Tygrysy w błocie

Tiger im Schlamm
2010-04-01
2010-04-01
Tomasz Kazimierczak

Kup Tygrysy w błocie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tygrysy w błocie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tygrysy w błocie

Interesuję się II wojną światową oraz pojazdami pancernymi, zatem z chęcią sięgnąłem po tę pozycję i ... nie zawiodłem się. Przeczytałem jednym tchem - w mojej opinii warto! Polecam :)

Bez większych zastrzeżeń. Tak jak każdy tekst źródłowy (zwłaszcza o charakterze pamiętnikarskim, stworzony po wojnie) należy podchodzić do niego krytycznie. Należy jednak pamiętać, że druga część to dokumenty-raporty z akcji bojowych.

Większość uwag zawarto w innych komentarzach.

Otto Carius był frontowcem i z takiej perspektywy poznajemy konflikt. Walki pod Leningradem, Narwą, w Kurlandii (Tygrys) i bałagan ostatnich miesięcy wojny na froncie zachodnim (Jagdtiger). Nie ma tu dużo o jego stosunku do nazizmu. Ten człowiek przede wszystkim nie cierpiał dekowników, SS raczej nie lubiał ( za wyjątkiem jednostek - po prostu te formacje miały nieco inny etos wg. Cariusa). Rosjan szanował za waleczność i odwagę, a jednocześnie bał się tego co ze sobą niosą. Gardził Amerykanami - trudno mu się dziwić gdy nie powalczył z nimi "na poważnie", a widział głównie ruiny miast.

Ta książka w gruncie rzeczy jest hołdem dla Tygrysa i batalionu Cariusa.

Dla mnie niewątpliwym plusem jest to iż Carius spotkał takie postacie jak Model, von Strachwitz czy wreszcie Himmlera. Opisy tych spotkań są dość ciekawe i przypominają nam iż powierzchowność i obycie nie zawsze definiuje moralność, nie warunkuje nikczemności.

Największym minusem jest to iż Carius bardzo skrótowo opisuje swą służbę w latach 1941-1942. Pomijając ranę z pewnością chciałoby się usłyszeć więcej historii związanych ze służbą w Panzer 38(t),z marszem na wschód (walczył pod Smoleńskiem). Rozdział z czasów stacjonowania pod Orłem jest bardzo ciekawy (Dywizja Polowa Luftwaffe w boju, stan uzbrojenia 20 Dywizji Pancernej). Zgaduję, że po prostu Otto Carius nie miał się czym pochwalić w tym okresie - był jednym z wielu żołnierzy. Tutaj Kosschorrek, zwykły strzelec mg-42, jest o wiele bardziej ciekawy (ale on nie tworzył po wojnie lecz w jej trakcie).

Książka, którą warto znać.

Większość uwag zawarto w innych komentarzach.

Wspomnienie spisane w 1960 r., których głównym bohaterem jest "Tygrys". Autor nie jest fanatycznym nazistą jest oburzony traktowaniem Żydów, ale w sumie tylko jedna wzmianka o tym. Nadto jest oburzony wydaniem przez Szwecję żołnierzy SS walczących w Kurlandii, (w końcu przecież walczyli z komunizmem). Sam opis jest walk jest jakby tylko dla wskazania statystyk jakby pozbawiony emocji.

310 użytkowników ma tytuł Tygrysy w błocie na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Tygrysy w błocie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tygrysy w błocie

Cytaty z książki Tygrysy w błocie

Otto Carius Tygrysy w błocie Zobacz więcej