Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym

32 str. 32 min.
- literatura dziecięca
- Ja i moje emocje
- Ich geh doch nicht mit Jedem mit!
- 2020-01-01
- 2020-01-01
- 32 min.
- Magdalena Jałowiec
Książka ta w przystępny sposób uczy dzieci, jak odmawiać obcym! Tym, którzy chcą pokazać im pieska, poczęstować cukierkiem lub zapraszają je do swojego samochodu. To bardzo ważne, żeby dziecko umiało powiedzieć „Ale ja cię nie znam i nigdzie z tobą nie pójdę!”. Ta książka pomoże im zrozumieć tę podstawową zasadę bezpieczeństwa. Żywe i bliskie rzeczywistości kolorowe ilustracje zachęcają dzieci do rozmowy na ważne tematy.
Tytuł należy do serii książek „Ja i moje emocje”. Daje one dzieciom i dorosłym wiele przystępnych wskazówek, jak radzić sobie w trudnych sytuacjach, zarówno tych codziennych, jak i niecodziennych. Razem z małymi bohaterami uczymy się rozpoznawać emocje, oswajać się z nimi i nawiązywać relacje z innymi ludźmi.
Kup Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym w ulubionej księgarni
Oceny książki Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym
41 użytkowników ma tytuł Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym na półkach głównych- Przeczytane 27
- Dziecięce 2
- 2023 2
- 2025 1
- Dziecięce przeczytane 1
- Asertywność 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym
Jak zadbać o bezpieczeństwo dziecka w przypadku, gdy nie ma nas obok? Na niektóre sytuacje można przygotować dziecko i nauczyć je właściwego postępowania, które może uchronić je przed niebezpieczeństwem.
Z pomocą przychodzi książka pt.: "Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym", która porusza bardzo ważną kwestią, jaką jest nieufanie nieznajomym. Główną bohaterką jest Lusia. Dziewczynka czeka przed szkołą na kogoś, kto ma ją odprowadzić do domu. Kolejno pojawiają się przy niej różne osoby - sąsiadka, pomocnik budowlany taty Lusi, znajomy mamy... Dla Lusi nie są oni zupełnie obcy, zna ich mniej lub bardziej, jednak nie wie o nich wszystkiego, ponadto doskonale pamięta, co powiedziała jej mama - że ma zaczekać. Dziewczynka odnawia zatem wszystkim, którzy chcieli jej pomóc i odprowadzić do domu i czeka... Czeka aż wreszcie przychodzi ktoś, kogo Lusia zna doskonale i wie o nim naprawdę wszystko. Tej osobie ufa i przy niej czuje się w pełni bezpiecznie.
Książka pomimo poważnej tematyki jest przyjemna w odbiorze, zabawne ilustracje sprawiają, że nie budzi ona uczucia niepokoju w małym czytelniku, a jednocześnie uczy bardzo ważnych rzeczy.
Bardzo bym chciała, by moje dzieci były tak asertywne w stosunku do obcych osób, jak Lusia. Dlatego też po lekturze dokładnie omawiany jej treść w oparciu o naszą rzeczywistość. Zarówno na początku, jak i na końcu książki zamieszczono szczegółową listę osób, z którymi Lusia może pójść nie pytając o zgodę rodziców, my również stworzyliśmy taką listę. Dzięki niej dzieci będą miały pewność komu mogą w pełni ufać i może choć odrobinę przyczyni się to do uchronienia ich przed niebezpieczeństwem ze strony ludzi z niekoniecznie dobrymi intencjami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pomocą przychodzi książka pt.: "Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym", która porusza bardzo ważną kwestią, jaką jest nieufanie nieznajomym. Główną bohaterką jest...
Mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie, lekko opowiedziana historia bardzo przydatna dla dziecka, z drugiej strony pytania które zadaje sobie dziewczynka jak zastanawia się czy kogoś zna są szczerze mówiąc z kosmosu 😅 ale na pewno książka stanowi dobre wyjście do dyskusji z dzieckiem o tym, że nie mozna iść z nikim, poza osobami które zostały uzgodnione z rodzicami :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść bardzo ważna, ale już przy pierwszych stronach trzeba dopowiadać, że do znajomych rodziców, sąsiadek etc nie mówi się na "Ty". Niby to nie problem, by o tym wspomnieć, ale czemu w książce uczą, by zwracać się w ten sposób do dorosłych, to już jest dla mnie niezrozumiale. Pytania nad którymi zastanawia się Lusia też są trochę od czapy. Miało być ciekawie i pouczająco, ale niestety średnio to wyszło.
Treść bardzo ważna, ale już przy pierwszych stronach trzeba dopowiadać, że do znajomych rodziców, sąsiadek etc nie mówi się na "Ty". Niby to nie problem, by o tym wspomnieć, ale czemu w książce uczą, by zwracać się w ten sposób do dorosłych, to już jest dla mnie niezrozumiale. Pytania nad którymi zastanawia się Lusia też są trochę od czapy. Miało być ciekawie i pouczająco,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym" to przepiękna, angażująca historia, nasączona potężnym ładunkiem emocjonalnym oraz refleksyjnym, która nie tylko uczy dzieci odmawiania nieznajomym, co może okazać się sytuacją niekomfortową wręcz trudną, ale także przypomina, iż nie można nikogo oceniać po wyglądzie.
Autorka pod postacią niebywale przyjemnej opowieści, przemyciła najważniejszą zasadę bezpieczeństwa, od której nie ma żadnych wyjątków. Dziecko może iść tylko z osobą, którą w pełni zna, która została ustalona wyłącznie z rodzicami. Pozostali, znani z widzenia, czy z podwórka, w takim wypadku traktowani są na równi z obcymi i należy im stanowczo odmówić, bez względu na ich zdziwienie czy nawet oburzenie. Dziecko musi wiedzieć, że nie przy każdym może czuć się bezpiecznie, dlatego musi przestrzegać tak ważnych zasad.
Wyjątkowa szata graficzna książeczki zachwyca już od pierwszego spotkania. Przepiękne, duże, barwne ilustracje z pewnością podbiją serca zarówno dzieci, jak i ich rodziców. Przyciągają one uwagę młodego czytelnika, wspaniale obrazują opowieść i zachęcają do wspólnej rozmowy, jednym słowem pomagają w pełni delektować się poznawaną wartościową historią. Tak, to jedna z tych angażujących lektur, którą przeżywa całym sobą oraz porównuje do własnej sytuacji, dzięki czemu morał pozostaje w sercu na bardzo długo.
"Ale ja cię nie znam! Jak odmawiać obcym" to pięknie zilustrowana, wartościowa i przyjemna książeczka, która uczy jak odmawiać obcym i uświadamia przy kim dziecko jest w pełni bezpieczne. Ta cenna opowieść stanie się idealnym pretekstem do poważnej, refleksyjnej, przepełnionej bliskością i szczerością rozmowy na temat bezpieczeństwa, jak i doświadczeń dziecka czy jego obaw w tym konkretnym temacie. Bezsprzecznie, pozycja obowiązkowa!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka pod postacią niebywale przyjemnej opowieści, przemyciła...