Zanim wystygnie kawa. Opowieści z kawiarni

Okładka książki Zanim wystygnie kawa. Opowieści z kawiarni
Toshikazu Kawaguchi Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Relacja Cykl: Zanim wystygnie kawa (tom 2) Seria: Japońska Relacja literatura piękna
Zanim wystygnie kawa (tom 2)
Japońska Relacja
この嘘がばれないうちに (ang. Before the Coffee Gets Cold. Tales from the Cafe)
2023-05-17

Zanim wystygnie kawa. Opowieści z kawiarni

Oceny książki Zanim wystygnie kawa. Opowieści z kawiarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zanim wystygnie kawa. Opowieści z kawiarni

Wreszcie ją przeczytałam!
Ten tom jest naprawdę dobrym uzupełnieniem do pierwszego tomu, bo mamy w nim wiele odpowiedzi na pytania, które w mojej głowie się wytworzyły. Spodobał mi się wątek z duchem siedzącym na TYM krześle.

Świetne historie, pięknie napisane i naprawdę świetnie się bawiłam na tej książce.
30.03.26r.

Wreszcie ją przeczytałam!

30.03.26r.

Nie bawiłam się dobrze na tej książce. O ile pierwszy tom przyniósł mi trochę frajdy, tak do drugiego tomu musiałam się zmuszać i przynosił bardzo dużo irytacji.

Moim głównym zarzutem jest powtarzalność oraz płytkość tych spotkań z przyszłości lub przeszłości.

Odnoszę wrażenie, że autor chciał z parzenia kawy oraz zasad które dotyczą przenoszenia się w przyszłość/przeszłość zrobić pewien tradycyjny rytuał. Natomiast moim zdaniem wyszło to bardzo monotonnie. Przeczytałam pierwszy tom, w mojej głowie ja już jestem w tym świecie - wiem jak on funkcjonuje. Dlaczego co każdą historię jestem zmuszona wracać do tych samych skryptów.

Nie odczuwałam również emocji razem z bohaterami, nie widziałam w tych historiach głębszego dna. Owszem to może być problem we mnie, natomiast podczas czytania pierwszego tomu ten problem nie był, aż tak wyraźny. Mam wrażenie, że drugi tom pisany był dlatego, że pierwszy wybił się na rynku.
Oczywiście należy pamiętać, że to tylko i wyłącznie moja opinia.

Druga wizyta w tokijskiej kawiarni, w której można przenieść się w czasie, była w pewnym sensie podobna do poprzedniej - refleksyjna, pozwalająca zatrzymać się na chwilę w codziennym biegu, ale nie na tyle przełomowa, by stała się jakimś życiowym drogowskazem. Delikatnie ogrzewająca serce, które po zamknięciu książki jednak stygnie, zostawiając po sobie echo pozytywnych wrażeń.

Pełna opinia na K-czyta.pl: https://www.k-czyta.pl/2026/03/toshikazu-kawaguchi-zanim-wystygnie.html

6129 użytkowników ma tytuł Zanim wystygnie kawa. Opowieści z kawiarni na półkach głównych
1223 użytkowników ma tytuł Zanim wystygnie kawa. Opowieści z kawiarni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zanim wystygnie kawa. Opowieści z kawiarni

Toshikazu Kawaguchi
Toshikazu Kawaguchi
Urodzony w 1971 roku producent, reżyser i dramatopisarz w grupie teatralnej Sonic Snail. Sztuka „Zanim wystygnie kawa” zdobyła główną nagrodę na Festiwalu Suginami Drama. Powstała na jej bazie powieść doczekała się również ekranizacji w reżyserii Ayuko Tsukahary i sprzedała się na całym świecie w ponad 3 milionach egzemplarzy.

Panna Kim wie Nam-Joo Cho
Panna Kim wie
Nam-Joo Cho
Całość na: Autorka zasłynęła książką Kim Jiyoung, urodzona w 1982, jednak ja swoją przygodę z Cho Nam-Joo rozpoczęłam od tego zbioru opowiadań, wydanego kilka lat później. W ośmiu ostrych i kameralnych miniaturach Cho Nam-joo układa losy różnych Koreanek: nastoletniej uczennicy doświadczającej przemocy rówieśniczej, córki próbującej zrozumieć ojca, niedocenianej urzędniczki, pisarki atakowanej hejtem czy starszej kobiety z niespełnionym marzeniem. To proza refleksyjna i uważna na detale codzienności – pokazuje zarówno specyfikę koreańskiej rzeczywistości, jak i uniwersalne, ponadkulturowe problemy kobiet. Autorka ukazuje kobiecą stronę życia – poprzez opowiadania przedstawia bohaterki w różnym wieku i z różnych warstw społecznych. Wszystkie łączy jedno: przez sam fakt bycia kobietami doświadczają presji, są zmuszane do określonych zachowań i podporządkowania się obowiązującym normom. To kolejna książka, którą przetłumaczono na język polski nie z oryginału, lecz z wersji angielskiej – i niestety da się to wyraźnie odczuć. Podczas dyskusji o tym tytule miałam okazję porównać fragment polskiego i angielskiego wydania w opowiadaniu o tytułowej pani Kim. Okazało się, że przekaz w obu wersjach znacząco się różni. Sama lektura, mimo wątpliwości dotyczących tłumaczenia, naprawdę mi się podobała. Oczywiście nie wszystkie opowiadania trafiły do mnie w równym stopniu – jedne poruszyły mnie mocniej, inne mniej, co z pewnością wynika z tego, jak bardzo dana historia do mnie przemówiła. Bardzo współczułam bohaterce opowiadania Pod śliwą, a tytułowa Panna Kim wie wywołała we mnie sporo frustracji. Czytając Drogi Oppa, zżymałam się na łatwowierność i podporządkowanie głównej bohaterki, za to Zorza polarna przyniosła mi wiele pozytywnych emocji.
Książkowe_Wyliczanki - awatar Książkowe_Wyliczanki
Moje miejsce w antykwariacie Morisaki Satoshi Yagisawa
Moje miejsce w antykwariacie Morisaki
Satoshi Yagisawa
Drugi tom historii o antykwariacie Morisaki porusza głębsze i trudniejsze tematy niż poprzednia część. Pojawiają się tu choroba, śmierć, żałoba, a także problemy z otwarciem się na innych czy zaufaniem nawet tym, którzy są nam bliscy. Te wątki nadają historii dodatkowej głębi i sprawiają, że staje się ona naturalną, dojrzałą kontynuacją. Warto czytać oba tomy w kolejności, ponieważ dopiero razem tworzą pełny obraz. Czytając, miałam w pamięci pytanie: „co dzieje się po i żyli długo i szczęśliwie?”. Pierwsza część: Moje dni w antykwariacie Morisaki - kończy się właśnie w takim tonie, wszystko zmierza ku dobremu. Jednak dopiero w Moim miejscu w antykwariacie Morisaki okazuje się, że klasyczny happy end to nie koniec historii. Jedne problemy można pokonać szybciej, inne wymagają czasu, a kolejne dopiero nadejdą. Podoba mi się ten sposób opowiadania - książka nie jest przygnębiająca, a jednak pokazuje prawdziwe życie, w którym trudności przeplatają się z radościami i wspomnieniami. Optymizm obecny w tej opowieści nie jest krzykliwy, lecz subtelny. To raczej jak pierwsze promienie słońca w mglisty dzień: delikatny, ale wystarczający, by poczuć ciepło i nadzieję. Jedynym minusem pozostaje dla mnie charakter Takako. W tej części było więcej sytuacji, które działały mi na nerwy. Nie zmienia to jednak faktu, że lektura upłynęła mi bardzo przyjemnie i jeśli kiedyś wyjdzie następna część, to chętnie do niej sięgnę :)
sznurowka - awatar sznurowka
oceniła na86 miesięcy temu
Wszystko, czego szukasz, znajdziesz w bibliotece Michiko Aoyama
Wszystko, czego szukasz, znajdziesz w bibliotece
Michiko Aoyama
Wszystkie wrażenia z lektury mogłabym zamknąć w jednym zdaniu: „Ta książka była milutka”. Milutka jak dobrze wychowany człowiek, z którym przyjemnie się rozmawia, ale do konwersacji dość szybko wkrada się nuda. Gadu gadu, jeden temat, drugi temat, a w międzyczasie dyskretnie zerkamy na zegarek. Ta książka była milutka, a ja przeczytałam ją z uprzejmości – jakbym wewnętrznie czuła, że porzucenie w trakcie sprawi jej przykrość. Nie pytajcie. „Wszystko, czego szukasz, znajdziesz w bibliotece” to jeden z tych tytułów skierowanych do miłośników książek o książkach – i o bibliotekach. Fabuła kręci się wokół konkretnej biblioteki, a pisarka po kolei wysyła tam bohaterów. Każdy poznaje pracującą tam kobietę o imponującej posturze, która jakby mimochodem daje mu radę. A może nie tyle radę, ile kierunkowskaz. Oraz ozdobę z włóczki, oczywiście pasującą do sytuacji życiowej danej osoby. Każdy bohater z czasem odnajduje własną drogę, zaczyna w siebie wierzyć i odkrywa, że jeszcze wiele może osiągnąć. Jeśli czytaliście już takie historie, ta kompletnie niczym Was nie zaskoczy. Jest przyjemna, choć niemiłosiernie przewidywalna, a jeśli czymś się wyróżnia, to dydaktyzmem. Tutaj czuję go najmocniej. Niektóre mądrości życiowe wybrzmiewają za bardzo, bo są zbyt łopatologicznie podane. Przyznam szczerze, że momentami mnie nużyły/męczyły. Doczytałam do końca głównie dlatego, żeby się przekonać, czy ostatni bohater adoptuje kraba. Żeby nie było, nie odradzam tego tytułu. Nie jest zły, kto wie, może znajdzie się ktoś, kogo lektura wprowadzi w błogi nastrój. Po prostu są lepsze książki z motywem „wizyta w bibliotece rozwiąże każdy problem”. O tej szybko zapomnę, bo nie skradła mi serca.
KenG - awatar KenG
ocenił na64 dni temu