Niedźwiadek idzie spać

Okładka książki Niedźwiadek idzie spać autora Monika Kamińska, Agnieszka Wajda, 9788381414999
Okładka książki Niedźwiadek idzie spać
Monika KamińskaAgnieszka Wajda Wydawnictwo: Dwukropek Cykl: Niedźwiadek (tom 4) literatura dziecięca
24 str. 24 min.
literatura dziecięca
Niedźwiadek (tom 4)
2022-10-12
2022-10-12
24 min.

Kup Niedźwiadek idzie spać w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niedźwiadek idzie spać

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niedźwiadek idzie spać

Okazuje się, że śpiąc również można tęsknić... Zapachniało Kubusiem Puchatkiem ;)

Niedźwiadek i jeżyk Nunek już nieraz pokazali co to znaczy prawdziwa przyjaźń.
Teraz w obliczu nadchodzącej zimy, udowodnią jeszcze raz, że mieć prawdziwego przyjaciela to mieć prawdziwy skarb.

Jesień wyzwala w nas ogromne pokłady nostalgii. Często musimy mierzyć się wtedy z tęsknotą. Z tą trudną emocją muszą sobie także poradzić Niedźwiadek i Nunek.

Wraz z nadejściem pierwszych chłodów zwierzęta szykują się do zimowego snu. Niedźwiadek szykuje sobie legowisko w jaskini, a jeżyk zbiera opadłe z drzew liście i szykuje sobie z nich posłanie.

Perspektywa kilku miesięcy rozłąki wywołuje w przyjaciołach smutek. Czy śpiąc można tęsknić?

Na szczęście przyjaciele znajdują rozwiązanie tej trudnej sytuacji. Położą się spać blisko siebie. Przecież jeżyk może zrobić sobie posłanie w jaskini niedźwiadka!

Ta piękna, nastrojowa historia porusza bardzo ważny temat. Czy tęsknota jest potrzebna? Dlaczego tęsknimy? Jak sobie z tęsknotą poradzić?

Z każdym kolejnym tonem opowiadającym o przygodach Niedźwiadka i Nunka jesteśmy coraz bardziej zachwyceni. Zarówno mądrym tekstem jak i wyjątkowymi ilustracjami.
Ogromne brawa należą się zarówno @monika.kaminska.pisarka
jak również @agnieszka.wajda.illustrations

Wydawnictwu @wydawnictwo_dwukropek dziękujemy za egzemplarz recenzencki i gratulujemy cudownej serii ❤️

Niedźwiadek i jeżyk Nunek już nieraz pokazali co to znaczy prawdziwa przyjaźń.

Wraz z nadejściem...

Tęsknota to trudna emocja.
Często wyzwala w nas negatywne skojarzenia.

Choć dobrze jest znać to uczucie, początki obcowania z nim wydają się nie mieć końca.

A gdyby tak docenić okoliczności?
I docenić posiadanie dookoła siebie wartościowych ludzi i przyjaźni dzięki którym mamy na co czekać?

Tym zastanawiającym wstępem zapraszam Was do poznania kolejnej części serii wydanej przez @wydawnictwodwukropek, "Niedźwiadek idzie spać" autorstwa Moniki Kamińskiej- mistrzyni emocjonalnego malarstwa słowem.

Chłód, powiew mroźnego wiatru, ciężkie powietrze.
Jesienne dni bywają trudne i przygnębiające.
W końcu każdy szykuje zapasy na długą zimę a tak,e możliwie najwygodniejsze posłanie, które ochroni przed mrozem i niewygodą.

Nie można jednak w natłoku obowiazku zapomnieć o tym, co daje nam szczęście.
W tej leśnej historii jest to przyjaciel, Nunek- mały jeż.

Gdy już udało im się spotkać na polanie, pośród szeleszczących liści odkryli, że dotychczasowa tęsknota przy codzienności była tylko chwilą ale także przedsmakiem, przed tą długą, zimową, podczas której oboje mogą czuć ją dużo mocniej.
Czy tak będzie?
Czy można tęsknić przez sen?
I czy czujemy wtedy czyjąś nieobecność?

A może warto znaleźć sposób na samotność?
Znaleźć rozwiązanie, które z początku wydaje się niedoścignione?

Ta pełna ciepła i subtelności książka to podkreślenie wagi wzajemnych trosk i poszukiwania sposobów na ich rozwiązanie.
Wzruszające rozterki nadają lekturze przyziemności i pozwalają na współodczuwanie każdej pojawiającej się emocji.
To samo można powiedzieć o ilustracjach Agnieszki Wajdy- przybliżają nas do tego magicznego świata.

Można być blisko.
Tak blisko, że aż stykają się noski...
Czy znajdą na to sposób?

Jesteśmy zauroczeni ta jesienną lekturą.

Tęsknota to trudna emocja.
Często wyzwala w nas negatywne skojarzenia.

A gdyby tak docenić okoliczności?

Tym zastanawiającym wstępem zapraszam Was do poznania kolejnej części serii...

27 użytkowników ma tytuł Niedźwiadek idzie spać na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Niedźwiadek idzie spać na półkach dodatkowych

Okładka książki Bajkogranie Katarzyna Bieńkowska, Aneta Bujnowska, Barbara Dudek, Małgorzata Falkowska, Dominika Gałka, Dominika Gołąb, Kamila Gurynowicz, Margarita Jaworska, Monika Kamińska, Alina Lament, Klaudyna Maciąg, Agnieszka Michalik, Ewa Mielczarek, Beata Małgorzata Moniuszko, Wioleta Piróg, Diana Porębska, Tatiana Sas-Matuszczyk, Karolina Ubych, Magdalena Urlich
Okładka książki Pandyczne święta Monika Kamińska, Marcin Południak
Pandyczne święta Monika Kamińska, Marcin Południak
Okładka książki Magia chusty Monika Kamińska, Katarzyna Pałac
Magia chusty Monika Kamińska, Katarzyna Pałac
Monika Kamińska
Monika Kamińska
Monika Kamińska – z wykształcenia biolog i dietetyk, prywatnie mama gromadki dzieci, mieszkająca na stałe we Francji. „Kuku i historia pępka” jest jej debiutem literackim. Książka została niezwykle ciepło przyjęta przez dzieci i rodziców i została wpisana na listę bis w konkursie polskiej sekcji Ibby Książka Roku 2018.

Cytaty z książki Niedźwiadek idzie spać

Dodaj cytat z książki Niedźwiadek idzie spać