Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne

Okładka książki Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne autora David I. Kertzer, 9788380496729
David I. Kertzer Wydawnictwo: Czarne Ekranizacje: Porwany (2023) Seria: Reportaż reportaż
reportaż
Reportaż
The Kidnapping of Edgardo Mortara
2018-04-11
2018-04-11
Jan Dzierzgowski
Ekranizacje:
Porwany (2023)

Kup Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelnei

Mały człowiek, wielki czas

719 1 155

Oceny książki Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne

„Porwanie Edgarda…” to fascynująca książka, która przybliża czytelnikowi wydarzenia z 23 czerwca 1858 roku w Bolonii, kiedy to dwóch oficerów, działając na polecenie inkwizycji, zabrało z domu sześcioletniego chłopca, Edgarda Mortarę, syna żydowskiego kupca. Chłopiec został odebrany rodzinie pod pretekstem rzekomego tajnego chrztu, którego miała dokonać służąca. W tamtych czasach prawo kanoniczne dopuszczało udzielenie chrztu w nagłych wypadkach, nawet bez zgody rodziców, co pozwalało na odłączenie dziecka od rodziny żydowskiej i wychowanie go w wierze katolickiej. W przypadku Edgarda tę decyzję poparł sam papież Pius IX, który później stał się jego protektorem. Chłopiec, nazywający papieża „ojcem”, wstąpił ostatecznie do kleru.
Samo porwanie stało się sensacją nie tylko na terenie dzisiejszych Włoch, ale również na całym świecie. Wydarzenia te, jak sugeruje autor, przyczyniły się pośrednio do procesu zjednoczenia Włoch, co świadczy o ich dalekosiężnym wpływie na ówczesną politykę. Historia uprowadzenia Edgarda Mortary wywołała międzynarodowy skandal i wpłynęła na stosunki dyplomatyczne, stając się symbolem konfliktu między starym a nowym porządkiem politycznym w Europie.
Książka Davida I. Kertzera jest znakomitą i wnikliwą analizą tego kontrowersyjnego wydarzenia. Autor wykorzystał szeroki wachlarz źródeł, w tym relacje zagraniczne i archiwalne dokumenty, aby szczegółowo przedstawić nie tylko samo porwanie, ale także jego reperkusje na arenie międzynarodowej. Kertzer przedstawia również szerszy kontekst, w którym Kościół tracił kontrolę nad swoimi ziemiami na rzecz zjednoczonych Włoch. Autor umiejętnie pokazuje zderzenie dwóch światów: starego, związanego z tradycją i kościelną dominacją, oraz nowego, dążącego do świeckiego zjednoczenia Włoch. „Porwanie Edgarda…” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zainteresowanych historią Kościoła oraz polityką XIX-wiecznej Europy.

Niesamowita historia, w Polsce chyba zupełnie nieznana.

Autor jest naukowcem i nauczycielem akademickim, i niestety czasem odczuwalny jest ciężar pióra. Mamy tragedię jednostek, polityczne gry przywódców wielkich mocarstw, znany a jednak obcy świat - ale brakuje czegoś co powodowałoby, że od książki trudno się oderwać.

Niesamowita historia, w Polsce chyba zupełnie nieznana.

NIeco przesadzony tytuł. Pogrążenie to nieco za mocne słowo - owszem, pretekst w pewnych sytuacjach, by pewne ruchy polityczne wzmóc.
Bez wątpienia wyglądające na rzetelne dzieło obrazujące wypadek Edgarda Mortary - ochrzczonego wbrew rodzicom i ich woli, na mocy praw Państwa Kościelnego odebranego rodzicom. W tle dzieje się historia - zjednoczenie Włoch.
Antypapiescy politycy, władcy, działacze niekiedy wykorzystywali także ten wypadek.
Cała książka pokazuje złożonośc ówczesnej sytuacji, zawirowania (nie)porządku prawnego, ówczesne stosunki społeczne.
Prawdopodobnie dobra pozycja z punktu widzenia naukowego - dla ciekawego historii Włoch i papiestwa - zapewne interesująca.
Ale taki naukowy charakter wymaga, by język tez był daleki od powieściowego - dlatego nie zachęcam tych, co woleliby powieść.
Osobiście spodziewałem się czegoś w stylu niektórych powieści Eco - zanurzonej w realności akcji fabularyzowanej. A przeczytałem porządną prawdopodobnie ksiązkę zbliżoną do naukowych dzieł historycznych opartych na historii jednego przypadku.
Dlatego tylko 5. Acz ktoś , kto szuka dzieła historycznego oceni ją wyżej z punktu widzenia ilości faktów zebranych w jednym miejscu.

Antypapiescy...

676 użytkowników ma tytuł Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne na półkach głównych
108 użytkowników ma tytuł Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne

David I. Kertzer
David I. Kertzer
Amerykański antropolog, historyk i wykładowca akademicki specjalizujący się w naukach politycznych i historii Włoch. Jest autorem kilkunastu książek poświęconych dziejom Watykanu i Włoch. Za książkę Papież i Mussolini otrzymał Nagrodę Pulitzera.

Cytaty z książki Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne

Dodaj cytat z książki Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne