Cyberbaba i hopchatka

literatura dziecięca
Mi się podoba
2024-11-29
2024-11-29

Kup Cyberbaba i hopchatka w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Cyberbaba i hopchatka

Oceny książki Cyberbaba i hopchatka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyberbaba i hopchatka

Baba Jaga… ale w dzisiejszych czasach? 😅

Przyznam szczerze — nie spodziewałam się, że można ją pokazać w TAKI sposób!

Czwórka dzieci jedzie na weekendowy obóz w lesie.
Plan? Spanie do południa, granie i totalny luz 😎

Rzeczywistość?
Brak elektroniki, dyscyplina i zupełnie inne zasady niż się spodziewali… 😵‍💫

A potem pojawia się Ona — Baba Jaga, ale zupełnie inna niż w znanych Ci bajkach.

Robi ona coś, czego dzieci totalnie się nie spodziewają — każe im grać w gry… od rana do wieczora! 🌙

Efekt?
Po takim weekendzie mają dość ekranów na bardzo długo 😅

To książka dla dzieci napisana z ogromnym humorem, która naprawdę wciąga. Przy okazji przemyca coś bardzo ważnego — że nadmiar wszystkiego (nawet tego, co lubimy) wcale nie jest dla nas dobry.

Dużym plusem są też trudniejsze słowa w tekście, wyjaśnione na dole strony — świetna opcja do poszerzania słownictwa.

Naprawdę świetna, lekka, ale mądra historia 📚

Jest to jedna z 3 książek z serii „Mi się podoba”.

Baba Jaga… ale w dzisiejszych czasach? 😅

Przyznam szczerze — nie spodziewałam się, że można ją pokazać w TAKI sposób!

Czwórka dzieci jedzie na weekendowy obóz w lesie.
Plan? Spanie do południa, granie i totalny luz 😎

Rzeczywistość?
Brak elektroniki, dyscyplina i zupełnie inne zasady niż się spodziewali… 😵‍💫

A potem pojawia się Ona — Baba Jaga, ale zupełnie inna niż...

Cyber Baba Jaga i dzieci z nosem w telefonach, skąd my to znamy. Ale jak na pomysł to ta historyjka jest taka sobie.

Czytałem tę książkę razem z dzieckiem i mam mieszane uczucia. Początek zapowiadał się świetnie – nowoczesna Baba Jaga, dzieciaki uzależnione od technologii trafiające na surowy obóz przetrwania – temat bardzo na czasie.

Niestety, w środku historia zaczęła się dłużyć i momentami czytaliśmy bardziej z obowiązku niż z przyjemności. Dziecko też traciło zainteresowanie. Końcówka była w porządku, ale bez fajerwerków.

Sam pomysł uważam za ciekawy, ale wykonanie mogło być lepsze. Dobra książka na jedno popołudnie, ale raczej nie wrócimy do niej ponownie. Polecam jako lekką lekturę z przesłaniem – zwłaszcza jeśli chce się porozmawiać z dzieckiem o uzależnieniu od ekranów.

120 użytkowników ma tytuł Cyberbaba i hopchatka na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Cyberbaba i hopchatka na półkach dodatkowych

Okładka książki Wylinka Aleksandra Krzanowska, Wit Szostak
Wylinka Aleksandra Krzanowska, Wit Szostak
Okładka książki Matylda i mroczna pieczęć Magdalena Babińska, Anna Włodarkiewicz
Matylda i mroczna pieczęć Magdalena Babińska, Anna Włodarkiewicz
Okładka książki Miasto Tańczącego Karpia. Książka-gra dla poszukiwaczy przygód Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński

Cytaty z książki Cyberbaba i hopchatka