Zanim wyblakną wspomnienia

- Zanim wystygnie kawa (tom 3)
- Japońska Relacja
- Before Your Memory Fades
- 2023-10-26
- 2023-10-26
- 2022-09-01
- Joanna Dżdża
Trzecia część bestsellerowej serii „Zanim wystygnie kawa”. Czworo tajemniczych nieznajomych i zupełnie nowa kawiarnia.
Na zboczu góry Hakodate w północnej Japonii kawiarnia Donna Donna słynie z olśniewających widoków na port. Ale to nie wszystko. Podobnie jak urocza tokijska kawiarnia Funiculi Funicula, Donna Donna oferuje swoim klientom niezwykłą możliwość podróży w czasie.
„Zanim wyblakną wspomnienia” to historia czworga nowych klientów, z których każdy ma nadzieję przenieść się w czasie i naprawić przeszłość. Wśród znajomych twarzy z poprzednich powieści Toshikazu Kawaguchiego pojawią się też: córka, która ma żal do rodziców, że ją osierocili; tęskniący za ukochaną komik; pogrążona w żałobie młodsza siostra i młody mężczyzna, który zbyt późno uświadamia sobie swoje uczucia. Czy odnajdą to, czego szukają?
Kup Zanim wyblakną wspomnienia w ulubionej księgarni
Oceny książki Zanim wyblakną wspomnienia
3165 użytkowników ma tytuł Zanim wyblakną wspomnienia na półkach głównych- Przeczytane 1 832
- Chcę przeczytać 1 280
- 2024 116
- 2025 66
- 2023 37

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zanim wyblakną wspomnienia
Pomimo powtarzalności schematu powieści, historie przedstawione w niej chwytają za serce. Całkiem przyjemna lektura, lecz wzruszająca, nostalgiczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHmm... jak 2 pierwsze części były OK, tak ten tom już taki sobie, raczej nudno się robi. Nie wiem czy będę sięgała po kolejne części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak już pewnie wiecie, pierwszy tom średnio przypadł mi do gustu, z drugim wcale nie było lepiej, bowiem historie w nim zawarte kompletnie do mnie nie trafiły. Licząc na to, że trzecia część wypadnie lepiej na tle poprzednich, niestety dosyć mocno się przeliczyłam. Z każdą kolejną historią i każdym kolejnym bohaterem, odczuwam coraz większe pisanie na siłę. Trzymanie się tematu śmierci niestety nie pomaga, a dodatkowe rozwodzenie się nad tym, czy dana postać wróci do teraźniejszości, czy jednak postanowi pozostać w przeszłości niestety jeszcze bardziej podsyca przemęczenie tym motywem. Książka nie jest pod żadnym pozorem fatalna, ale być może został już przekroczony dobry smak tej serii i należałoby ją pozostawić, bądź nieco zmienić ten format, aby przyszłościowo nie był on aż tak bardzo męczący?
Jak już pewnie wiecie, pierwszy tom średnio przypadł mi do gustu, z drugim wcale nie było lepiej, bowiem historie w nim zawarte kompletnie do mnie nie trafiły. Licząc na to, że trzecia część wypadnie lepiej na tle poprzednich, niestety dosyć mocno się przeliczyłam. Z każdą kolejną historią i każdym kolejnym bohaterem, odczuwam coraz większe pisanie na siłę. Trzymanie się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to3/4 opowiesci wyciskaja łzy
3/4 opowiesci wyciskaja łzy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w klimacie "Zanim wystygnie kawa" - konwencja jest taka sama, natomiast tu motywem przewodnim są rozmowy z osobami, które już umarły. Wzruszające, ale i dające nadzieje, optymizm historie. Ksiązka, która warto czytać niespiesznie, dając sobie czas na smakowanie tej lektury. Japońskie ksiązki maja swoj klimat i ta również.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to jest przykład książki, gdzie autor już nie wie co zrobić dalej i wymyśla na siłę. Trzeba wiedzieć kiedy skończyć. Obawiam się, że pierwszy tom, by wystarczył, była tam świeżość, wspaniałe mistyczne wręcz doznanie. Nie było już większego sensu tego przeciągać, traci na świeżości, na mocy doznań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już kolejna część i zaczęło się robić nudno.
To już kolejna część i zaczęło się robić nudno.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja podróży w czasie na określonych warunkach, gdzie wehikułem jest kawiarnia, a wyzwalaczem kawa :)
Historie piękne lecz nie zawsze należące do najłatwiejszych.
Krótka opowieść, aby się zatrzymać i zastanowić nad tym co jest najważniejsze w życiu.
Zawiera smutne historie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistorie piękne lecz nie zawsze należące do najłatwiejszych.
Zawiera smutne historie.
Może w złym momencie po nią sięgnęłam, ale kompletnie jej nie poczułam. Tak jak poprzednie chwytały mnie za serce tak z tą historią jakoś się chyba rozminęłam….
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zanim wyblakną wspomnienia" to kolejny tom znakomitej serii Kawaguchiego. Tym razem poznajemy drugą kawiarnię, która działa w dokładnie taki sam sposób jak dobrze nam znana Tokkijska. Prowadzona przez tę samą rodzinę - z tymi samymi bohaterami łączącymi każdą z tych powieści - ale i z nowymi. Ponownie Toshikazu dostarcza nam sporo wzruszeń i uśmiechu na twarzy. Pozwala uwierzyć, że jutro będzie nowy, lepszy dzień!
"Zanim wyblakną wspomnienia" to kolejny tom znakomitej serii Kawaguchiego. Tym razem poznajemy drugą kawiarnię, która działa w dokładnie taki sam sposób jak dobrze nam znana Tokkijska. Prowadzona przez tę samą rodzinę - z tymi samymi bohaterami łączącymi każdą z tych powieści - ale i z nowymi. Ponownie Toshikazu dostarcza nam sporo wzruszeń i uśmiechu na twarzy. Pozwala...