ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać379
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Przyjaźń All Inclusive

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-06-14
- 2023-06-14
Kup Przyjaźń All Inclusive w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Przyjaźń All Inclusive
Karolina Wilczyńska, to jedna z moich ulubionych autorek powieści obyczajowych. Bohaterkami tej książki są trzy przyjaciółki z czasów licealnych, a mianowicie Barbara, Michalina i Dorota. Dziewczyny nie widziały się od lat jednak, gdy Barbara wychodzi z propozycją wspólnych wakacji na Malcie, wszystkie zgadzają się na wyjazd, choć każda z nich jest na innym etapie swego życia. Barbara jest po rozwodzie, a zabezpieczenie które otrzymała gwarantuje jej beztroską przyszłość. Basia lubi dobrze wyglądać i wspomogła się różnymi zabiegami z zakresu medycyny estetycznej. Zupełnie inne życie prowadzi Michalina. Jej mąż piastuje wysokie stanowisko i bardzo dobrze zarabia, jednak skąpi jej każdego grosza. Nie traktuje jej jak równoprawną partnerkę tylko jak gosposię i służącą w jednym. Ostatnia z przyjaciółek – Dorota, samotnie wychowywała córkę. Teraz gdy jest ona już dorosła, ma męża i spodziewa się dziecka, proponuje Dorocie sprzedaż ponad 100 metrowego mieszkania i oferuje jej kupno kawalerki. Dziewczyny nie widziały się od lat jednak, lecz o dziwo bardzo dobrze się dogadują i mile spędzają czas. Z dala od najbliższych na spokojnie mogą ocenić relacje, które łączą je z najbliższymi. Zauważają popełniane przez siebie błędy. Każda z dziewczyn na inny charakter i styl bycia, jednak każda postać jest barwna. Bardzo polubiłam rezolutną Basię, która dobrze wiedziała czego chce. Współczułam zaszufladkowanej w roli kury domowej przesympatycznej Michalinie, która na dobrą sprawę przepraszała wszystkich za to że żyje. Najmniej przypadła mi do gustu postać Doroty wiecznie zespojonej z papierosem w dłoni, mimo problemów zdrowotnych. Nie zmienia to jednak faktu, że każda z czytelniczek chciałby mieć takie przyjaciółki. Chyba właśnie o istocie przyjaźni świadczy fakt, że z daną osobą można nie rozmawiać przez rok, jednak gdy już się spotkamy, to nie możemy się nagadać i od razu wskakujemy w odpowiedni rytm. Książkę polecam i oceniam ją na 7 pkt.
Oceny książki Przyjaźń All Inclusive
587 użytkowników ma tytuł Przyjaźń All Inclusive na półkach głównych- Przeczytane 456
- 2023 46
- Legimi 11
- 2025 10
- Przeczytane 2023 7
- Audiobooki 7
- 2024 7

Opinie i dyskusje o książce Przyjaźń All Inclusive
To było z jednej strony lekkie, z drugiej trochę nostalgiczne, wzruszające. Zderzenie trzech różnych osób w jednym pokoju, w jednej podróży.
Dlatego tak często czytam powieści, których akcja dzieje się w Szczecinie.
Fajna powieść, polecam ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa Maltę - byłam w tym roku pierwszy raz i teraz miło mi się czytało, gdy bohaterki zwiedzały poszczególne miejsca, a ja je kojarzyłam i widziałam na własne oczy.
Dlatego tak często czytam powieści, których akcja dzieje się w...
po tytule spodziewalam sie fajnej, przyjemnej lekkiej lektury. jest lekka, ale bohaterki tak irytujace... jedna nudziara, druga nudziara i sztywniara, trzecia tak rozrywkowa i przerysowana do porzygu xD polaczenie ich dokladnie takie jakiego mozna sie spodziewac, nie poczulam zadnej przyjazni miedzy nimi, a wrecz przeciwnie, ciagle spory dokuczanie sobie dogryzanie. wyjazd na ktorym nie wydarzylo sie absolutnie nic, oprocz odhaczania punktow ktore trzeba zwiedzic. zdecydowanie nie polecam. nie da sie lubic zadnej z bohaterek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaśka, Michalina i Dorota- przyjaciółki z liceum, próbują odgrzać swoją przyjaźń na wakacjach, które po rozwodzie funduje im Baśka. Walizki pełne ubrań i kosmetyków, ale też ciężkich doswiadczeń i problemów, które jak się znowu okazuje - dotykają każdego bez wyjątku. Książka wzruszająca ale i wesoła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper. Czytałam w każdej wolnej chwili
Super. Czytałam w każdej wolnej chwili
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toURLOP NA MALCIE
Karolina Wilczyńska w swojej powieści "Przyjaźń all inclusive" zabrała mnie na urokliwą Maltę, którą mam w planach odwiedzić jeszcze w tym roku. Już sam tytuł mnie zaintygował, byłam niezwykle ciekawa tej opowieści przede wszystkim z uwagi na samą wyspę, jej klimat i krajobrazy, chociaż relacje między trzema przyjaciółkami również mnie zainteresowały.
Barbara zabiera swoje przyjaciółki ze szkolnych lat na tygodniowe wakacje all inclusive na Maltę. Jest to idealna okazja aby kobiety odnowiły znajomość, umocniły swoją relację, a przy okazji odpoczęły, zdystansowały się i pozwiedzały. Okazuje się, że każda z nich ma inny bagaż doświadczeń, różni je status społeczny, ale łączy prawdziwa przyjaźń, która przetrwała próbę czasu. Wszystkie trzy czują się samotne, towarzyszy im poczucie pustki, głęboko skrywane tajemnice i niespełnione marzenia.
Jak urlop na Malcie wpłynie na Barbarę, Dorotę i Michalinę? Czy kobiety odważą się zawalczyć o siebie i własne szczęście? Czy będą umiały zdobyć się na wyrozumiałość i kompromisy?
"Przyjaźń all inclusive" to powieść o kobietach i dla kobiet. Karolina Wilczyńska idealnie połączyła tu wątki obyczajowe z podróżniczą fabułą. Życiowe problemy takie jak rozwód, blaski i cienie macierzyństwa, samotność, choroba, czy związek z zasadniczym i krytycznym mężem zostały świetnie zrównoważone przez relaks, beztroskę i piękno maltańskich krajobrazów. Powieść z jednej strony skłania do refleksji i zachęca do zmian, z drugiej budzi w nas ochotę do podróżowania. Jest swego rodzaju subiektywnym przewodnikiem po wyspie, gdzie słońce, szum fal i morska bryza przenika z każdej niemal strony. Uwielbiam takie opowieści i zawsze z ciekawością po nie sięgam.
Autorka jak zawsze świetnie wykreowała sylwetki bohaterek. Każda z przyjaciółek to postać charakterystyczna o odmiennej osobowości i temperamencie. Wszystkie są barwne, bardzo autentyczne, zmagają się z problemami, w które obfituje życie. Ich zachowania czasem irytują, a innym razem bawią, ale jedno jest pewne - świetnie czujemy się w towarzystwie Basi, Doroty i Michaliny.
Sam schemat powieści przypomina mi trochę inną książkę autorki zatytułowaną "Pięć odcieni miłości" tyle, że tam mieliśmy pięć kobiet, które wcześniej się nie znały. Panie spotkały się na weekendowym wyjeździe, stopniowo otwierały się, opowiadały swoje historie i ostatecznie, decydowały się na życiowe zmiany. Trochę mi to zgrzytało i przeszkadzało. Nie lubię takiego powielania pomysłów, tym bardziej w książkach tego samego autora. Niby inna książka, inna fabuła, a podczas lektury cały czas towarzyszyła mi myśl - przecież to już było.
"Przyjaźń all inclusive" to typowo letnia, wakacyjna opowieść, ale z głębszym przesłaniem. Historia o prawdziwej przyjaźni, która naprawdę istnieje i zmianach w relacjach, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Książka o tym, że marzenia są po to, aby je spełniać, a o własne szczęście trzeba czasem zawalczyć. Powieść, która pozwala z optymizmem patrzeć w przyszłość i rozkoszować się pięknymi maltańskimi krajobrazami.
URLOP NA MALCIE
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKarolina Wilczyńska w swojej powieści "Przyjaźń all inclusive" zabrała mnie na urokliwą Maltę, którą mam w planach odwiedzić jeszcze w tym roku. Już sam tytuł mnie zaintygował, byłam niezwykle ciekawa tej opowieści przede wszystkim z uwagi na samą wyspę, jej klimat i krajobrazy, chociaż relacje między trzema przyjaciółkami również mnie...
Warta przeczytania pozycja. Porusza zyciowe dylematy bez narzucania zdani czy rozwiazania a dodatkowo zwiedzamy Malte
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy kobiety w średnim wieku, które łączy przyjaźń z liceum, wyjeżdżają razem na Maltę. Wakacje trwają tydzień z opcją all inclusive. Każda z naszych bohaterek ma inną historię, obowiązki i status społeczny, jednak nie ma to znaczenia przy zdrowym umacnianiu relacji.
Świetna obyczajówka, lekka, w sam raz na urlop i nie tylko. Lekturę wzbogacają opisy miejsc, odwiedzanych przez Basię, Dorotę i Michalinę w interesujący sposób. Bardzo fajna pozycja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna obyczajówka, lekka, w sam raz na urlop i nie tylko. Lekturę wzbogacają opisy miejsc, odwiedzanych...
Ciekawa opowieść o trzech przyjaciółkach z liceum, którym jedna z nich (Baśka) funduje wakacje all inclusive. Generalnie lekka powieść, ale są też momenty smutne. Powieść na wakacje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna lekka wakacyjna lektura.
Przyjemna lekka wakacyjna lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpokojna opowieść o przyjaźni trzech kobiet. O spełnianiu własnych marzeń. O potrzebie wiary w siebie.