Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim

2018-10-31

Kup Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim

Książka pięknie wydana, idealna na prezent. Twarda oprawa robi wrażenie.

Jeśli zaś chodzi o treść, to jest różnie. Mam wrażenie, że niektóre rozdziały zostały dotknięte czarodziejską różdżką Jeremiego Przybory - i te czyta się znakomicie, zwłaszcza rodzicom, inne zaś - nie.

Po przeczytaniu kilku świetnych fragmentów w księgarni, spodziewałam się, że całość będzie równie genialna. Tymczasem niektóre historie nie mają w sobie tej błyskotliwości i humoru, są opowiedziane po prostu poprawnie.

Niemniej, jeśli ktoś szuka ładnie wydanych historii Disneya, nie zawiedzie się, kupując to wydanie. Zawarte są w nim chyba wszystkie najważniejsze bajki i oczywiście przepiękne ilustracje.

PS. Rozdziały są dosyć długie, 3-4 latki mogą się trochę znudzić w trakcie czytania. Myślę, że jest to pozycja dla 5-6 latków lub starszych dzieci, które same już czytają. (Duże, wyraźne litery).

Książka pięknie wydana, idealna na prezent. Twarda oprawa robi wrażenie.

"Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim" to książka, która zachwyca swoim wydaniem. To jest jedna z tych pozycji, przy których fani Disneya z pewnością nie przejdą obojętnie! Ale to nie tylko zbiór najpopularniejszych disnejowskich bajek. Jeremi Przybora opowiada nam je sam, co nieco zmieniając i dodając, zachowując przy tym oczywiście to co się w bajkach wydarzyło. Także możemy trafić tu na inne imię, czy też dodatek w postaci zabawnych porównań, bądź przemyśleń autora.

Znajdziecie tu 15 najpopularnieszych bajek, które starsze roczniki napewno znają! Piotruś Pan, Zakochany Kundel, Śpiąca Królewna, Mała Syrenka, Piękna i Bestia, Kopciuszek, Dzwonnik z Notre Dame, Alicja w Krainie czarów, Książę i żebrak, Aladyn, Bambi, Oliver i spółka, Robin Hood, Królewna Śnieżka i Mulan - także jak widzicie, same klasyki opowiedziane wysublimowanym językiem z nutką humoru i wieloma wyrafinowanymi sformułowaniami.

Do tego jak zwykle przecudowne ilustracje i grafiki, będące idealnym dopełnieniem czytanych bajek! Sama okładka ma piękne żłobienia, które mnie osobiście ogromnie zachwycają 😍

Powiem szczerze, że dopóki nie sięgnęłam po tę książkę, to nie wiedziałam kim jest Jeremi Przybora 🤭 no naprawdę! Nie wiem jak to się stało, że wcześniej o nim nie słyszałam, ale po przeczytaniu jego wersji bajek Dinseya, z pewnością zapadnie w mojej pamięci na długo! Co nie zmienia faktu, że jednak jestem wierna klasykom i oryginalna ich wersja jest bliższa memu sercu! 😉 "Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim" to z pewnością powiew świeżości, który niejednemu czytelnikowi ogromnie się spodoba!

Na półkach: , , , ,

Książka to cudowny zbiór klasycznych, najpopularniejszych baśni opowiedzianych na nowo przez Jeremiego Przyborę. Wśród szesnastu tekstów znalazły się między innymi: Piotruś Pan, Zakochany kundel, Piękna i Bestia, Bambi, Robin Hood czy Mulan, które zyskały całkiem nowe interpretacje.
Autor zachwyca swoimi wersjami znanych przez wszystkich baśni. Jego język, pełen polotu i fantazji sprawia, że z opowieści wydobywane jest to, co najpiękniejsze. W tekstach nierzadko Przybora nadaje postaciom nowe imiona, a powszechnie znane nazwy miejsc są zamienione na inne. W ten sposób właścicielami Lady zostali Jim Serdeńko i jego żona Słonko, Piotruś Pan zabiera Wendy i jej braci do Niebywalencji, a siostry Kopciuszka stają się Paskudnicami.
Zbiór baśni napisany przez polskiego pisarza, satyryka, spikera radiowego i współtwórcę „Kabaretu Starszych Panów” nadaje się nie tylko dla najmłodszych. Uniwersalne przesłanie tekstów i ich piękny język, a także śliczne disneyowskie ilustrację przyciągną uwagę każdego czytelnika. Wspólne czytanie pozwoli starszym odbiorcom powrócić do krainy baśni i bajek znanych z dzieciństwa, a przedstawionych w całkiem innej formie. Zachęcam do zapoznania się z tym wartym uwagi zbiorem nietypowo napisanych baśni, wydanych w pięknej twardej oprawie i cudownie zilustrowanych.

72 użytkowników ma tytuł Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim

Jeremi Przybora
Jeremi Przybora
Jeremi Stanisław Przybora - polski poeta, pisarz, satyryk i aktor. Rodowity warszawiak. Był wyznania ewangelickiego. Studiował na UW oraz w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Jeszcze przed II wojną światową związał się z Polskim Radiem, gdzie pracował jako spiker. Po wojnie przez 10 lat należał do PZPR. Tworzył poezję, pisał opowiadania i wspomnienia (tzw. "Memuary"),ale dziś najbardziej jest kojarzony z Kabaretem Starszych Panów, który w latach 1958-1966 tworzył z Jerzym Wasowskim. Odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski. Jeremi Przybora żył 88 lat. Wybrane publikacje książkowe Jeremiego Przybory: "Baśnie Szecherezadka" (Czytelnik, 1966),"Kabaret Starszych Panów" (Czytelnik, 1970),"Dziecko szczęścia. Listy z podróży (poczta trzecia)" (Czytelnik, 1975),"Ciociu, przestrasz wujka" (Wydawnictwa Radia i Telewizji, 1979),"Przymknięte oko opaczności" (Studio Marka Łebkowskiego, 2004). Trzykrotnie żonaty: 1. Maria Burska (15.09.1939-1950, rozwód),córka Marta (ur. 1943); 2. Jadwiga Berens (rozwód),syn Jan Konstanty "Kot" (ur. 1956); 3. Alicja Wirth (do 21.08.2000, jej śmierć).

Cytaty z książki Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim

Dodaj cytat z książki Jeremi Przybora małoletnim i stuletnim