Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę

Okładka książki Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę autora Dan Baum, 9788380496316
Okładka książki Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę
2018-02-18
Rafał Lisowski

Kup Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykęi

Napad z bronią w kaburze

719 1 155

Oceny książki Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę

Bardzo interesujący reportaż. Dobrze napisane. Autor stara się obiektywnie, bez uprzedzeń, na ile jest to możliwe, omówić temat prawa obywatela do posiadania broni, w kontekście amerykańskim. Książka wydaje się być dobrą lekturą dla osób zainteresowanych temat. Jak dla mnie jedyna wada, być może wynikająca z upływu czasu od publikacji - choć nie do końca - to pominięcie przez autora kwestii masowych strzelanin, np w szkołach, w USA. Autor skupia się bardziej na kwestii stereotypów i problemów formalnych związanych z bronią palną. Pokazując jak krzywdzące są stereotypy dotyczące broni i jej posiadaczy. Bardzo wyważony głos w dyskusji nt. prawa do posiadania broni, życzliwy dla tegoż prawa, czego autor absolutnie nie ukrywa. Warto przeczytać i ocenić samemu. A jak nie oceni, to poszerzyć swoją wiedzę w przedmiotowym temacie.

Świetna, ciekawa pozycja! Podziwiam, bo autor potrafił odłożyć na bok swoje prywatne poglądy i obiektywne podejść do tematu posiadania broni.

Broń i możliwość jej zakup od ręki. Pasja a obsesja. Niegroźne hobby, jak i wielka odpowiedzialność. Różnice między hobbystami. Polityka, społeczne nastawienie.

Autor jest wielkim entuzjastą broni, a jego poglądy są otwarcie liberalno - demokratyczne.
Patrząc na chociażby europejskie ogólnikowe standardy posiadania/posługiwania się bronią, USA jest przepaścią. Wywijane naładowaną bronią podczas zajęć strzeleckich, brak wyczulenia na bezpieczeństwo, jak i ingerencja w sprzęt - to tylko część mocno niepoprawnych, aczkolwiek normalizowanych przez niektórych Amerykanów zachowań. Warto zaznaczyć, że broń sama w sobie nie stwarza zagrożenia - zagrożenie stwarzają dopiero ludzie, którzy używają jej nieostrożnie, jak i w celach śmiercionośnych.
Autor nie porusza aspektów Europejskich, zagranicznych - jego myślenie o broni nie wychodzi poza USA.
Warto przeczytać chociażby dla poznania opinii innych - nie tylko samego autora, ale również osób, które zabierają głos w reportażu, ponieważ ich nastawienie pokazuje, jak kwestie postrzegania broni mogą być różnorodne i indywidualne.

6.5/10

926 użytkowników ma tytuł Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę na półkach głównych
154 użytkowników ma tytuł Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę

Cytaty z książki Wolność i spluwa. Podróż przez uzbrojoną Amerykę