- reportaż
- Seria Amerykańska
- Hellhound on His Trail: The Stalking of Martin Luther King, Jr. and the International Hunt for His Assassin
- 2017-09-06
- 2017-09-06
- Tomasz Bieroń
Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę
W kwietniu 1968 roku James Earl Ray przyjechał do Memphis. Wynajął obskurny pokój ze świetnym widokiem na motel Lorraine, kupił karabin snajperski i wziął na cel historię. Po oddaniu śmiertelnego strzału do Martina Luthera Kinga porzucił broń, wsiadł do białego mustanga i spokojnie odjechał. Policja, która już parę minut po zabójstwie pojawiła się na miejscu zdarzenia, minęła się z nim o kilka chwil. Śledztwo wkrótce przejęło FBI, rozpoczynając największy pościg w historii Ameryki, w którym udział wzięło ponad trzy i pół tysiąca agentów, który kosztował prawie dwa miliony dolarów i który zakończył się daleko poza granicami USA.
Sides stworzył pasjonujący thriller non-fiction, konstruując równoległe portrety dwóch bardzo różnych mężczyzn, ofiary i zabójcy: charyzmatycznego lidera ruchu na rzecz walki z dyskryminacją rasową i zaburzonego samotnika z zagmatwaną i brutalną przeszłością, którego motywy były równie mętne jak jego tożsamość.
Książka nominowana do Nagrody Edgara.
Jedna z najlepszych książek roku według „Time”, „The Washington Post”, „The Christian Science Monitor”, „The Oprah Magazine”, „St. Louis Post-Dispatch” i „San Francisco Chronicle”.
Kup Ogar piekielny ściga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Ogar piekielny ściga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę
Koniec pięknego snu
Lata 60. XX wieku wstrząsnęły Stanami Zjednoczonymi z niespotykaną siłą. Najpierw przyszedł rok 1963, w którym Lee Harvey Oswald zamordował prezydenta Johna Fitzgeralda Kennedy’ego, potem 1968, kiedy James Earl Ray zastrzelił Martina Luthera Kinga, a Sirhan Sirhan uśmiercił Roberta Kennedy’ego. I choć nikt przy zdrowych zmysłach tych mrocznych czasów nie wspomina z rozrzewnieniem, to trudno nie uznać ich za fascynujące – dlatego też rozpalają umysły pisarzy nawet po półwieczu.
Najkrótsze streszczenie „Ogar piekielny ściga mnie” kryje się w jego podtytule: „Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę”. Hampton Sides swoją powieść non-fiction prowadzi dwutorowo: w części rozdziałów pokazuje ostatnie dni legendarnego pastora (począwszy od jego pierwszej wizyty na strajku śmieciarzy w Memphis),w pozostałych skupia się na długiej drodze jego mordercy, która rozpoczyna się od ucieczki z więzienia – i tam też kończy. W pewnym momencie, kiedy fizyczna odległość między zamachowcem i ofiarą zmniejsza się diametralnie, pisarz rezygnuje z tak wyraźnego podziału i rozpoczyna wyjątkowo dynamiczną relację z miejsca zbrodni. Obok tych fabularyzowanych fragmentów dotyczących morderstwa w książce znajduje się też bardzo szeroki opis jego tła społecznego i politycznego – swoista literacka pocztówka ze Stanów Zjednoczonych lat 60.
Kluczowym elementem „Ogar piekielny ściga mnie” jest odczarowywanie historii. W temacie samego zamachu Sides zajmuje bardzo jasne stanowisko – odżegnuje się od wszelkich teorii spiskowych, a narrację prowadzi tak, aby pokazać, że morderstwa dokonał Ray i że cała idea zrodziła się w jego spaczonym umyśle. Amerykański pisarz wykorzystuje zarówno potężny materiał dowodowy zgromadzony podczas śledztwa, jak i późniejszą literaturę narosłą wokół śmierci legendarnego pastora, aby pokazać, że rzekome zaniedbania FBI – nie wspominając nawet o udziale agencji w organizacji zamachu – to tylko plotki rozsiewane przez poszukiwaczy sensacji, a samo dochodzenie przeprowadzone zostało wzorowo. Sides wskazuje kilka rzeczy, których wyjaśnić nigdy się nie udało (jak między innymi to, kto pomagał Rayowi w trakcie dwumiesięcznej ucieczki),ale w końcowych rozdziałach i posłowiu wypowiada się wprost: twierdzi, iż wierzy w indywidualną winę Raya.
Jednak mitologizacji uległ nie tylko zamach, ale także jego ofiara. Martin Luther King stał się legendą już za życia, przed czterdziestką był jednym z najważniejszych na przywódców społecznych na całym świecie, laureatem Nagrody Nobla i człowiekiem roku tygodnika „Time”, lecz to śmierć przemieniła go w czarnoskórego Mesjasza, przekształciła z człowieka w symbol. Sides, choć nie przywołuje kompletnego życiorysu pastora i zaczyna swoją opowieść krótko przed wydarzeniami w Memphis, próbuje dokonać procesu odwrotnego – zająć się nie hagiografią, a biografią. Dlatego też King w „Ogar piekielny ściga mnie” pokazany jest w chwilach zwątpienia, wahania, niepewności. Nie jest też nieskazitelny w sensie moralnym: jego rodzina zawsze musi ustępować przed działalnością społeczną, a w niekończących się podróżach towarzyszą mu liczne kochanki. Na szczęście autor zachował umiar – pokazuje słabości bohatera, ale w taki sposób, że nie przysłaniają one ogromu dobra, które przyniósł światu. Podczas lektury trudno mieć wątpliwości co do tego, iż Martin Luther King, choć zbłądził nie raz, był jednym z największych ludzi dwudziestego wieku.
„Ogar piekielny ściga mnie” to świetna książka, która dla polskiego czytelnika powinna być równie interesująca, co dla amerykańskiego. W swojej ojczyźnie Martin Luther King jest postacią powszechnie znaną i kochaną, więc zamach na jego życie wciąż budzi żywe emocje, w Polsce natomiast nie cieszy się szczególną popularnością – dlatego też fragmenty biograficzne mogą okazać się dla wielu odbiorców zupełną nowością. Tak czy inaczej warto dać Hamptonowi Sidesowi szansę, bo jego dar do przekuwania historii na pasjonujące fabuły jest jedyny w swoim rodzaju.
Bartosz Szczyżański
Oceny książki Ogar piekielny ściga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę
1406 użytkowników ma tytuł Ogar piekielny ściga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę na półkach głównych- Chcę przeczytać 957
- Reportaż 26
- Literatura faktu 14
- 2018 11
- 2021 10
- USA 10
Tagi i tematy do książki Ogar piekielny ściga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę
Cytaty z książki Ogar piekielny ściga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę
W końcu się doczekali. Po kilku godzinach Belafonte przedstawił Corettę, która wstała i zwróciła się do ludzi spokojnym, jednostajnym głosem. Ograniczała wypowiedź do strefy osobistej. Mówiła o swojej miłości do męża i dzieci. Mówiła o tym, że życie jest krótkie.
- Ważna jest nie ilość czasu, ale jego jakość.
(...)
- W takie dni jak Wielki Piątek czasami pr...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ogar piekielny ściga mnie. Zamach na Martina Luthera Kinga i wielka obława na jego zabójcę
Absolutne kino, wnikliwe opisy wszystkich ważnych postaci tamtych wydarzeń, zero pomijania, a mimo to porywa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNon-fiction które czyta się jak powieść. Dobre.
Non-fiction które czyta się jak powieść. Dobre.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo nierówna książka stanowiąca kompleksowy opis istotnego wydarzenia.
Pierwsze 15 rozdziałów jest rozwleczone do granic możliwości. Można by je streścić w jednym, góra dwóch i książka tylko by na tym zyskała. Gdy akcja zaczyna przyspieszać, to mamy do czynienia z naprawdę fascynującą, a przy tym świetnie napisaną opowieścią. Niestety, pod koniec akcja znowu zaczyna zwalniać, a interesujące wątki przeplatane są stanowczo przydługimi opisami mało istotnych zdarzeń.
Można odnieść wrażenie, że honorarium autora było uzależnione od liczby stron.
Bardzo nierówna książka stanowiąca kompleksowy opis istotnego wydarzenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze 15 rozdziałów jest rozwleczone do granic możliwości. Można by je streścić w jednym, góra dwóch i książka tylko by na tym zyskała. Gdy akcja zaczyna przyspieszać, to mamy do czynienia z naprawdę fascynującą, a przy tym świetnie napisaną opowieścią. Niestety, pod koniec akcja znowu zaczyna...
O chleb się ściera kiep
Gdy chleba braknie jedzcie muszki
Święty Jan z miodkiem jadł szarańczę
I przed Bogiem tańczył
A Bóg mu pozwolił swoje całować nóżki
Chlejcie Ocean Spokojny
I spluńcie na wojny
Hymn pokoju PIDZAMA PORNO
z cyklu...rozwiązuję zagadki świata...
06.01. 2022....tłum idzie na Kapitol...biały tłum...a gdyby był bardziej kolorowy?...karabin parzy , dłonie się pocą ...
Książka jest fascynująca.
O chleb się ściera kiep
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy chleba braknie jedzcie muszki
Święty Jan z miodkiem jadł szarańczę
I przed Bogiem tańczył
A Bóg mu pozwolił swoje całować nóżki
Chlejcie Ocean Spokojny
I spluńcie na wojny
Hymn pokoju PIDZAMA PORNO
z cyklu...rozwiązuję zagadki świata...
Chyba każdy słyszał o zabójstwie Martina Luthera Kinga. Sprawa ta jest jednym z najbardziej ikonicznych i tajemniczych wydarzeń w historii Stanów Zjednoczonych, między innymi obok zabójstwa JFK, do którego doszło zaledwie kilka lat wcześniej.
Ta książka to fenomenalny zapis wydarzeń dokumentujący życie Kinga, jego zabójcy, oraz samego śledztwa po zamachu. Ta historia jest tak niesamowita, że aż trudno uwierzyć, że James Earl Ray nie miał zleceniodawców wyżej postawionych, albo po prostu został kozłem ofiarnym.
Pikanterii całej sprawie dodaje fakt, że śledztwo przeciwko Kingowi zlecił sam J. Edgar Hoover, który żywił jawną niechęć wobec pastora. Ta książka czyta się sama.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to fenomenalny zapis wydarzeń dokumentujący życie Kinga, jego zabójcy, oraz samego śledztwa po zamachu. Ta historia jest...
Powyższy reportaż, tak jak wskazuje jego podtytuł, dotyczy tematu zamachu na Martina Luthera Kinga oraz pościgu za jego zabójcą. Hampton Sides, amerykański historyk i dziennikarz, w opraciu o różnorodne źródła pisane - przychylne, jak i krytykujące postać Kinga - zrekonstruował wydarzenia z roku 1968 w sposób drobiazgowy i logiczny. Książka, jak sam stwierdził w posłowiu autor, powstała po tym, gdy zagłębiając się w niezliczoną ilość teorii spiskowych zauważył w nich luki i wzajemnie wykluczające się informacje.
,,Ogar piekielny..." to pozycja, która w mniejszym stopniu skupia się na postaci przywódcy ruchu praw obywatelskich, zdecydowanie więcej miejsca poświęcono zabójcy i jego poszukiwaniom. Nie znaczy to jednak, że nie dowiadujemy się z niej niczego o ówczesnej sytuacji społecznej. Sides zarysował interesujące tło napięć rasowych i walki o to, by hasło ,,Jestem człowiekiem" widoczne było nie tylko na piśmie. Porusza temat działalości Kinga, podkreśla jego zasługi jako przywódcy ruchu, jednocześnie zwracając uwagę na ludzkie słabości. Jest to, jak już napisałam, tło, dlatego osoby niezaznajomione z tematem lub chcące dowiedzieć się więcej o ruchu praw obywatelskich nie znajdą dla siebie zbyt wiele w tej pozycji.
Sides bardzo szczegółowo opisał jakie kroki podejmował James Earl Ray, co sprawiło, że trafił do Memphis i pociągnął za spust oraz jak wyglądała jego ucieczka przed wymiarem sprawiedliwości. Nie można odmówić autorowi ogromu pracy i chociaż sama lubię szczegółowe książki, chwilami miałam już dość. Detale dotyczące ubioru, zawartości walizek, wystroju zmieniających się pokojów momentami mnie przytłaczały, zamiast dowiedzieć się o motywacji zabójcy, poznałam opisy wzorów na jego koszulach. Jednocześnie ta drobiazgowość autora rozmywa się na końcu książki - jedynie w sposób zdawkowy dowiadujemy się o procesie i skazaniu.
Niemniej uważam, że jest to bardzo interesujący tytuł, który między wierszami wiele mówi o amerykańskim społeczeństwie i historii kraju - głównie z negatywnej perspektywy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita książka (reportaż). Czyta się z zapartym tchem, mimo, że historia w ogólnym zarysie jest znana. Jedna z topowych pozycji Serii Amerykańskiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHampton Sides to gwarancja dobrej lektury, mimo, że ta pozycja trochę różni się od innych książek autora. Mamy tu do czynienia z czymś w rodzaju reportażu kryminalnego (chociaż w zakończeniu pojawia się też określenie "thriller") dotyczącego zamachu na Martina Luthera Kinga. Sides dobrze pokazuje różne perspektywy. Z jednej strony to opowieść o Memphis, ostatnich chwilach Kinga, ale też Jamesie Rayu, jego przygotowaniach oraz tym co robił po zamachu. Nie mogło też zabraknąć opisu gigantycznego śledztwa prowadzonego przez FBI, poszukiwań zamachowca, które objęły kilka krajów i wciągnęły do niego takie służby jak chociażby Scotland Yard. Temat był dla mnie kompletnie nieznany, ale przyznam, że lektura mnie wciągnęła i czytało się książkę jak dobry kryminał. Sides dobrze buduje tło opowieści, strajk śmieciarzy w Memphis, środowisko zgromadzone wokół osoby Kinga oraz w szerszym kontekście sytuację w Ameryce lat 60-tych. Autor uczciwie też zaznacza, że pewne kwestie do dziś pozostają nieustalone, przedstawia kilka teorii spiskowych, które w późniejszym czasie zyskały na popularności. Fabuła, mimo, że mocno beletryzowana, to jak zaznacza autor "każda scena znajduje oparcie w źródłach historycznych". No cóż, wyszło to znakomicie.
Hampton Sides to gwarancja dobrej lektury, mimo, że ta pozycja trochę różni się od innych książek autora. Mamy tu do czynienia z czymś w rodzaju reportażu kryminalnego (chociaż w zakończeniu pojawia się też określenie "thriller") dotyczącego zamachu na Martina Luthera Kinga. Sides dobrze pokazuje różne perspektywy. Z jednej strony to opowieść o Memphis, ostatnich chwilach...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita lektura.
Mroczna, pełna przemocy, lecz wciągająca i poparta ogromem researchu lektura. USA lat 60, FBI późnego Hoovera, zacieranie za sobą śladów i poszukiwania "wroga publicznego" w erze przedcyfrowej - słowem, jedna z najlepszych pozycji wydanych w ramach serii amerykańskiej.
Znakomita lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor z drobiazgową precyzją (numery VIN pojazdów, adresy itp.),a jednocześnie żyłką wytrawnie stopniującego napięcie autora kryminałów, odtwarza okoliczności zamachu na Martina Luthera Kinga i pościgu za jego zabójcą - Jamesem Earlem Rayem, odnosi się także do narosłych zwłaszcza już w XXI wieku teorii spiskowych.
Mroczna, pełna przemocy, lecz...
Bardzo dobry i rzetelny reportaż o kulisach zabójstwa MLK i polowaniu na strzelca.
Sam MLK jest raczej posiacią drugoplanową, przedstawiony w sposób bardziej ludzki bez idealizowania, historia skupia się na jego zabójcy oraz obrazie społeczeństwa i FBI w tamtych czasach.
Bliżej tej książce jest do thrillera niż do biografii lidera Ruchu Praw Obywatelskich. Naprawdę warto się z tą pozycją zapoznać, autor włożył w nią sporo pracy, co odbija się na kartach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo sporych rozmiarów lekturę czyta się szybko i wciąga od razu niczym świetny thriller.
Bliżej tej...