Znajdziesz mnie wśród chmur

Okładka książki Znajdziesz mnie wśród chmur autora Ilona Ciepał-Jaranowska, 9788396720788
Okładka książki Znajdziesz mnie wśród chmur
Ilona Ciepał-Jaranowska Wydawnictwo: Na Szczęście literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2024-03-05
2024-03-05
9788396720788

Kup Znajdziesz mnie wśród chmur w ulubionej księgarnii

Oceny książki Znajdziesz mnie wśród chmur

OPINIE i DYSKUSJE o książce Znajdziesz mnie wśród chmur

Czasem jest tak, że książki mnie same znajdują. Tak też się stało z moją pierwszą książką od Ilony Ciepał-Jaranowskiej, bo w styczniu na jednej z grup literackich na fejsbuku było spotkanie z autorką i jej twórczością. Wszystko dlatego, że pisarka tak interesująco i ciepło opowiadała o swoich historiach, że nie mogłam się im oprzeć.

Oczywiście na legalu ściągnęłam na Legimi Znajdziesz mnie wśród chmur i totalnie wsiąkłam. Co takiego ciekawego jest w tym tytule? Co mnie w nim poruszyło?

Historia niby jakich wiele bo niedoszła panna młoda traci narzeczonego w katastrofie lotniczej. Nie może odnaleźć się w tym życiu bez Marcina, czyli pustego oraz niewyobrażalnego do funkcjonowania.
Na szczęście ma wsparcie w siostrze, która pomaga jej dosłownie we wszystkim. Do czasu….

Ale jak długo tak można funkcjonować? Co wpłynie na Joannę aby wyjść z kokonu cierpienia? Czy to możliwe, aby móc żyć dalej po takiej stracie? I kto oprócz niej jeszcze mocniej cierpi po śmierci jej Marcina?

Ilona Ciepiał-Jaranowska w swoim niedawnym debiucie opisuje krok po krok żałobę głównej bohaterki. A także to, co pomaga Joannie walczyć ze swymi emocjami. Jest to sztuka a dokładnie malowanie obrazów. Dzięki temu wyrzuca swoje frustracje i smutki, które powoli uchodzą z jej zbolałej duszy. Z wielkim trudem wraca do pracy, w której czekają na nią różne wyzwania. I dobra dusza Jola, której też w życiu nie jest łatwo. Dzięki pewnemu braterstwu serc dziewczyny zaprzyjaźniają się i zaczynają na nowo układać sobie życie.

Co z tego wyniknie? Jakie marzenia zostaną spełnione przez przypadek?

Znajdziesz mnie wśród chmur to naładowana wszelkimi emocjami historia, od której ciężko się oderwać mimo trudnego tematu, śmierci bliskiej osoby. Ale wcale nie czuje się totalnie przeczołgana przez autorkę, bo książka pani Ilony Ciepał-Jaranowskiej mimo wszystko otula jak ciepły kocyk , gdyż daje nadzieje na lepsze jutro.
Bardzo podobał mi się tu także temat przyjaźni miedzy Joanną i Jolą, a także inne damsko-męskie wątki. Tu nikt nie jest idealny, bo każdy bohater ma już swoją niełatwą historie. Tak jak każdy z nas.
A wszystko to jest napisane tak lekkim stylem, że nie sposób oderwać się od książki. Ostrzegam!

Polecam serdecznie

Oczywiście na legalu ściągnęłam na...

Są takie książki, które się czyta. I są takie, które się przeżywa. Znajdziesz mnie wśród chmur Ilony Ciepał-Jaranowskiej zdecydowanie należy do tej drugiej kategorii. To nie jest delikatne muśnięcie emocji. To pełnoprawny emocjonalny nokaut, po którym długo zbiera się myśli, a serce jeszcze długo boli w dobrym i złym sensie jednocześnie.

Historia Joanny zaczyna się od jednego słowa – „dobranoc”. Słowa, które powinno zamykać dzień spokojem, a staje się początkiem koszmaru. Katastrofa lotnicza zabiera Marcina i rozrywa życie Asi na strzępy. Autorka nie owija bólu w ładny papierek. Żałoba jest tu brudna, lepka, ciężka. Taka, która przygniata klatkę piersiową i sprawia, że oddychanie staje się wysiłkiem. Asia nie żyje – ona funkcjonuje w trybie przetrwania, zawieszona gdzieś pomiędzy „było” a „już nigdy”.

Ogromną siłą tej powieści są emocje. Surowe, prawdziwe, nieoswojone. Relacje z siostrą Martą, obecność Bartka, presja pracy i chłodny konkret nowego szefa zderzają się z wewnętrzną pustką bohaterki. I wtedy pojawia się sztuka. Malowanie jako wentyl bezpieczeństwa, jako krzyk duszy, jako jedyna forma mówienia, gdy słowa nie przechodzą przez gardło. To piękny, metaforyczny obraz tego, jak pasja potrafi być ratunkiem, gdy wszystko inne zawodzi.

Autorka pokazuje, że nawet z najciemniejszej chmury smutku da się uciec, choć droga do tego jest kręta, bolesna i pełna skrajnych emocji: złości, poczucia winy, lęku przed szczęściem. Bo szczęście po stracie też bywa przerażające. Trzeba mieć odwagę, by po nie sięgnąć.

To książka, która zostaje w sercu na długo. Porusza, uczy wrażliwości i przypomina, że żałoba nie ma terminu ważności. A jednocześnie, paradoksalnie, otula jak kocyk, dając ciche poczucie, że nawet po największym bólu można jeszcze kiedyś spojrzeć w niebo i zobaczyć coś więcej niż tylko czarne chmury.

Historia Joanny zaczyna się od...

“Znajdziesz mnie wśród chmur” to historia i miłości romantycznej, miłości siostrzanej, stracie, żałobie i poszukiwanie sensu w życiu, gdy wydaje nam się, że cały świat zawalił nam się na głowę i nie mamy nawet siły wstać z łóżka. W takim właśnie stanie poznajemy Joannę, której życie rozsypało się w drobny mak w momencie, gdy jej ukochany zginął w katastrofie lotniczej. Miał być ślub, ale życie miało inne plany i skończyło się żałobą. Joanna nie potrafi pogodzić się z sytuacją i wegetuje uciekając w sztukę. Z pomocą stara się przyjść jej siostra oraz znajome z pracy, ale początkowo nikomu nie udaje się wykrzesać w dziewczynie choć odrobiny chęci do życia. Stawę na ostrzu noża stawia jednak jej szef wymagający by wróciła do pracy, a kolejne przedłużenie nieobecności zaowocuje jej utratą. W ten sposób Joanna małymi krokami wychodzi do ludzi, zyskuje nową przyjaciółkę, i stara się by jej życie przestało być pasmem rozpaczy i wiecznego zadręczania się. Czy uda jej się odnaleźć radość i ponownie cieszyć życiem?

@wydawnictwonaszczescie dziękuję za egzemplarz do recenzji #współpracabarterowa

121 użytkowników ma tytuł Znajdziesz mnie wśród chmur na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Znajdziesz mnie wśród chmur na półkach dodatkowych

Okładka książki Miłość z widokiem na Śnieżkę Ilona Ciepał-Jaranowska, Tomasz Kieres, Magdalena Majcher, Dorota Milli, Anna H. Niemczynow, Agnieszka Olejnik, Karolina Wilczyńska, Magdalena Witkiewicz
Okładka książki #książkowelove - opowiadania Emilia Baczyńska-Majchrzycka, Ilona Ciepał-Jaranowska, Katarzyna Jurczyk, Kinga Kosiek, Sylwia Kubik, Agnieszka Łopatowska, Małgorzata Matysek, Monika Michalik, Olga Smolec-Kmoch, Anna Sozańska, Maja Marta Świątek

Cytaty z książki Znajdziesz mnie wśród chmur