewien smutek, przypominając, że nie każda miłość ma szansę na szczęśliwy finał, tak jak w tym przypadku. Tajemnica Brokenback Mountain to książka, która zachęciła mnie, by w końcu obejrzeć jej głośną ekranizację, uważaną za przełomową w historii kina. Polecam szczególnie osobom zainteresowanym literaturą LGBT+ – opowiadanie nie zachwyca formą, ale pozostanie w mojej pamięci.
„Tajemnica Brokeback Mountain” Annie Proulx to krótka, ale zwarta historia miłości Ennisa i Jacka, której przyszło trwać około dwudziestu lat w realiach nieakceptujących odmienności. Najważniejsza jest tu ich relacja – silna i zakazana, bo społeczeństwo w tamtym czasie odrzucało homoseksualizm, traktując go jak coś, co należy piętnować. Proulx opisuje to w sposób bardzo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFilm mnie urzekł i teraz zapoznałam się z pierwowzorem. Cieszę się, że w tej kolejności. Za krótkie opowiadanko, żeby się rozpisywać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnnie Proulx "Tajemnica Brokeback Mountain"
Zaległości, zaległości, zaległości! Na półce leżą już kolejne dwie książki do opisania tutaj (i z tuzin książek w kolejce...),ale powiedzcie sami jak zaledwie 24-godzinna doba ma mi wystarczyć, aby objąć moimi ramionami te dobra kultury, jakimi są: książki, poezja, czasopisma, filmy, muzyka.. ?! Ważnymi aspektami są także: imprezy, spotkania, czas na tworzenie czegoś własnego... I sen oczywiście! A czas ów skurczy się jeszcze bardziej, a to za sprawą studiów... Na szczęście będą pociągi i tam zamierzam uzupełniać braki... Postaram się nie zawieść Was moi mili i samej siebie :)
Dziś ciut kontrowersyjnie...
Za sprawą amerykańskiej pisarki Annie przenosimy się w klimat lat 60. do jednego ze stanów USA, a mianowicie Wyoming. To tam właśnie dwóch młodych wiejskich chłopaków odkrywa swoją prawdziwą naturę... Brokeback Mountain- góra, na którą obydwaj trafiają, aby wypasać owce na zawsze skryje ich tajemnicę, która jak wirus z biegiem czasu będzie się rozprzestrzeniać i niszczyć wszystko na swej drodze: ich rodziny, życie, a przede wszystkim samych winowajców (dosłownie). To dramatyczna opowieść o miłości niespełnionej, która trwała przez 20 (!) lat w ukryciu, za zgodą obopólnej konspiracji i nigdy tak naprawdę jawnie nie zaistniała. Jack Twist i Ennis Del Mar, obydwoje mający żony i dzieci, świadomi konsekwencji podejmują jednak decyzję o tym pełnym napięć i rozpaczy związku... Brokeback Mountain połączyła ich serca i ciała raz na zawsze... Wiejski ostracyzm, animozje i homofobia zatrwoży ich do tego stopnia, że trwać będą niemal całe swoje życie w zakłamaniu i dwoistej egzystencji. Zanim przejdę do zakończenia tego krótkiego opowiadania (nie pamiętam dobrze, ale ma chyba nieco ponad 50 stron) parę słów o autorce.
Proulx jest dowodem na to, że na pisanie nigdy nie jest za późno, bowiem spełniać się w tym aspekcie zaczęła... po pięćdziesiątce. Zawsze się tym będę pocieszać ;p. Od razu uderzyła mnie jej maniera pisania: prosty, nieco oschły, rzeczowy język. Brak tu wykwintnych środków językowych, zdecydowanie to nie pełne uniesień i finezji kunsztownie tkane dzieje w stylu Wertera i Lotty tylko brutalnie dosłowny opis wydarzeń. Do tego stopnia jest to styl tak prosty, że czułam, ujmując metaforycznie, jak gdyby ktoś dałby mi w twarz. Straszne pod względem formy, ale muszę przyznać, że cel został osiągnięty, bowiem tylko tą metodą pisarka wstrząsa czytelnikiem i pobudza do refleksji. Jak widać, by dojść do celu używa się różnych środków...
Sama książka dzieli się na dwie części: faktyczną treść oraz "zakulisowe" sprawozdanie o pracy nad utworem, a także nad... ekranizacją (z 2005r.). Niechętnie zwykle czytam wszelkie zarówno prologi, jak i epilogi, niepotrzebne komentarze i nadmuchane recenzje etc. Tym razem jednak muszę przyznać, że opowieść o tym, jak to opowiadanie powstawało pokrzepiło mnie na duchu... ;p. Autorka zapewne należy do tej sfery wiecznie niezadowolonych nuerotyków, którzy podejmują sie tego "zacnego obowiązku", aby każde zdanie przerabiać milion razy , aby dało upragniony, idealny efekt (cóż, z tego, że ideałów nie ma...). Nawet nie chcę myśleć ile zajęło jej napisanie tych ponad 50 stron... Od nadmiernej drobiazgowości i krytycyzmu wybaw nas Boziu! Z ekranizacją również były problemy, podchodzono do niej wiele razy, ale ostatecznie film powstał. Osobiście bardzo przypadł mi do gustu, reżyserzy świetnie wprowadzają widza w ten wiejski, typowo amerykański klimat, za czasów rodeo i rancz.
Fabuła kończy się tragicznie. Potrzymam w niepewności i zaznaczę jedynie, iż ktoś ginie, a ktoś do końca życia zmagać się będzie z tą świadomością... Świadomością Śmierci bliskiej mu osoby...
Wnioski: sam pomysł broni się wyśmienicie i faktycznie przenosi w inny klimat i styl życia, ówczesnych ludzi. Do języka pisarki też niepodobna się przyczepić. Gdyby nagle zaczęła sypać z rękawa metaforami o gruchających gołąbeczkach obawiam się, że po pierwsze: byłoby to żałośnie infantylne, a po drugie książka zostałaby okaleczona i straciłaby swój urok. Powiem Wam więc moi mili tak: godzinka wystarczy, abyście zgłębili Tajemnicę Brokeback Mountain :).
Ocena: 9/10.
Tekst pierwotnie opublikowano na stronie w 2010 roku:
Annie Proulx "Tajemnica Brokeback Mountain"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaległości, zaległości, zaległości! Na półce leżą już kolejne dwie książki do opisania tutaj (i z tuzin książek w kolejce...),ale powiedzcie sami jak zaledwie 24-godzinna doba ma mi wystarczyć, aby objąć moimi ramionami te dobra kultury, jakimi są: książki, poezja, czasopisma, filmy, muzyka.. ?! Ważnymi aspektami są także:...
Oprócz tytułowej noweli wydanie zawiera również informacje na temat ekranizacji - co jest jak najbardziej na plus.
Jednak brakuje mi większego wglądu w emocje, jak i psychikę bohaterów. Podczas lektury miałem wrażenie, że czytam szkic, streszczenie większej powieści. To już? To tyle? Ubolewam nad skąpą formą opowiadania, nad niewykorzystanym potencjałem - ta historia mogła być bardziej namacalna, wzbudzać większe emocje po prostu żyć. A tak to finalnie czuję niedosyt połączony z ogromnym rozczarowaniem.
Z bólem serca wystawiam ostateczną ocenę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałem przyjemności oglądnięcia filmu, więc moje refleksje opierają się na tekście; opowiadanie jest krótkie, nie posiada nawet pięćdziesięciu stron. Pomysł na fabułę był ciekawy i generalnie czyta się dość szybko.
Jednak brakuje mi większego wglądu w...
Cóż bardziej męskiego nad męską miłość? Eseik na temat procesu ekranizacji z perspektywy pisarki wartością dodaną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytanie opowiadania i dodatków od autorki odczarowało mi trochę film. Jeśli ktoś oglądał film to warto sięgnąć po to opowiadanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFilm ❤️
Film ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo krótka więc szybko się czyta.
Bardzo krótka więc szybko się czyta.