Cyberpunk 2077: Bez przypadku

- fantasy, science fiction
- Cyberpunk 2077: Bez przypadku
- 2023-08-09
- 2023-08-09
Szóstka nieudaczników, na pozór zwykłych ludzi, zostaje zaszantażowana i zmuszona do przeprowadzenia napadu niemożliwego. Nie znają się nawzajem, nie wiedzą, co mają ukraść. Powoli odkrywamy, kim tak naprawdę są: były żołnierz, tancerka z nocnego klubu, korporatka negocjatorka, sześciopalczasty chirurg, marzący o życiu gangstera urzędnik i nastoletni nerd. W mroku złych dzielnic i w jasnych światłach luksusowych wieżowców Night City stają oni przeciwko brutalnym przestępcom o ciałach zmodyfikowanych wszczepami, bezwzględnym korporacjom i skorumpowanej policji.
Bez przypadku to turnpager, pełen zwrotów akcji thriller SF. Rafał Kosik miesza cyberpunk z romansem i sensacją i zabiera nas do przyszłości, w której zacierają się granice pomiędzy człowiekiem a technologią. Porusza najgorętsze dziś tematy: niebezpieczeństw ze strony sztucznej inteligencji, ucieczki od rzeczywistości w światy wirtualne, eksploracji granic ludzkiego poznania. Rafał Kosik pokazuje, że w świecie zdominowanym przez technologie, zagrożonym wojną i katastrofą ekologiczną, w ludziach wciąż drzemie wielka potrzeba bliskości i miłości.
Kup Cyberpunk 2077: Bez przypadku w ulubionej księgarni
Oceny książki Cyberpunk 2077: Bez przypadku
2539 użytkowników ma tytuł Cyberpunk 2077: Bez przypadku na półkach głównych- Przeczytane 1 603
- 2023 56
- 2024 46
- Legimi 18
- Sci-fi 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyberpunk 2077: Bez przypadku
Mroczny świat, gdzie żyje się ciężko i na ogół krótko, mimo licznych wszczepek, które powinny życie ułatwiać. Fabuła ciekawa, trzyma w napięciu. Końcówka raczej mało wyrazista.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie grałam w grę a książka bardzo mnie wciągnęła! Polecam!
Nie grałam w grę a książka bardzo mnie wciągnęła! Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawiodłam się na tej książce. Zakończenie było bardzo słabe. Spodziewałam się czegoś lepszego. Niektóre postacie były ciekawe, inne trochę mniej. Ale potencjał z każdej z tych postaci był niewykorzystany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie miałem wielkich oczekiwań. Zdecydowałem się przeczytać bo jestem fanem gry. Bardzo miło się zaskoczyłem. Podobał mi się sposób przeplatania wątków i stopniowego odkrywania szerszego obrazu. Książka pod koniec świetnie gra na emocjach. Z początku może przytłoczyć, wydawać się chaotyczna, ale bardzo sprawnie wprowadza nas jednocześnie w perspektwy kilku postaci. Mimo kilku klisz, i w miarę przewidywalnych zwrotów akcji potrafi zaskoczyć i trzymać w napięciu. Solidne czytadło i świetna okazja by wrócić do Night City.
Nie miałem wielkich oczekiwań. Zdecydowałem się przeczytać bo jestem fanem gry. Bardzo miło się zaskoczyłem. Podobał mi się sposób przeplatania wątków i stopniowego odkrywania szerszego obrazu. Książka pod koniec świetnie gra na emocjach. Z początku może przytłoczyć, wydawać się chaotyczna, ale bardzo sprawnie wprowadza nas jednocześnie w perspektwy kilku postaci. Mimo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra jako cyberpunkowa książka w erze post-growej. Jako schemat powieści Cyberpunkowej? Też może być. Ale trochę za mało jest pokazane by koniec był wielkim zaskoczeniem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka tylko dla fanów gry. Czasami zbyt dużo poruszonych wątków przez co nie można skupić się na właściwym. Postacie są mało wyraźne, nie zapadają w pamięć i nie można z żadną z nich się "polubić". Końcówka zaskakująca, jednak całość nie należy do wybitnych. Dla mnie średnia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena nieco obniżona, bo jest to pozycja wyłącznie dla ludzi, którzy mieli kontakt z grą
Postacie są ciekawie ukształtowane, ale miałem wrażenie, że Autor tworzył je niczym do scenariusza gry.
Podsumowując, słucha się, czyta, tę książkę jak zapis gameplaya z mnogością szczegółów technicznych, których odbior i zrozumienie jest możliwe tylko, jeśli czytelnik miał możliwość grać w Cyberpunka. Ja grałem, wiec doceniam mocne osadzenie akcji w znajomej scenerii.
Niestety, przywiązanie do szczegółów sprawia, ze nie jest to ksiazka dla każdego..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnogość detali, takich jak nazwy pojazdów, broni czy technicznych gadżetów przemówi jedynie do kogoś, kto w Night City był i doświadczył jego złożoności.
Podsumowując, słucha się,...
Pozycja raczej dla miłośników uniwersum Cyberpunka 2077; +1 do oceny za realizację audiobooka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sumie wszystko już zostało powiedziane. Książka do przeczytania ale w sumie nie warto, są lepsze w klimacie cyberpunk. Postacie są nieciekawe i nudne, jest ich za dużo, ich imiona są zbyt podobne do siebie, w praktyce czytam to i nikt mnie za bardzo nie obchodzi. Cała książka ma w sumie z 20 różnych wątków które w większości idą do nikąd i równie dobrze mogłoby ich nie być. Często są one rozwijane w taki sposób że obserwujemy historię i rozwój postaci przez dłuższy czas, cały czas jest obietnica że nasza cierpliwość zostanie nagrodzona, wszystkie te długie, pozornie nieciekawe wątki zepną się w całość na koniec i każda osoba w historii będzie miała adekwatne zakończenie... w praktyce nic z tego się nie spełnia, cały build up jest zmarnowany, nic nie idzie do przodu, niczego się nie dowiadujemy, czytając ostatnią stronę miałem po prostu wrażenie zmarnowanego czasu.
W sumie wszystko już zostało powiedziane. Książka do przeczytania ale w sumie nie warto, są lepsze w klimacie cyberpunk. Postacie są nieciekawe i nudne, jest ich za dużo, ich imiona są zbyt podobne do siebie, w praktyce czytam to i nikt mnie za bardzo nie obchodzi. Cała książka ma w sumie z 20 różnych wątków które w większości idą do nikąd i równie dobrze mogłoby ich nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektor super, autor spoko. A książka dla odmiany to chaos i bohaterowie których nie udało mi sie polubić i mniałem głęboko gdzieś co z nimi będzie. Ta 6 to tylko za lektora.