Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf`

Okładka książki Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf` autora Herbert Brunnegger, 9788392170457
Okładka książki Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf`
Herbert Brunnegger Wydawnictwo: Arkadiusz Wingert, Przedsięwzięcie Galicja Seria: Zdarzyło się w XX wieku biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Zdarzyło się w XX wieku
Saat In den Sturm. Ein Soldat der Waffen SS berichtet
2007-01-01
2007-01-01
Beata Kozak

Kup Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf` w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf`

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf`

„Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS Totenkopf” autorstwa Herberta Brunneggera to według mnie wstrząsająca, chwilami wzruszająca i szczera relacja z doświadczeń żołnierza, który służył w jednej z najbardziej kontrowersyjnych jednostek Waffen-SS. Książka ta oferuje głęboki wgląd w codzienne życie, przemyślenia i moralne dylematy osoby, która brała udział w działaniach wojennych, jednocześnie będąc świadkiem i uczestnikiem dramatycznych wydarzeń. Brunnegger z odwagą i bez upiększeń dzieli się swoimi przeżyciami.

Czytałem z dużym zainteresowaniem przeżycia, tego młodego żołnierza, bo kiedy wstąpił w szeregi Totenkoph SS miał niespełna 16 lat. Myślę że większość czytających z dużym uprzedzeniem podeszło do tej pozycji, tylko dlatego że służył w takiej a nie innej formacji. Moim zdaniem trzeba pamiętać, że nie każdy żołnierz SS był tym najgorszym. Zapewne autor nie wspomniał w swojej publikacji wszystkiego, może też chciał się w jakiś sposób oczyścić, ale uważam że warto przeczytać i wyrobić sobie własne zdanie.

Wojna to najgorsze zło, jakie może się przytrafić drugiemu człowiekowi i po każdej stronie mamy niepotrzebne ofiary cywilne i wśród żołnierzy, bo większość to młodzi mężczyzni, gdzie dopiero zaczynało się ich życie.

Abstrahując od tego, co zostało w tej książce pominięte lub nieprawdziwe, to jest to dobra literatura wojenna

Podstawową kwestią, na jaką zwraca uwagę autor jest kwestia odpowiedzialności zbiorowej - czy wszyscy Niemcy byli winni, czy każdy członek SS zasłużył na śmierć? Jak przyznaje: historię piszą zwycięzcy. Sam bardzo szybko zamienił się z myśliwego w zwierzynę, a lojalny wobec swych (nowych) przywódców naród niemiecki nie widzi już w nim "szanowanego obrońcy ojczyzny" tylko kogoś, kogo można oskarżyć o "przedłużanie wojny". A więc: kto sieje wiatr...

257 użytkowników ma tytuł Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf` na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf` na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf`

Cytaty z książki Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf`

Dodaj cytat z książki Kto sieje wiatr... Opowieść żołnierza dywizji SS `Totenkopf`