Czerwone i czarne

Okładka książki Czerwone i czarne autora Stendhal, 9788379985739
Okładka książki Czerwone i czarne
Stendhal Wydawnictwo: Vis-á-Vis/Etiuda Seria: Biblioteka Literatury Światowej klasyka
klasyka
Tadeusz Boy-Żeleński
Inne

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Czerwone i czarne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czerwone i czarne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwone i czarne

Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To fundament klasyki, który każdy miłośnik literatury powinien znać .Sięgając po książkę miałam pewne obawy, że sposób pisania może być zbyt wymagający, ale na szczęście nie. To literacka perełka, która udowadnia, że prawdziwa klasyka nie starzeje się nigdy. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla miłośników klasyki, ale dla każdego, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko rozrywki. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie dobrej literatury jest cenny.

Książka pokazująca wszystkie koszty i kłamstwa mówione przede wszystkim sobie, gdy wchodzi się na ścieżkę self-made-mana. Niepokojąco aktualne.

Powieść Czerwone i czarne zajmuje w historii literatury miejsce szczególne: jest zarazem dziełem epoki i utworem, który epokę tę bezlitośnie demaskuje. To książka, która – choć zanurzona po szyję w realiach Francji restauracji Burbonów – zachowuje zadziwiającą świeżość intelektualną i psychologiczną. Jej siła nie polega na fabularnym suspensie ani na łatwo przyswajalnym moralitecie, lecz na precyzji spojrzenia: Stendhal patrzy na człowieka bez złudzeń, ale i bez pogardy. Patrzy z chłodną pasją, która sprawia, że Julien Sorel pozostaje jedną z najbardziej fascynujących postaci nowoczesnej powieści.
Już sam tytuł zapowiada napięcie, które organizuje całą konstrukcję utworu. Czerwień i czerń nie są jedynie znakami epokowych dróg kariery – armii i Kościoła – lecz symbolami dwóch porządków egzystencjalnych: namiętności i wyrzeczenia, impulsu i kalkulacji, życia i maski. Stendhal nie rozstrzyga prostodusznie, który z nich jest „lepszy”. Przeciwnie: pokazuje, że nowoczesny człowiek skazany jest na życie pomiędzy nimi, w stanie permanentnego rozdwojenia.
Julien Sorel to bohater, którego nie da się łatwo zaszufladkować. Nie jest ani klasycznym romantycznym buntownikiem, ani prostym karierowiczem. Jest raczej człowiekiem świadomości, jednostką, która widzi zbyt wiele, by móc żyć w spokoju. Jego ambicja nie wypływa wyłącznie z pragnienia awansu społecznego, lecz z głębokiego poczucia dysonansu pomiędzy tym, kim jest, a tym, co świat gotów jest mu zaoferować. Syn prowincjonalnego cieśli, obdarzony niemal chorobliwą inteligencją i pamięcią, zostaje wrzucony w społeczeństwo, które nie ma dla niego miejsca – chyba że nauczy się grać role.
I właśnie rola jest jednym z kluczowych pojęć tej powieści. Julien nieustannie odgrywa samego siebie: raz jako gorliwy kleryk, raz jako zimny uwodziciel, innym razem jako ambitny sekretarz arystokraty. Jego życie przypomina ciągłą próbę generalną przed nieistniejącą premierą. Stendhal pokazuje w ten sposób dramat nowoczesnej podmiotowości: jednostka, która zrozumiała mechanizmy społeczne, traci zdolność niewinnego uczestnictwa w świecie. Wiedza staje się przekleństwem.
Jednocześnie autor unika łatwego potępienia swojego bohatera. Julien bywa cyniczny, okrutny, emocjonalnie ślepy – ale bywa też porażająco szczery wobec samego siebie. Jego autoanaliza, momentami niemal bezlitosna, nadaje powieści wymiar głęboko introspektywny. To nie jest bohater, który oszukuje się co do własnych motywacji; przeciwnie, Julien cierpi właśnie dlatego, że widzi swoje kłamstwa aż nazbyt wyraźnie. W tej samoświadomości tkwi jego tragizm.
Relacje miłosne w Czerwonym i czarnym są dalekie od sentymentalnej konwencji. Zarówno związek z panią de Rênal, jak i późniejsza relacja z Matyldą de La Mole, zostały opisane z niezwykłą psychologiczną finezją. Stendhal nie idealizuje miłości – traktuje ją raczej jako pole walki pomiędzy autentycznym uczuciem a ambicją, pomiędzy impulsem serca a potrzebą dominacji. Miłość nie jest tu ucieczką od społeczeństwa, lecz jego przedłużeniem innymi środkami.
Szczególnie postać pani de Rênal zasługuje na uwagę. Jest ona przeciwieństwem Julienowskiej kalkulacji: spontaniczna, emocjonalna, pozbawiona intelektualnych zabezpieczeń. Jej uczucie jest prawdziwe właśnie dlatego, że nie zna ironii. W zestawieniu z nią Julien wypada momentami jak aktor grający rolę kochanka – i to napięcie pomiędzy autentycznością a grą czyni ich relację tak przejmującą. Stendhal pokazuje, że szczerość emocjonalna bywa w świecie hierarchii społecznych niemal aktem heroizmu.
Z kolei Matylda de La Mole reprezentuje inny typ wrażliwości: wyrafinowany, historycznie zapośredniczony, karmiący się mitami wielkich namiętności. Jej miłość do Juliena jest w dużej mierze miłością do wyobrażenia – do idei „wyjątkowego mężczyzny”, który mógłby nadać sens jej arystokratycznej nudzie. Ta relacja obnaża inną twarz romantyzmu: jego skłonność do estetyzowania emocji i przekształcania życia w spektakl.
Jednym z największych osiągnięć Stendhala jest sposób, w jaki wplata jednostkową psychologię w szeroki kontekst społeczny. Czerwone i czarne to powieść, która nieustannie pamięta o klasach, pieniądzu, pochodzeniu i symbolicznej władzy. Restauracyjna Francja jawi się tu jako świat pozornie stabilny, w rzeczywistości jednak pełen lęku i hipokryzji. Arystokracja boi się rewolucji, mieszczaństwo marzy o legitymizacji, Kościół staje się instytucją kariery, a nie wiary.
Stendhal demaskuje ten porządek z chirurgiczną precyzją. Jego ironia jest chłodna, niemal naukowa – nie wybucha gniewem, lecz odsłania mechanizmy. W tym sensie Czerwone i czarne można czytać jako jedną z pierwszych wielkich powieści nowoczesnego realizmu psychologicznego, zapowiadającą zarówno Balzaka, jak i późniejszych mistrzów analizy społecznej. Autor nie moralizuje; pozwala faktom, dialogom i wewnętrznym monologom bohaterów mówić same za siebie.
Na szczególną uwagę zasługuje styl powieści. Proza Stendhala jest pozornie oszczędna, momentami wręcz sucha, lecz pod tą powierzchnią kryje się ogromna intensywność. Autor rezygnuje z rozbudowanych opisów na rzecz precyzyjnie dawkowanej informacji psychologicznej. Każde zdanie zdaje się podporządkowane jednemu celowi: uchwyceniu ruchu świadomości. To styl, który nie epatuje pięknem, lecz uwodzi klarownością.
Narrator Czerwonego i czarnego pozostaje jednocześnie bliski i ironicznie zdystansowany wobec bohaterów. Czasem współczuje Julienowi, czasem go demaskuje, innym razem niemal prowokuje czytelnika do własnego osądu. Ta narracyjna niejednoznaczność sprawia, że powieść nie starzeje się moralnie – nie narzuca jednego klucza interpretacyjnego, lecz zaprasza do dialogu.
Kulminacja powieści, prowadząca do procesu i ostatecznego upadku Juliena, ma wymiar niemal antyczny. Bohater ginie nie dlatego, że jest „zły”, lecz dlatego, że nie potrafi pogodzić sprzecznych porządków, w których przyszło mu żyć. Jego klęska jest klęską jednostki zbyt nowoczesnej na swoje czasy – i zbyt dumnej, by zaakceptować kompromis. W ostatnich scenach Stendhal osiąga rzadką równowagę pomiędzy patosem a chłodną analizą, unikając zarówno melodramatu, jak i cynizmu.
Czerwone i czarne to powieść, która nagradza uważne czytanie. Każdy powrót odsłania nowe warstwy: raz jest to studium ambicji, innym razem analiza miłości, jeszcze innym – bezlitosna satyra społeczna. Jej wielkość polega na tym, że żadna z tych perspektyw nie unieważnia pozostałych. Stendhal tworzy dzieło polifoniczne, w którym sens rodzi się z napięcia, a nie z jednoznacznych odpowiedzi.
W ostatecznym rozrachunku jest to książka o cenie samoświadomości. O tym, co dzieje się z człowiekiem, który zbyt wcześnie zrozumiał reguły gry i zbyt mocno pragnął je wygrać. Julien Sorel nie jest wzorem ani przestrogą w prostym sensie – jest lustrem, w którym nowoczesny czytelnik może dostrzec własne ambicje, lęki i autoiluzje.
Dlatego Czerwone i czarne pozostaje powieścią żywą, drażniącą i intelektualnie prowokującą. Nie oferuje pocieszenia, lecz oferuje zrozumienie. A to, w literaturze najwyższej próby, bywa wartością największą

zakazana w państwach katolickich (XIX w., cenzura obyczajowa i kościelna) - od 1830 r. - krytyka kleru, erotyzm, „niemoralność”...
(w niektórych krajach trafiało na listy książek zakazanych dla młodzieży.)

(w niektórych krajach trafiało na listy książek zakazanych dla młodzieży.)

Zabrałam sie do tej ksiązki spontanicznie. Jest dosyć ciężka, troche mnie ten stary język męczył ale mi sie podobała. Miejscami jest nużąca; glowny bohater naprawde dobrze przedstawiony, zwlaszcza jego rozwój. Duzo jednak emocji we mnie wywołała i nie żałuje przeczytania. Pod koniec to nie mogłam sie oderwać od lektury.

Historia stworzona ze dużym wyczuciem, z świetnie nakreślonym tłem historycznym, ukazującym stosunki społeczne, wykluczające ludzi niższych sfer ze społecznego awansu dzięwiętnastowiecznej francji. Zdolny młody człowiek próbuje przeskoczyć bariery klasowe, ale... romans, miłość, rozterki. Stendhal w najwyższej formie, dlatego warto sięgnąć po tę pozycję!

Na półkach: , , , ,

Nie tak dobra, jak tego bym oczekiwała.

Nie tak dobra, jak tego bym oczekiwała.

Wciągająca historia o ambicji i miłości, która pokazuje, jak społeczne konwenanse i własne pragnienia mogą wciągnąć człowieka w konflikt. Doceniam głęboką psychologię bohaterów i uniwersalność poruszanych tematów.

Nie jestem pewna, czy przeczytałabym książkę do końca, gdybym nie szła do teatru na sztukę o tym samym tytule. Dużo nawiązań do polityki francuskiej, ich rewolucji. Nie jestem dobra z historii, przez co niejednokrotnie się gubiłam, a czasem nudziłam. Nie jest to zła pozycja, dużo emocji wywołał we mnie główny bohater i jego perypetie. Jednocześnie komentarz do ówczesnego społeczeństwa i jego zepsucia.

Książkę chciałam przeczytać już dawno temu, ale nigdy nie znalazłam na nią dostatecznie czasu. Wszystko zmieniło się, gdy kazano mi ją przeczytać na zajęcia. Książka jest dla mnie bardzo chaotyczna przy opisywaniu działania i psychiki postaci. Okazała się przy tym bardzo nudna, a już szczególnie w drugiej części w domu margrabiego. Ostatnie dwieście stron już kartkowałam Z tego, co jednak widziałam, wiele mnie nie ominęło. Nie dałam rady.

6687 użytkowników ma tytuł Czerwone i czarne na półkach głównych
1342 użytkowników ma tytuł Czerwone i czarne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czerwone i czarne

Okładka książki Francuskie opowiadania o miłości Honoré de Balzac, Alphonse Daudet, Gustave Flaubert, Anatole France, Théophile Gautier, Prosper Mérimée, Charles Nodier, Stendhal, Jules Valles, Emil Zola, François-René de Chateaubriand, Guy de Maupassant, Alfred de Musset, Auguste de Villiers de L'Isle-Adam

Cytaty z książki Czerwone i czarne