Frenezja

- literatura obyczajowa, romans
- 2026-04-13
- 2026-04-13
Marzenie Gai właśnie się spełnia: wstępuje do policji. Jednak już pierwszego dnia pracy dostaje zimny prysznic: jej przyjaciółka Zuzka znika bez śladu, a koledzy z komisariatu wzruszają ramionami. „Pewnie wróci”, mówią – tyle że poczucie winy nie pozwala Gai bezczynnie czekać. Kiedy służbowe procedury zawodzą, rusza z własnym śledztwem. Szybko natrafia na trop Dominika – ostatniej osoby, z którą Zuzkę widziano w klubie Frenezja. I wtedy do akcji włącza się Wewnętrzny Chochlik: głos pełen ironii, który słyszy tylko Gaja. Chochlik nie wstąpił w służby mundurowe, za to świetnie zna skróty… prowadzące wprost przez granice Kodeksu Karnego.
Czy początkująca policjantka z nie do końca poskładaną psychiką może uratować przyjaciółkę, zanim sama przekroczy punkt bez powrotu? Dominik przekona się o tym pierwszy: w dusznej piwnicy, między słoikami z ogórkami a zsypem na węgiel.
W tej sprawie nic nie jest normalne. A najmniej – Gaja.
Kup Frenezja w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Frenezja
[RECENZJA PATRONACKA PRZEDPREMIEROWA]
FRENEZJA
Autor: K.M. Dyga
Wydawnictwo: White Raven
Premiera: 13.04.2026
FRENEZJA to najnowsza książka K.M. Dyga wydana przy współpracy z Wydawnictwem White Raven. Ale co tak właściwie znaczy to słowo? Z francuskiego: frénésie – gwałtowność, żywiołowość. Słownik Języka Polskiego mówi o wielkiej ekscytacji, uniesieniu i entuzjazmie (bo taka jest fabuła). Jeszcze bardziej szczegółowo jest to nazwa tajemniczego klubu nocnego w którym toczy się część akcji.
Główną bohaterką książki jest Gaja. Dziewczyna właśnie rozpoczyna pracę w policji w Oddziale Prewencji. W tym samym dniu okazuje się, że zaginęła jej przyjaciółka Zuza. Gaja jako świeżak na komisariacie nie może wiele oficjalnie zrobić, ale jej determinacja sprawia, że rozpoczyna prywatne śledztwo w tej sprawie, a swoje pierwsze podejrzenia kieruje na klub Frenezja. Dochodzenia nie ułatwia jej Wewnętrzy Chochlik, który wszystko komentuje i podsuwa szalone pomysły. Młoda policjantka wpada na właściciela klubu Dominika i od razu zaczyna mu się bacznie przyglądać. Czy uda się odnaleźć Zuzę? Jaka relacja połączy Pana Bródkę i Małego Liska? Czy Wewnętrzy Chochlik ostatecznie skieruje sprawy na właściwe tory?
FRENEZJA to fajna komedia książkowa z pazurem oraz z dużą ilością niespodziewanych zwrotów akcji, zabawnymi sytuacjami i pełnymi humoru dialogami między bohaterami. Jestem pewna, że od samego początku polubicie Gaję i pokochacie jej Wewnętrznego Chochlika. Myślę, że również Dominik wzbudzi sympatię i z zaciekawieniem będziecie obserwować jak potoczy się ta historia. Książka zdecydowanie dla czytelniczek lubiących motyw hate – love oraz wątki związane z tajemniczym klubem. Pojawia się tutaj również temat zaginięcia oraz handlu kobietami.
Moim zdaniem Autorce udało się świetnie wykreować głównych bohaterów. Oboje jako barwne postacie wnoszą bardzo dużo do fabuły, a nieoceniony i niezastąpiony jest Wewnętrzy Chochlik. Czytałam z przyjemnością i dużym uśmiechem. Świetna historia na oderwanie się od codzienności. Polecam serdecznie wizytę w Klubie Frenezja, w którym z pewnością zostaniecie do białego rana, bo to właśnie tu „namiętność miesza się z humorem, a serce bije głośniej niż muzyka”.
[RECENZJA PATRONACKA PRZEDPREMIEROWA]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFRENEZJA
Autor: K.M. Dyga
Wydawnictwo: White Raven