Luminariusze

- The Luminaries
- 2023-03-08
- 2023-03-08
- Joanna Sugiero
Nie wszystkie potwory można zabić – i nie wszystkie koszmary przychodzą po zmroku…
Szesnastoletnia Winnie Wednesday marzy o wstąpieniu w szeregi Luminariuszy – prastarej organizacji, która chroni mieszkańców Hemlock Falls przed ożywającymi każdej nocy potworami i koszmarami z lasu. Jednak musi najpierw przejść serię prób i dowieść swej lojalności. Problem polega na tym, że nikt w mieście nie ułatwi zadania córce zdrajcy i wyrzutkowi.
A ty? Masz dość odwagi, by stawić czoła koszmarom?
Od pierwszej strony zagubiłam się w świecie Hemlock Falls i śmiertelnie niebezpiecznym lesie, równie okrutnym, co pociągającym.―Marissa Meyer, autorka serii Cinder
Fascynująca od pierwszej strony książka powiedzie cię w mglisty mrok emocji i romansu.―Alexandra Bracken, autorka Lore
Ta książka jest dokładnie taką ekscytującą, niebezpieczną, chwytającą za serce fantazją, jakiej potrzebowałam.―Marie Lu, autorks serii Legenda
Luminariusze staną się twoją następną obsesją.―Olivie Blake, autorka książki The Atlas Six
Kup Luminariusze w ulubionej księgarni
- Legimi 5
- 2025 4
- Luminariusze 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Luminariusze
Tę książkę kupiłam totalnie w ciemno – zobaczyłam intrygującą okładkę, przeczytałam opis i od razu wpadła do koszyka. Nie szukałam żadnych opinii, więc do lektury podeszłam z pustą głową, bez oczekiwań.
Przez pierwsze 50% objętości książka była zwyczajnie nudna i czytałam ją bardzo powoli. Dopiero po pierwszej próbie Winnie akcja przyspieszyła i nagle zrobiło się ciekawie – na tyle, że trudno było mi ją odłożyć. Dlaczego historia nie mogła wciągać od samego początku?
Po skończonej lekturze czuję spory niedosyt i raczej nie sięgnę po kolejne tomy. Wkurza mnie to, że wiele rzeczy w tej książce nie zostało wytłumaczonych. Mamy luminariuszy i ich wrogów, ale kim są ci drudzy – tego właściwie nie wiadomo. Wiemy tylko, że obie grupy się nienawidzą. Do tego dochodzi wątek ojca Winnie, o którym również niewiele się dowiadujemy. Co się dokładnie wydarzyło cztery lata wcześniej? W jakich okolicznościach? Autorka zostawiła zbyt wiele niedopowiedzeń. Może zrobiła to celowo, żeby wyjaśnić je w kolejnych tomach, ale mnie to nie satysfakcjonuje.
Bohaterowie są, niestety, nijacy. O Winnie trudno powiedzieć coś więcej poza tym, że ma samozaparcie i determinację. Jay jest równie bezbarwny, a jedyne, co o nim wiemy, to że pachnie w określony sposób i ma „stalowe oczy” – bo autorka wspomina o tym chyba ze sto razy. Przyjaciele Winnie? Ich osobowości są cienkie jak papier – w zasadzie nie da się o nich napisać nic więcej. To ogromne rozczarowanie, bo historia mogła zyskać, gdyby postacie były wyraziste.
Domyślam się, że w kolejnych tomach pojawi się mocniejszy wątek romantyczny między Jayem a Winnie, ale nie będę go śledzić – nie czuję potrzeby sięgania dalej.
Historia miała potencjał, a w połowie rzeczywiście zaczęła mnie wciągać, ale to za mało, żebym rwała się do kontynuacji. Nie mówię „nigdy”, ale na pewno seria Luminariusze prędko nie zagości na mojej półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez pierwsze 50% objętości książka była zwyczajnie nudna i czytałam ją bardzo powoli. Dopiero po pierwszej próbie Winnie akcja przyspieszyła i nagle zrobiło się ciekawie...
Super historia!
Super historia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciężko było mi przebrnąć przez te książkę. Niby nie jest zła ale jakoś tak mnie do siebie nie przekonała. Raczej nie sięgnę po kolejne części
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam że ta książka będzie kolejną, której czytanie będę odkładać na później, albo że ją zacznę i nie skończę w najbliższym czasie, ale jednak nie!
Zarwałam nockę dla tej książki i praktycznie pochłonełam ją na raz!
Uwaga! Jeśli chcecie przeczytać romantasy, to ta książka nie jest romantasy. Mimo że widać że główna bohaterka czuje coś do Jaya, i widać że on coś do niej czuje, ale oni się nawet nie całują. Nie wyznają też sobie uczuć. Ich spotkania zdecydowanie bardziej niż na romansie opierają się na treningach Winnie co jest dla mnie zdecydowanym plusem.
Potrzebuję drugiej części na już!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZarwałam nockę dla tej książki i praktycznie pochłonełam ją na raz!
Treść książki zaciąga w mroczny klimat nocnych koszmarów. Genialna, ukazuje przykrą rzeczywistość w świecie fantasy, niecodzienne połączenie :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na pierwsze spotkanie z książkami tej autorki, wyszło całkiem nieźle. Fabuła jest ciekawa, miejscami intryguje i da się przewidzieć co będzie dalej, jeśli skupić się na tym na co autorka zwraca uwagę. Na przykład kiedy bohaterka czuje znajomy zapach i kojarzy jej się z kimś, to można już podejrzewać o kogo chodzi itd. Sama bohaterka jest znośna, jest też bardzo nerwowa ale ostatecznie robi co do niej należy i zostaje łowczynią, choć co jakiś czas ma wątpliwości, które dla mnie nie mają za wiele sensu. Niech korzysta dla własnych korzyści. Poza tym nie kupuje tego, że bohaterka jest jakoś niesamowicie połączona z lasem. Skoro są łowcami to siedzą w lesie trochę czasu, każdy zaczął by wczuwać się w atmosferę i rytm lasu itd. Pomysł z klanami, ich herbami i dewizami jest w porządku. W zakończeniu mamy zapowiedz intrygi, dotyczącej ojca bohaterki.
Jak na pierwsze spotkanie z książkami tej autorki, wyszło całkiem nieźle. Fabuła jest ciekawa, miejscami intryguje i da się przewidzieć co będzie dalej, jeśli skupić się na tym na co autorka zwraca uwagę. Na przykład kiedy bohaterka czuje znajomy zapach i kojarzy jej się z kimś, to można już podejrzewać o kogo chodzi itd. Sama bohaterka jest znośna, jest też bardzo nerwowa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna historia, mega szybko się czyta, świat przedstawiony jest ciekawy, ale mam jedno spore "ale" - tak naprawdę nic nie rozwiązuje się w pierwszym tomie. Jestem jednak na tyle wciagnięta w historię, że jestem w stanie to wybaczyć. No i druga część niedługo wychodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, z którą dziś przychodzę to zdecydowanie coś oryginalnego i ciekawego w trochę mrocznym klimacie. Mowa tutaj oczywiście o Luminariuszach. Jak tylko wzięłam ją w swoje ręce zostałam totalnie kupiona ! Uwielbiam takie opowieści, w których bohater musi mierzyć się z przeciwnościami losu lub ma wręcz pod górkę a nie wszystko podane na tacy. Przejadły mi się chwilowo wyidealizowane opowieści z superbohaterami w roli głównej.
Z każdą kolejną kartką coraz bardziej zagłębiałam się w świecie poskramiaczy koszmarów i przeżywałam wiele emocji. Zagrożenie, które towarzyszy głównej bohaterce podczas misji przedstawione jest w bardzo realny sposób. Nie mamy pewności jak potoczą się wszystkie próby, co z tego wyniknie i kto tak naprawdę chce jej pomóc. Ciagle pojawiają się nowe fakty czy zwroty akcji dlatego chcemy więcej i więcej !
Zakończenie pozostawia jednak we mnie spory niedosyt gdyż myślałam, że dowiemy się czegoś więcej lub zostanie uchylony rąbek tajemnicy w którą stronę potoczą się kolejne tomy… tego mi właśnie zabrakło. Zaciekawienia czytelnika kontynuacją serii- czegoś w stylu np Jensen czy Kemmerer. Moim zdaniem książka spokojnie mogłaby zostać rozbudowana o jakieś 100 stron, by zagłębić się w pewnych tematach czy bardziej opisać niektóre sceny i akcje. Ogólnie jednak książkę oceniam na bardzo duży plus i napewno sięgnę po kolejne części !
Winnie Wednesday pochodzi z rodu luminariuszy- poskramiaczy koszmarów, którzy ryzykują życie by każdej nocy chronić mieszkańców Hemlock Falls przed potworami formującymi się w pobliskim lesie. Niestety przez zdradę ojca rodzina dziewczyny zostaje wykluczona z społeczności i skazana na życie wyrzutków przez dziesięć lat. Winnie pomimo przeciwności postanawia w dniu szesnastych urodzin przystąpić do próby i zostać luminariuszem by udowodnić swoją lojalność wobec organizacji i wymazać plamę na honorze swojej rodziny. W podjętym wyzwaniu pomaga jej Jay- były przyjaciel i świetny łowca, który wydaje się, że o lesie wie wszystko… czy Winnie przejdzie wszystkie próby? I co kryje się w lesie ? Przeczytajcie 👌🏻!
Książka, z którą dziś przychodzę to zdecydowanie coś oryginalnego i ciekawego w trochę mrocznym klimacie. Mowa tutaj oczywiście o Luminariuszach. Jak tylko wzięłam ją w swoje ręce zostałam totalnie kupiona ! Uwielbiam takie opowieści, w których bohater musi mierzyć się z przeciwnościami losu lub ma wręcz pod górkę a nie wszystko podane na tacy. Przejadły mi się chwilowo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest ok. Nie wzbudziła we mnie żadnych szalonych emocji, nie była wybitnie dobra, ani wybitnie kiepska. Pomysł na świat całkiem fajny i ciekawy, choć momentami miałam wrażenie, że gdyby się tej konstrukcji jedynie nieco bardziej krytycznie przyjrzeć, to okazałaby się nieco bezsensowna. Na przykład, trochę jest dla mnie nie jasnym, jakie właściwie zagrożenie stanowią koszmary, z którymi walczą Luminariusze, skoro występują tylko w tym konkretnym lesie i znikają, gdy noc dobiegnie końca? Dlaczego Luminariusze wyznają religie zwykłych ludzi, jak islam czy chrześcijaństwo, skoro wiedzą o istnieniu jakichś duchów, które powołują do życia koszmary, a których istnienie jest raczej sprzeczne z naukami tych religii? Większość plot twistów była dość przewidywalna, bohaterka bywała irytująca. Wychodzi na to, że dużo dobrego nie mam do powiedzenia, ale ta książka naprawdę nie była zła. Akcja mnie wciągnęła, chciałam wiedzieć, jak potoczą się wydarzenia, nawet jeśli byłam w stanie przewidzieć, jakie będą zwroty akcji, to jednak ciekawa byłam samej drogi do tych zwrotów. Poza tym, niektóre postaci, jak Darian, Mario czy bliźniaczki wzbudzały moją sympatię.
Ta książka jest ok. Nie wzbudziła we mnie żadnych szalonych emocji, nie była wybitnie dobra, ani wybitnie kiepska. Pomysł na świat całkiem fajny i ciekawy, choć momentami miałam wrażenie, że gdyby się tej konstrukcji jedynie nieco bardziej krytycznie przyjrzeć, to okazałaby się nieco bezsensowna. Na przykład, trochę jest dla mnie nie jasnym, jakie właściwie zagrożenie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Luminariusze" to książka skupiająca się na losach Winnie Wednesday. Winnie marzy o wstąpieniu w szeregi Luminariuszy – prastarej organizacji, która chroni mieszkańców Hemlock Falls przed ożywającymi każdej nocy potworami i koszmarami z lasu. Jednak musi najpierw przejść serię prób i dowieść swej lojalności. Problem polega na tym, że nikt w mieście nie ułatwi zadania córce zdrajcy i wyrzutkowi. Jedyną osobą, która może jej pomóc w treningu łowcy koszmarów, jest Jay Friday, dawny przyjaciel, chłopak słynący z trudnego charakteru, ale i z nieprzeciętnych umiejętności. Wydaje się, że wie on o mrocznym lesie więcej niż wszyscy… Jay i Winnie staną razem twarzą w twarz z tajemnicami lasu, a na to, co w nim odkryją, nikt nie jest gotowy.
"Luminariusze" zaciekawiły najpierw mój wzrok swoją piękną i dość mroczną okładką, która intryguje. Potem zaciekawiły mnie swoim opisem i już po nim wiedziałam, że muszę poznać tą historię. To była naprawdę dobra i pochłaniająca pozycja. To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Susan Dennard i muszę przyznać, że było ono udane. Autorka ma przyjemny i lekki styl pisania, sprawiający, że książkę szybko się czyta. Dodatkowo nieszablonowość fabuły dodaje temu wszystkiemu niepowtarzającego wyglądu. Fabuła skupia się na życiu Winnie a raczej jej przygodach i zmaganiach w zostaniu Luminariuszem. Fabuła została osadzona w niezwykle klimatycznym miasteczku Hemlock Falls. Autorka bardzo przemyślanie wykreowała cały ten świat. Nie brakuje tu mroku, niebezpieczeństw i tajemnic, które czytelnik od razu chce poznać. Winnie i Jay to bohaterowie, którzy od razu kradną sympatię. Bardzo ich polubiłam i zaintrygowaniem śledziłam ich losy. Jako, że kiedyś się przyjaźnili teraz relacja Jaya i Winnie dzieje się spokojnie. Nie jest przerysowana i czuć w niej niepewność ale też prawdziwość. Połączenie fantastyki i elementów horrorów było strzałem w dziesiątkę przez autorkę. Jeśli szukacie pochłaniającej fantastyki młodzieżowej, która sprawi, że nie będziecie się mogli oderwać to gorąco polecam wam "Luminariuszy".
"Luminariusze" to książka skupiająca się na losach Winnie Wednesday. Winnie marzy o wstąpieniu w szeregi Luminariuszy – prastarej organizacji, która chroni mieszkańców Hemlock Falls przed ożywającymi każdej nocy potworami i koszmarami z lasu. Jednak musi najpierw przejść serię prób i dowieść swej lojalności. Problem polega na tym, że nikt w mieście nie ułatwi zadania córce...