Zatracony w tobie

- literatura obyczajowa, romans
- Seria Zatraceni (tom 3)
- Zatracony w tobie
- 2022-11-23
- 2022-11-23
Nowa historia ze świata Zatraconych.
Nieodwzajemniona miłość stała się jego obsesją.
Lojalność i honor będą jego zgubą.
W świecie Takashiego króluje przemoc, ale nie ma w tym nic dziwnego – w końcu jest wyszkolonym wojownikiem w szeregach yakuzy. Zatracony w uczuciu do kobiety, która wybrała innego, szuka zapomnienia w alkoholu i adrenalinie. Dlatego bez wahania chwyta za katanę i nie oszczędza jej ani głupców mających dosyć odwagi, żeby stanąć na jego drodze.
Choć los kobiet, ofiar handlu żywym towarem, powinien być mu obojętny – nie jest. Jedna z nich, niema i oślepiona, budzi jego uśpiony instynkt opiekuńczy. Takashi przekonuje się, że słowa nie są niezbędne do porozumiewania, a drugiego człowieka można zrozumieć za pomocą samego dotyku. Cena, jaką przyjdzie mu zapłacić za to odkrycie, może kosztować ich oboje życie.
Ta historia zabierze Was w emocjonującą podróż do Japonii i niebezpiecznego świata yakuzy, w którym nie ma miejsca na łaskę.
Kup Zatracony w tobie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Zatracony w tobie
,,Zatracony w tobie” to książka, która zaskoczyła mnie swoją fabułą pod wieloma względami. Powrót do serii Zatraceni był największą przyjemnością ostatnich miesięcy. W poprzednich tomach były emocje, jednak to w jaki sposób autorka przedstawiła trzeci tom, jak zobrazowała za sprawą słów historię Takashiego wbiło mnie w fotel. W tej powieści możecie być pewni, że otrzymacie coś nowego, a zarazem pięknego. Po pierwsze, fabuła książki osadzona jest w Japonii i nie było by w tym nic nowego, gdyby nie fakt, że autorka doskonale zna i co najważniejsze umie odwzorować klimat tego regionu. Nie jest to ot, zwykła wzmianka na temat tego kraju, tutaj mam znakomity research, który pozwolił mi przenieść się do świata, tak bardzo odległego, a po przeczytaniu książki, tak bardzo bliskiego, że mam wrażenie, iż faktycznie byłam w Japonii. Po drugie zawiła akcja, której nie byłam w stanie przewidzieć przebiegu i po trzecie bohaterowie, którzy są bardzo wyraziści i jest widoczna przemiana w nich na przestrzeni książki. Takashie zyskał wiele w moich oczach. Na samym początku, książki miałam spory dystans do jego osoby, jednak z biegiem stron, gdy dostrzegłam, w jaki sposób odnajduje się w nowej dla niego rzeczywistości przepadłam. Autorka w tej powieści pokazała, że utrata miłości potrafi zmiażdżyć człowieka, lecz trzeba pamiętać, że dojrzałość emocjonalna pozwoli zrozumieć, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Wszystko ma swój cel, a na dobre trzeba trochę poczekać. „ Zatracony w tobie” to książka o walce, zdradzie i milczeniu. Istotnym zagadnieniem jest handel ludźmi i powiem szczerze, że ten wątek robi wrażenie. Na rynku istnieje wiele książek, w których jest on poruszany, jednak K.M. Dyga według mnie idealnie się w nim odnalazła. Książka okazała się znakomitą odskocznią od życia codziennego, w której znalazłam miłość, udrękę i utratę przyjaźni. Zdecydowanie polecam!!!
Oceny książki Zatracony w tobie
177 użytkowników ma tytuł Zatracony w tobie na półkach głównych- Przeczytane 99
- Legimi 8
- 2023 6
- Romanse 2
- 52 książki (2022) 1
- Przeczytane w 2022 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zatracony w tobie
Ostatnia część z serii Zatraconych i.... jakże wciągająca! Porównując do części poprzedniej ta wypada zdecydowanie lepiej. Przyznam szczerze, że historia Idy i Konrada była już momentami nużąca. Miło się zaskoczyłam kiedy zdałam sobie sprawę, że tom trzeci stawia w głównym świetle Takashiego i tajemniczą dziewczynę którą przygarnął pod swój dach. Wątki mafijne i lekkie trzymanie czytelnika w niepewności naprawdę zadziałały tu na plus.
Największym atutem książki jest warstwa emocjonalna. Widać, że Autorka chciała pokazać, jak łatwo można zatracić się w drugiej osobie, kosztem samego siebie.
Niestety bohaterowie, choć emocjonalni, nie zawsze są wystarczająco pogłębieni psychologicznie, przez co trudno w pełni zrozumieć ich motywacje.
Podsumowując, „Zatracony w tobie” to przyjemna, lekka lektura dla fanów romansów i powieści obyczajowych, jednak nie wyróżnia się niczym szczególnie oryginalnym. To książka dobra na jeden wieczór – wciągająca, ale pozostawiająca niedosyt.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerię Zatraconych czytałam jakieś półtora roku temu i w zasadzie na jednym oddechu. Historia Idy i Konrada wciągnęła mnie od początku do końca i z ogromną ciekawością sięgnęłam po tom trzeci, licząc na dalsze perypetie Kapuśniaka.
Ku mojemu rozczarowaniu Zatracony w tobie lekko tylko zahaczył o wątki z poprzednich części. Bardzo ciężko było mi się tu odnaleźć, nawiązać jakąś relację z Takashim. Jego rozpaczliwa tęsknota i ubolewanie nad rozłąką z Idą drażniły mnie okrutnie. Zwłaszcza, że zatracony w tych uczuciach przestał dostrzegać człowieka w innych kobietach. Jak na przykład w Yuko, niewidomej i niemej dziewczynie odbitej z transportu kobiet do domów publicznych. Ocalił ją i dał dach nad głową, a traktował i mówił o niej jak o psu przybędzie. A miałam go za kulturalnego człowieka i jednak gentlemana. Yakuza przecież ma jakieś zasady.
Na szczęście i nieszczęście dla dziewczyny, paru facetów wyżej postawionych w hierarchii niż Takashi wykazało zainteresowanie jej osobą. To zaś wzbudziło czujność samuraja. I w sumie w tym miejscu intryga się zagęściła, a ja przepadłam dla lektury. Bohaterowie przy sobie nabierali koloru. Ona pokonała traumę, stała się powierniczką i przyjaciółką, on dostrzegł w niej coś więcej niż dziką kotkę i postawił sobie za cel wyjaśnić zagadkę jej pochodzenia. Ich uszczypliwości dodają historii smaku i koloru. Zwłaszcza, gdy na jaw wychodzi grubsza intryga, porachunki z konkurencyjną organizacją, a on okazuje się być na celowniku posądzany o zdradę swoich przełożonych.
Zatracony w tobie to (od pewnego momentu) bardzo dynamiczna historia z polityką i mafijnymi porachunkami w tle. Obserwujemy system naczyń połączonych, gdzie ręka rękę myje, honorowo ucina się kończyny za przewinienia wobec zasad, a hierarchia decyduje o tym, co można, a co nie. Kierunek, w jakim potoczą się losy bohaterów i jak bardzo muszą uważać na słowa i zawierane znajomości z pewnością Was zaskoczy.
Akcja długo się rozkręca, ale dla japońskiego kolorytu, humoru bohaterów i intrygi, w jaką zostają wplątani - warto przeczytać.
Ps. Bonus dla zainteresowanych - Autorka popełniła gruntowny research i w tle dla całej fabuły raczy nas smakowitymi kąskami z japońskiej kultury. Mamy tu samurajów i gejsze, czyli jej typowe elementy znane z historii, a osadzone w czasach współczesnych. Ciekawe połączenie dwóch światów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKu mojemu rozczarowaniu Zatracony w tobie lekko tylko zahaczył o wątki z poprzednich części. Bardzo ciężko było mi się tu odnaleźć, nawiązać...
👍
👍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topierwsze dwa tomy były spoko ale ten....KOCHAM TA KSIAZKĘ 😍😍😍😍
pierwsze dwa tomy były spoko ale ten....KOCHAM TA KSIAZKĘ 😍😍😍😍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnów mnie autorka nie zawiodła.Piękna historia z krajem kwitnącej wiśni w tle.Polecam przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część serii, która wciąga i zaskakuje czytelnika. Akcja rozgrywa się w Japonii, w świecie mafii, gdzie za każde przewinienie należy ponieść konsekwencje. Główny bohater wciąż wspomina swą miłość do Idy. Jednak nowopoznana niewidzącą kobieta wiele zmienia w jego życiu. Czy pozwoli sobie na nową miłość? Autorka w bardzo ciekawy sposób przedstawiła relację i zachowania bohaterów, poruszony temat handlu ludźmi wzbudza wiele emocji. Książka jest fajnym zwieńczeniam całej serii, można stwierdzić, że wszystkie wątki zostały odpowiednio przedstawione i satysfakcjonują odbiorcę. Jednak warto zacząć od pierwszego tomu. Polecam
Kolejna część serii, która wciąga i zaskakuje czytelnika. Akcja rozgrywa się w Japonii, w świecie mafii, gdzie za każde przewinienie należy ponieść konsekwencje. Główny bohater wciąż wspomina swą miłość do Idy. Jednak nowopoznana niewidzącą kobieta wiele zmienia w jego życiu. Czy pozwoli sobie na nową miłość? Autorka w bardzo ciekawy sposób przedstawiła relację i zachowania...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena całej serii.
Ocena całej serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy poszczególny tom był całkiem dobrą historią z wątkiem romansu i mafii. Nie do końca kupowałam fabułę, ale chyba nie o to chodziło by szukać w niej realizmu. Cała seria podoba mi się bardzo. Bohaterowie mnie intrygowali i ciekawili, polubiłam ich wszystkich. Zakończenie super 🥰
Poznajemy historie naszego Japończyka. Bardzo mnie jego historia wciągnęła. Na swojej drodze napotyka dziewczynę, która nie widzi przez problemy z oczami i postanawia jej pomóc zamiast zabić. Jakie to pociągnie za sobą konsekwencje ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Zatracony w tobie” to książka, która zaskoczyła mnie swoją fabułą pod wieloma względami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowrót do serii Zatraceni był największą przyjemnością ostatnich miesięcy. W poprzednich tomach były emocje, jednak to w jaki sposób autorka przedstawiła trzeci tom, jak zobrazowała za sprawą słów historię Takashiego wbiło mnie w fotel. W tej powieści możecie być pewni, że...
Takashi wciąż rozpamiętuje Idę. Uczucia do tej kobiety są nadal żywe, a w połączeniu z żalem i złością, że wybrała innego sprawiają, że coraz częściej szuka zapomnienia w alkoholu i adrenalinie. To drugie niejednokrotnie stawia go na krawędzi życia, ale jako żołnierz yakuzy przywykł do niebezpieczeństw, ba, one są czymś co go ekscytuje, napędza, wprowadza w stan, od którego zdążył się uzależnić.
Podczas kolejnej akcji Takashi trafia na miejsce, w którym przetrzymywane są kobiety przeznaczone na handel i choć ich los powinien być mu absolutnie obojętny to jedna z dziewczyn, mocno pokaleczona, wzbudza w nim instynkt opiekuńczy. W chwili słabości odsyła ją do swojej znajomej, która ma opatrzyć jej rany.
Jeszcze nie zdaje sobie z tego sprawy, ale decyzja ta sprowadzi na niego i niemowę, którą postanowił ocalić ogromne kłopoty…
Kim tak naprawdę jest ocalona dziewczyna? Jakie czekają Takashiego konsekwencje za podjęte decyzje? Czy tym razem uda mu się wyjść cało z opresji?
Jestem zachwycona. K.M. Dyga tą książką pozamiatała. Widać, że doskonale przemyślała całą fabułę. Powkładała w nią wiele szczegółów dotyczących kultury japońskiej, które mnie, totalnego laika w tym temacie niesamowicie zaintrygowały. Na przykład składanie swoich palców w ofierze lub obcinanie ich za karę.
W tekst „Zatraconego w tobie” wplątanych zostało mnóstwo japońskich słów, które w połączeniu z dokładnymi opisami wprowadzają czytelnika w odpowiedni klimat utrzymujący się przez całą książkę. Aż zapragnęłam odwiedzić ten kraj.
Takashi to postać, która zaintrygowała mnie od pierwszego spotkania. Choć sam o sobie mówi, że samurajem nie jest, to w mojej wyobraźni tak właśnie wygląda. W odróżnieniu od innych członków yakuzy nie nosi na sobie ani jednego tatuażu. Perfekcyjnie posługuje się bronią białą, a swoje daisho traktuje z ogromną czcią. Ale to charakter Takashiego sprawia, że wkrada się w serca czytelników. Bezwzględny i brutalny jak na członka japońskiej mafii przystało. Niesamowicie opanowany kryjący wszystkie emocje pod zimną maską obojętności, a jednak skłonny do miłości. Kochał Idę i bardzo długo nie potrafił się z tego uczucia wyleczyć. Kochał Akihiko, który był dla niego jak przyjaciel ojciec. Obdarował uczuciem również Yuki, choć bronił się przed tym rękoma i nogami. Takashi to postać, której nie zapomnę chyba nigdy.
„Zatracony w tobie” to wspaniałe zwieńczenie trylogii. Książka, która zabierze was w niezapomnianą podróż do krainy kwitnącej wiśni. Powieść, która zachwyci was barwnymi postaciami i fabułą, od której nie będziecie w stanie się oderwać. Bardzo dziękuję K. M. Dyga za tę historię.
Polecam gorąco.