- teatr
- 2024-12-20
- 2024-12-20
Co stało się z teatrem XXI wieku? Odpowiedzi na to pytanie Kazimierz Braun szuka, rozważając, jak funkcjonują w teatrze pamięć oraz różnorodne tradycje; jakie są mechanizmy tworzenia metafor w widowisku; jakim przemianom podlegała sztuka reżyserii. Na tym tle autor sytuuje przypuszczenia, jakie są przyczyny radykalnych przemian teatru kultury Zachodu.
Kup Co stało się z teatrem XXI wieku? Bibliografia Kazimierza Brauna za lata 2014-2024 w ulubionej księgarni
Oceny książki Co stało się z teatrem XXI wieku? Bibliografia Kazimierza Brauna za lata 2014-2024
4 użytkowników ma tytuł Co stało się z teatrem XXI wieku? Bibliografia Kazimierza Brauna za lata 2014-2024 na półkach głównych- Chcę przeczytać 3
Cytaty z książki Co stało się z teatrem XXI wieku? Bibliografia Kazimierza Brauna za lata 2014-2024
Dodaj cytat z książki Co stało się z teatrem XXI wieku? Bibliografia Kazimierza Brauna za lata 2014-2024
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co stało się z teatrem XXI wieku? Bibliografia Kazimierza Brauna za lata 2014-2024
Dla osób interesujących się teatrem lektura obowiązkowa. Autor w bardzo przystępny dla laika sposób opowiada o historii teatru omawiając po kolei wszystkie elementy składające się na to co nazywamy teatrem. Na końcu stawia w sposób dla mnie bardzo przekonujący diagnozę wskazując objawy choroby, która jest przyczyną tego że prawdziwego teatru jako sztuki wysokiej już prawie nie ma. To "prawie" pozwala na optymizm, bo teatr dziś tak samo jak prawdziwy Kościół Katolicki jest w katakumbach. Ale z tych katakumb przed 17-toma wiekami KK wyszedł i rozszerzył się na cały świat. Czekamy na powtórkę.