Nic nie mów

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-07-26
- 2023-07-26
Spokojne przedmieścia, dwoje pozornie szczęśliwych nieznajomych i jedna kusząco otwarta furtka do ogrodu. Kiedy ją przekroczysz i usłyszysz: „Nic nie mów”, okaże się, że nic już nie będzie takie jak dawniej... On jest pilotem. Ociera się o śmierć i tylko dzięki swoim umiejętnościom i zimnej krwi ratuje siebie i setki pasażerów. To zdarzenie całkowicie zmienia jego spojrzenie na świat. Nie tylko zadaje sobie pytanie, skąd przyszedł, ale również dokąd zmierza. Ona zajmuje się redakcją książek. Stroni od ludzi, a czas najchętniej spędza we własnym towarzystwie. Stara się patrzeć w przyszłość, ale przeszłość wciąż ciągnie ją w kierunku zdarzeń, o których nie umie zapomnieć. Pewnego dnia uczestniczą w sąsiedzkiej imprezie zorganizowanej na ich małym osiedlu. Właściwie tylko się mijają, ale między nimi zdąży paść kilka słów, które na nowo zdefiniują ich życie. Co jest prawdą, a co kłamstwem i komu można zaufać?
Tomasz Kieres, autor uznanych powieści obyczajowych, w nowej odsłonie – pełnym namiętności i zwrotów akcji romansie z elementami thrillera psychologicznego. Nic nie mów i zanurz się w lekturze!
Kup Nic nie mów w ulubionej księgarni
Oceny książki Nic nie mów
299 użytkowników ma tytuł Nic nie mów na półkach głównych- Przeczytane 192
- 2023 15
- Legimi 9
- 2024 6
- Audiobooki 3
- E-book 3
Cytaty z książki Nic nie mów
Ona chciała tylko wypełnić tę pustkę i podejrzewała, że wybrała najgorszy sposób - przypadkowy seks z przypadkowym mężczyzną.
Przez te wszystkie lata miał milion i jedną okazję na zdradę. Nawet nie musiałby się starać, ale to było nie do przyjęcia i nigdy nie uległ ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nic nie mów
Mateusz i Magda oraz Dagmara i Krzysztof to sąsiedzi, którzy na pierwszy rzut oka tworzą szczęśliwe małżeństwa. Z czasem okazuje się, że Mateusz nie jest szczęśliwy u boku swojej żony, a Dagmara u boku męża. Kiedy oboje spotykają się na sąsiedzkiej imprezie zorganizowanej na ich osiedlu, od samego początku czują, że dobrze czują się w swoim towarzystwie. Pewnego dnia, kiedy Mateusz podczas lotu ociera się o śmierć, postanawia inaczej spojrzeć na otaczający go świat. Biegając codziennie obok domu sąsiadki, decyduje się skorzystać z otwartej furtki i wejść do jej domu, a ona wita go słowami: nic nie mów. I tak zaczyna się ich romans, który na początku opiera się jedynie na seksie. Kiedy oboje decydują się odejść od swoich partnerów, wydarza się coś, co wobec czego stają się bezbronni. Czy miłość budowana na krzywdzie innej osoby ma szansę przetrwać?
Nie wiem, co ja sobie kiedyś myślałam, uważając zdradę za atrakcyjny, romantyczny motyw w książkach, idealizując go nieustannie. Z czasem mi to przeszło i trochę zgrzytam zębami, kiedy podstawą fabuły jest zdrada. A tak właśnie jest w tym przypadku. Autor nieraz mnie wzruszył i poruszył, jego pióro jest lekkie, co powoduje, że przez jego powieści płynnie się milo i przyjemnie. I pod tym kątem ta powieść mi się bardzo podobała. Jednak fabularnie nie do końca. Jest w tej historii, taki moment, który bardzo mnie porusza i powoduje, że na zdradę bohaterów patrzę trochę inaczej, ale nie zmienia to faktu, że nie lubię, kiedy tłumaczy się zdradę. Ode mnie 6/10. Jak pisałam wyżej, do stylu autora nie mam nic, ale rozwój wypadków, zwłaszcza w zakończeniu nie ujął mnie. Połączenie obyczajówki z thrillerem psychologicznym nie do końca tym razem się sprawdziło.
Książka idealnie wpasowała się w wyzwanie czytelnicze z hashtagiem #klubniespokojnejstarosci organizowanym przez @zakurzona.biblioteczka i @lechita92 w kategorii Łysa pała - książka autora, który w jakimś momencie życia był łysy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie była zła, ale bez przesadnego zachwytu. Trochę erotyki, trochę psychologii. Można przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czy ta czwórka to nawet nie jest za dużo 😝 nie pamiętam, kiedy ostatni raz się tak zmęczyłam podczas czytania xD 😃 kompletnie mnie nie porwała, wręcz nudziła... ale co kto lubi 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągnęła mnie opisana historia. Dwa małżeństwa z ponad dwudziestoletnim stażem. Mateusz i Magda oraz Dagmara i Krzysztof. Z zewnątrz szczęśliwe, bez trosk materialnych i zdrad. Mateusz jako pilot „Przez te wszystkie lata miał milion i jedną okazję na zdradę. Nawet nie musiałby się starać, ale to było nie do przyjęcia i nigdy nie uległ pokusie.” Dagmara to redaktorka książek i przykładna żona. Coś jednak ciągnęło do siebie te dwie osoby. Opisana historia mogła się zdarzyć. To doskonały thriller psychologiczny wywołujący wiele emocji. Autor posiada umiejętność wciągnięcia czytelnika w opisane zdarzenia, budować napięcie. To opowieść o różnych obliczach miłości i szukaniu jej w dojrzałym wieku. Sceny erotyczne opisane bez wulgaryzmów, pokazujące bardziej bliskość i pożądanie.
Wciągnęła mnie opisana historia. Dwa małżeństwa z ponad dwudziestoletnim stażem. Mateusz i Magda oraz Dagmara i Krzysztof. Z zewnątrz szczęśliwe, bez trosk materialnych i zdrad. Mateusz jako pilot „Przez te wszystkie lata miał milion i jedną okazję na zdradę. Nawet nie musiałby się starać, ale to było nie do przyjęcia i nigdy nie uległ pokusie.” Dagmara to redaktorka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMisz masz - erotyczne sceny, kryminał, powieść. Przeczytanie ale bez zachwytu
Misz masz - erotyczne sceny, kryminał, powieść. Przeczytanie ale bez zachwytu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam jednym tchem 👍
Normalnie po takiej lekturze aż chciałoby się napisać, że najchętniej czytelnik chciałby zapomnieć fabułę, by z przyjemnością sięgnąć po tę książkę jeszcze raz... Ale tym razem tak nie napiszę. Dlaczego? Przeczytajcie i przekonajcie się sami.
Zaczytanego 😊
Przeczytałam jednym tchem 👍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągająca literatura obyczajowa z elementami thrillera psychologicznego.
Zaczytanego 😊
Spokojne przedmieścia, dwoje pozornie szczęśliwych nieznajomych i jedna kusząco otwarta furtka do ogrodu. Kiedy ją przekroczysz i usłyszysz :"Nic nie mów", okaże się, że nic już nie będzie takie jak dawnej ... On jest pilotem. Ociera się o śmierć i tylko dzięki swoim umiejętnościom i zimnej krwi ratuje siebie i setki pasażerów. To zdarzenie całkowicie zmienia jego spojrzenie na świat. Nie tylko zadaje sobie pytanie, skąd przyszedł, ale również dokąd zmierza. Ona zajmuje się redakcja książek. Stroni od ludzi, a czas najchętniej spędza we własnym towarzystwie. Stara się patrzeć w przyszłość, ale przeszłość wciąż ciągnie ją w kierunku zdarzeń, o których nie umie zapomnieć . Pewnego dnia uczestniczą w sąsiedzkiej imprezie zorganizowanej na ich małym osiedlu. Właściwie tylko się mijają, ale między nimi zdąży paść kilka słów, które na nowo zdefiniują ich życie. Co jest prawdą, a co kłamstwem i komu można zaufać ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągająca opowieść. Coś innego. Miałam inne wyobrażenie zakończenia. Ale pezy czytaniu wyrwałam kilka włosów z głowy, w nerwach 😁
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła. Autor naprawdę potrafi w emocje!
Niezła. Autor naprawdę potrafi w emocje!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnąłem po tę książkę zaciekawiony sprzecznymi opiniami i ocenami twórczości Autora. Choć samo przyrównanie przez Czytelników do Sparksa wydaje się pochwałą i uznaniem.
"Nic nie mów" jest pierwszą (i na pewno nie ostatnią) z książek T. Kieresa, którą miałem przyjemność przeczytać (a dokładniej przesłuchać). Jestem mile zaskoczony. Po początku, ocierającym się o kiepski erotyk, z czasem i przeczytanymi stronami,, robiło się co raz ciekawiej. Opisane losy głównych bohaterów dają uważnemu Czytelnikowi materiał do przemyśleń. Jak wiele wokół takich małżeństw. Z zewnątrz wydaje się sielanka i "cud, miód, orzeszki". A tak naprawdę, ludzie Ci są samotni choć nie sami. W okowach zasad, przyzwyczajeń, czegoś co wypada lub wprost przeciwnie. Zapewne tylko nielicznym dane jest doznać bodźca, który popchnie do zmian. A wprowadzenie ich w życie nie będzie łatwe.... może być śmiertelnie niebezpieczne i to z - wydawało by się - strony najbliższej osoby.... Zakończenie dające do myślenia i własnej interpretacji.
Gorąco polecam. Wersję audio również.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nic nie mów" jest pierwszą (i na pewno nie ostatnią) z książek T. Kieresa, którą miałem przyjemność przeczytać (a dokładniej przesłuchać). Jestem mile zaskoczony. Po początku, ocierającym się o kiepski...