Sztuki o Polakach

Okładka książki Sztuki o Polakach autora Kazimierz Braun, 9788372222329
Okładka książki Sztuki o Polakach
Kazimierz Braun Wydawnictwo: Wydawnictwo Norbertinum utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
Sztuki o Polakach
2006-01-01
2006-01-01

Kup Sztuki o Polakach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sztuki o Polakach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuki o Polakach

[...]
-Jakie są nastroje w środowisku?
-Całe nasze środowisko sprzeciwiło się wprowadzeniu stanu wojennego. Wszyscy potępiamy te narzuconą narodowi wojnę.. proszę mi nie przerywać... Aktorzy, reżyserzy, pisarze, naukowcy, wirtuozi podjęli bojkot telewizji i radia, a także prasy. Uznali za niegodne zabieranie głosu w sytuacji kiedy cały naród ma zakneblowane usta. Miliony pozbawione są elementarnych praw obywatelskich. A wielu najuczciwszych ludzi siedzi w więzieniach.
-STOP ! STOP ! STOP ! Dość tych bredni.. kuź... sumienia pan nie ma? Pan przecież kocha Polskę. Nie chce Pan, żeby polała się krew? Ruskich chce Pan sprowokować ? Poza tym umowa była inna. No, to jak, chce Pan nagrywać ?
-Tak...
-Już bez tych żartów ?
-Bez... Przecież to jest wielka rola... fortissimo... Wielki Artysta się szmaci.
-Gówno mnie to obchodzi.

𝐙 𝐂𝐘𝐊𝐋𝐔 "𝐎𝐂𝐀𝐋𝐈Ć 𝐎𝐃 𝐙𝐀𝐏𝐎𝐌𝐍𝐈𝐄𝐍𝐈𝐀"
Miałam okazję wysłuchać słuchowiska radiowego opartego na opowiadaniu "Bojkot", które jest częścią tego zbioru 10 dramatów. Zostają tutaj skonfrontowane losy i racje Aktora - wybitnego artysty, niewątpliwej gwiazdy kultury polskiej w czasach PRL i partyjnego Dygnitarza, który usiłuje wykorzystać dramatyczną sytuację stanu wojennego dla umocnienia władzy "prostego aparatczyka" (jak o sobie mówi). Aktor nie jest wymieniony z nazwiska, pada tylko zdrobnienie jego imienia Leoś.
Premiera miała miejsce w 2007, natomiast emisja: w Scenie Teatralnej Trojki odbyła się 2008-12-14
Reżyserował Andrzej Piszczatowski
Realizacja: Maria Olszewska
Opracowanie muzyczne: Małgorzata Mazurkiewicz

𝐎𝐁𝐒𝐀𝐃𝐀 :
Mariusz Benoit - Aktor Lucjusz...
Henryk Talar - Dygnitarz;
Dariusz Kowalski - Dziennikarz mundurowy;
Zygmunt Sierakowski - Inspicjent;
Janusz Wituch - Milicjant;
Piotr Ligienza - Głos Ekipy TV
Jan Kulczycki - Naczelnik więzienia.
Jest to swego rodzaju przypomnienie o znaczącym epizodzie dziejów polskiego teatru. Po wprowadzeniu w grudniu 1981 przez juntę wojskowo-partyjną stanu wojennego, środowiska artystyczne podjęły bojkot oficjalnych mediów. Przez dłuższy czas na ekranach telewizorów nie pojawiali się popularni aktorzy, nie realizowano nowych spektakli. A twórcy, którzy oficjalnie poparli działania Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, zostali objęci swoistym ostracyzmem publiczności, przejawiającym się m.in. w "wyklaskiwaniu" nielubianych postaci.
𝐂𝐙𝐘𝐓𝐀𝐉𝐂𝐈 𝐒Ł𝐔𝐂𝐇𝐀𝐉𝐂𝐈𝐄 ! 𝐙𝐀𝐖𝐒𝐙𝐄 𝐖𝐀𝐑𝐓𝐎 !

p.s.
jeśli będę miała okazję przeczytać tudzież wysłuchania któregoś z innych utworów będę edytować i recenzję dodam tutaj

[...]
-Jakie są nastroje w środowisku?

Okładka książki Arcana nr 177 Teresa Bałuk-Ulewiczowa, Kazimierz Braun, Tomasz Gabiś, Jerzy Gizella, Zbigniew Janowski, Marek Klecel, Marek Kornat, Janusz Kotański, Krzysztof Krasuski, Grzegorz Krzywak, Paweł Kuszczyński, Aleksander Litewka, Maciej Nowak, Olga Płaszczewska, Sebastian Reńca, Mikołaj Rysiewicz, Ryszard Surmacz, Stefan Zabierowski, Maciej Zakrzewski
Okładka książki ARCANA nr 174 Damian Bębnowski, Jakub Beczek, Kazimierz Braun, Wojciech Chmielewski, Marek Jan Chodakiewicz, Stanisław Chyczyński, Tomasz Gabiś, Jerzy Gizella, Piotr Gociek, Dorota Heck, Krystyna Heska-Kwaśniewicz, Adam Hlebowicz, Wacław Holewiński, Olga Płaszczewska, Bartłomiej Siwiec, Andrzej Waśko, Maciej Zakrzewski, Zygmunt Zieliński

Cytaty z książki Sztuki o Polakach

Dodaj cytat z książki Sztuki o Polakach