Popularne wyszukiwania

- Bright Messengers
- 1996-01-01
- 1996-01-01
- Andrzej Syrzycki
Siostra Beatrice i Johann Ebehardt zostają przetransportowani z marsjańskiej kolonii na tajemniczy, gigantyczny statek kosmiczny. Nieznane istoty pozwalają bohaterom zamieszkać na bezludnej, przypominającej rajski ogród wyspie. Wysuwają jednak zaskakujące żądania...
Kup Dom w przestworzach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Dom w przestworzach
156 użytkowników ma tytuł Dom w przestworzach na półkach głównych- Chcę przeczytać 91
- Fantastyka 5
- Science Fiction 3
- Arthur C. Clarke 2
- Sci-Fi 1
- * dostępność - ebook 1
Tagi i tematy do książki Dom w przestworzach

Gentry Lee
Bert Gentry Lee (ur. 1942) jest głównym inżynierem w Planetary Flight Systems Dyrekcja w Jet Propulsion Laboratory i pisarzem science fiction. Jako autor jest najbardziej znany ze współpracy z Arthur C. Clarke , książki Cradle w 1989 r., Rama II w 1989 r., Ogród Ramy w 1991 roku i Rama Revealed w 1993 roku. Współpracował z Carl Sagan w 1980 r. serii Cosmos .

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom w przestworzach
„Dom w przestworzach” Gentry’ego Lee to kolejny dowód na to, że kontynuowanie cyklu o Ramie bez Arthura C. Clarke’a nie miało większego sensu. Książka niewiele ustępuje koszmarnym „Świetlanym posłańcom”, a to oznacza, że mamy do czynienia z powieścią przewidywalną, rozwleczoną i całkowicie pozbawioną dawnego uroku tej serii. Zamiast rozbudowanej wizji science fiction i świeżych pomysłów, otrzymujemy coś na kształt miałkiej space opery, która nuży już po kilkudziesięciu stronach.
Trudno uwierzyć, że to wciąż część tego samego cyklu, w którym Clarke z taką lekkością i wyobraźnią potrafił kreślić wizje obcych światów i fascynujących technologii. Lee, niestety, nie tylko nie dorównuje swojemu mistrzowi, ale wręcz kompromituje ideę serii, sprowadzając ją do banalnych wątków i bohaterów pozbawionych głębi. Czytelnik zamiast ekscytacji i poczucia tajemnicy dostaje powtarzalne schematy i sztampowe rozwiązania fabularne.
Mam wrażenie, że autor pisał tę książkę bez większego zaangażowania i bez wyobraźni, bazując jedynie na znanym szyldzie. Nic więc dziwnego, że odświeżony ostatnio przez wydawnictwo Rebis cykl w Polsce zakończono na „Tajemnicy Ramy” i nie zdecydowano się wydać tomów napisanych przez Lee. Patrząc na poziom „Domu w przestworzach”, decyzja wydawcy wydaje się całkowicie zrozumiała.
Podsumowując – to potworna strata czasu i ogromny zawód dla fanów serii. Dla mnie cykl o Ramie kończy się na „Tajemnicy Ramy” i wszystko, co powstało później, jest jedynie smutnym cieniem wielkiego dzieła Clarke’a. „Dom w przestworzach” odradzam każdemu – szkoda psuć sobie wrażenie po tak znakomitych początkach tej sagi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena ta sama jak w przypadku "Świetlanych posłańców". Ten tom przeczytałem tylko i wyłącznie dlatego, że żona wypożyczyła mi od razu t. 5 i t. 6.
Dramat i szkoda czasu.
Przy poprzednim tomie zastanawiałem się czy to brak Arthura C. Clarka czy autor miał trudny okres przesilenia duchowego, bo całość sprawiała wrażenie teologicznego wywodu, który przybierał formę bełkotu. Tutaj za to otrzymujemy religijny erotyk. Cykl "Rama" ma 4 tomy i koniec.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDramat i szkoda czasu.
Ojjj nie wiem serio co napisać, myślę, że potrzebowała bym następnej części, która na nieszczęście nie została przetlumaczona a nawet nie wiem, czy w wersji angielskiej będzie gdzieś do dostania.. mimo całego dramatyzmu, bardziej mnie ta powieść irytuje niż ciekawi. Nie rozumiem czemu zakonnica i niemiec zostali sami umieszczeni na wyspie, czemu wszyscy razem nie tworzyli społeczności, czemu wstęga ingerowała czasami a czasem nie.. oj nie wiem czy mi się to podobało, tyle tu było możliwości, cały statek, wstęga, ahhh cudo a my tu mamy przez całą książkę rozpracowywany problem seksu zakonnicy, Araba i Niemca.. masakra, taki potencjał był, straszna szkoda. Jak dla mnie może następna czecbyla by lepsza ale tego sienie dowiem, a szkoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMetry mułu i dna nie widać. Totalny gniot o niezwykle mnie irytującym katolickim (!!!!) zacięciu. Że co? W SF? No właśnie. Podciąganie tej książeczki pod świetny cykl Ramy jest uwłaczające wszystkiemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toParafrazując klasyka: "nie ma w języku ludzi kulturalnych słów wystarczająco..." i na tym poprzestanę.
kompletnie niepotrzebna rzecz. nie widzę cienia nawiązania do cyklu. strata czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dom w przestworzach" kończy trwający 2277 stron cykl Rama. Książka jest bezpośrednią kontynuacją "Świetlanych posłańców", przedstawiającą dalsze losy Beatrice, Johanna i Yasina. Czyta się ją bardzo dobrze pewnie dlatego, że zawiera zaskakujące zwroty akcji. Po przeczytaniu odczuwam jednak niedosyt ponieważ książka nie odpowiada na pytania, które zadaje sobie czytelnik będący świadkiem opisywanych wydarzeń. Nie udało mi się także dostrzec związku pomiędzy Ramą a Świetlanymi Posłańcami towarzyszącymi bohaterom. W moim odczuciu przedstawione losy bohaterów nie koniecznie wymagały kosmicznej scenerii. Pomimo rozczarowania, nie wybaczyłbym sobie gdybym po przeczytaniu 5 poprzednich tomów pominął ostatni.
"Dom w przestworzach" kończy trwający 2277 stron cykl Rama. Książka jest bezpośrednią kontynuacją "Świetlanych posłańców", przedstawiającą dalsze losy Beatrice, Johanna i Yasina. Czyta się ją bardzo dobrze pewnie dlatego, że zawiera zaskakujące zwroty akcji. Po przeczytaniu odczuwam jednak niedosyt ponieważ książka nie odpowiada na pytania, które zadaje sobie czytelnik...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka traktuje o istocie ludzkiej. Autor potraktował "obcych" jakby byli urzędnikami NFZ a bohaterów pacjentami którzy nie bardzo wiedzą jak sie odnaleźć w obcym świecie. Pachnie tu też próba opisu jakiegoś eksperymentu typu Big Brother. Ogólnie jakaś myśl z "Ramy" C. Clarka istnieje ale bez tego wielkiego pisarza G. Lee całkowicie sie pogubił. Książka ta jako jedna z b. niewielu jest irytująca.
Książka traktuje o istocie ludzkiej. Autor potraktował "obcych" jakby byli urzędnikami NFZ a bohaterów pacjentami którzy nie bardzo wiedzą jak sie odnaleźć w obcym świecie. Pachnie tu też próba opisu jakiegoś eksperymentu typu Big Brother. Ogólnie jakaś myśl z "Ramy" C. Clarka istnieje ale bez tego wielkiego pisarza G. Lee całkowicie sie pogubił. Książka ta jako jedna z b....