Ucieczka

Okładka książki Ucieczka autora Wiktoria Czyżycka, 9788366767249
Okładka książki Ucieczka
Wiktoria Czyżycka Wydawnictwo: Wydawnictwo Alegoria Cykl: Imperium Smoczej Blizny (tom 1) fantasy, science fiction
Imperium Smoczej Blizny (tom 1)
2022-06-03
2022-06-03

Kup Ucieczka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ucieczka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ucieczka

Książkę przeczytałam w ramach maratonu #jesieńzpolskimiautorami, który współorganizuje razem z @nastka_diy_book @hej_tu_malami oraz @zaczytany_nauczyciel_yivrett

Historia mnie tak wciągnęła, że już wiem, że muszę sięgnąć po kolejne części. Bohaterowie są ciekawie wykreowani, a jeszcze ciekawszy jest świat przedstawiony przez autorkę. Podobają mi się wykorzystane motywy i to jak zostały poprowadzone. Oczywiście spotkamy w powieści elfy, smoki i nie tylko! Ale to musicie sprawdzić osobiście, naprawdę warto! Powieść czyta się ekspresowo i jest świetną rozrywką i odpoczynkiem od szarej codzienności.

Jeśli macie ochotę na lekką i wciągającą fantastykę to ta powieść będzie dla Was idealna.

Niedawno sięgnąłem po pierwszą książkę Wiktorii Czyżyckiej z cyklu „Imperium Smoczej Blizny”. Część pierwsza pt. „Ucieczka” to wyjątkowa historia, która bardzo mnie poruszyła. Poruszyła mnie wrażliwość autorki na stworzenie tak wyjątkowej i pięknej historii. Zatem już teraz sięgnijcie po tę książkę, a ja zabieram się za lekturę drugiej części tego cyklu.

To, co przykuło moją uwagę, to młody wiek autorki, która wykazała się dojrzałością postrzegania świata i jego kreowania na kartach swej debiutanckiej powieści. „Ucieczka” to książka, która na swych kartach zapisaną ma historię. Historię, która sprawi, że uciekniecie do świata elfów, wilków, smoków czując fantastyczny klimat. Klimat, który otuli Wasze czytelnicze serca. A to wszystko „zapakowane” w magicznym kręgu, który udzieli się Waszym emocjom. Dzięki poznawaniu tej historii wkroczycie do świata, w którym wiele się dzieje, a Wy nie zmrużycie oczu, dopóki nie dotrzecie do ostatniej strony. A jeśli zaś o strony chodzi, to zdecydowanie mogę wymienić same pozytywne strony płynące z lektury pierwszej części cyklu „Imperium Smoczej Blizny”.

Otwierając się na lekturę tej książki, poznajemy historię plemienia elfów, które przed wiekami otrzymał od Najwyższego Smoka Neru smocze skrzydła. Są one symbolem sprawowania władzy nad pozostałymi społeczeństwami. Jak się jednak okazuje niektórzy członkowie plemienia na zgadzają się na taki porządek świata, co doprowadza do rozpadu oraz wojen. Podczas jednych z potyczek ginie król Nilirów, a to prowadzi do konieczności objęcia władzy przez młodą księżniczkę. Czy zdoła ona udźwignąć brzemię? Czy będzie potrafiła połączyć zwaśnione rody? Koniecznie przekonajcie się sami i sięgnijcie po debiutancką powieść Wiktorii Czyżyckiej?

Nie ukrywam, że autorka stworzyła wyjątkowe uniwersum, do którego wkraczając, serwujemy sobie niezapomniane, fantastyczne emocje. Jeśli jesteście miłośnikami fantasy, to tej książki nie może zabraknąć w Waszych domowych biblioteczkach. Co więcej, ten tytuł powinien zawitać na półki NIK – Najlepszych Interesujących Książek. Nie pisałbym tych słów, gdybym na własnej czytelniczej skórze nie poczuł tych dreszczy, które wywołała lektura tej powieści. A Wy drodzy czytelnicy bądźcie jak Czyt-NIK i sięgnijcie po pierwszą książkę autorki, która tym tytułem dowiodła, że jest ogromną nadzieją, wschodzącą gwiazdą polskiej literatury fantastycznej.

To, co przykuło...

UCIECZKA
Imperium Smoczej Blizny
Wiktoria Czyżycka

"Nie możesz wstać ani mówić, ale chciałabyś powstać i latać, czyż nie?"

Odmęty wyobraźni są nieograniczone, niezgłębione, nieograniczone, przepastne... A szczególne miejsce w tych niemierzalnych przestworach zajmuje fantastyka - zgadzacie się? Powiem więcej, lwią część tego odmętu zajmuje, i to na honorowym miejscu, polskie fantasy - buńczuczne, nieprzewidywalne, fascynujące! Przekonuję się o tym za każdym razem, gdy trafiam na takie książki, jak "Ucieczka" Wiktorii Czyżyckiej! Zapraszam na recenzję.

"Ucieczka" to pierwszy tom cyklu Imperium Smoczej Blizny, zapoczątkowujący niesamowitą przygodę pośród efów, smoków i ludzi, miotanych porywami namiętności, igraszkami przeznaczenia, trawionych przez intrygii, zdrady i wyniszczające wojny.

"Ucieczka" w pełnej krasie prezentuje złożone, bardzo oryginalne i szalenie interesujące uniwersum, które wprost zachwyca swoją wyjątkowością. Świat przedstawiony jest naprawdę bogaty i wyrasta na kanwie autorskiej, dopracowanej w najmniejszych szczegółach legendzie z silnie zaakcentowanym boskim pierwiastkiem oraz podkreślającym moc przeznaczenia, a także związanej z nim przepowiedni. Przyznaję, że początkowo poczułam się przytłoczona wspomnianą złożonością reguł, zasad, sięgających daleko w przeszłość zależności budujących powieściową rzeczywistość. Jednak wrażenie przytłoczenia bardzo szybko ustąpiło fascynacji oraz zachwytowi nad misternie tkaną i na bieżąco wyjasnianą siecią zdarzeń, symboli, postaci tworzących kompleksowy świat przedstawiony.

W całej opowieści nie dopatrzyłam się ni grama naśladownictwa, pomimo, że autorka zaczerpnęła ze studni dobrze znanych motywów. Owszem, spotkamy tutaj smoki, elfy, zwierzołaki, zmiennokształtnych, czy też duchowe zwierzęta, jednak ich funkcje, zasady funkcjonowania społeczności, czy chociażby fizyczno-psychiczne właściwości istot są całkowicie oryginalne, niepowtarzalne, dotąd niespotykane. Co więcej, nie dość, że znane motywy autorka uczyniła wyjątkowymi, to jeszcze zrobiła to w iście interesujący i mistrzowski sposób.

"Ucieczka" w dynamicznym tempie prowadzi  czytelnika poprzez przepełnione napięciem, nieprzewidywalne i nasączone emocjami zdarzenia, wśród których niejednokrotnie błyskają stal i pazury, leje się kre.w, pobrzmiewają echa przepowiedni i dają się słyszeć żałobne lamenty. Wszystko to dzieje się w obliczu zdrady, wynaturzonej żądzy władzy, chęci dominacji. Jednak w opozycji stają miłość, braterstwo dusz, wola walki o wolność, prawdziwa przyjaźń oraz poświęcenie. Pytanie tylko, które z tych sił zwyciężą? Musicie sami się o tym przekonać, lecz pamiętajcie, że niejedna emocja i niejedno silne wrażenie zawładnie Waszym umysłem i duszą podczas lektury!
"Ucieczka" ma specyficzny, mroczny, po części mistyczny klimat, który jest naprawdę silnie wyczuwalny i dobitnie podkreśla wydźwięk całej opowieści. Wpływa na to żywa obecność wierzeń, legend, przepowiedni oraz rozlicznych tajemnic, intryg oraz przenikających do teraźniejszości ech przeszłych, brzemiennych w skutki zaszłości. Wszystko to - pomysł na fabułę, wydarzenia, niezwykły klimat, mnogość ciekawych motywów - w niesamowity sposób ze sobą rezonuje, tworząc wciągającą i w pełni angażującą czytelnika opowieść.
Żeby dopełnić "laurki", jaką kreślę tej historii, dodam, że również kreacja bohaterów jest bardzo udana. Postaci są wyraziste, charakterne i otrzymujemy pełen obraz każdej z nich - poznajemy  ich motywacje, skrywane myśli, pragnienia, szaleństwa, podążamy poprzez meandry umysłów i psychiki, odkrywamy przeszłość i tajemnice. Część bohaterów jest z gruntu dobra, szlachetna, ale też spotykamy postaci szare moralnie, a nawet antagonistów, u których szlachetności charakteru trudno się dopatrywać.
Żeby dopełnić moją listę pochwał dla tej powieści dodam jeszcze, że również styl wypowiedzi jest świetny: plastyczny język, ciekawe dialogi, opisy przemawiające do wyobraźni, lecz ograniczone do niezbędnego minimum. Słowem: powieść napisana jest ciekawie, z rozmysłem, w stylu przemawiającym do odbiorcy i czyniącym lekturę również przyjemną.
Jeśli macie ochotę przeżyć niesamowitą przygodę, a przy tym nie obawiacie się stawić czoła mrocznym siłom oraz tajemniczym splotom przeznaczenia, to koniecznie przeczytajcie powieść "Ucieczka". Gwarantuję Wam, że poświęcony lekturze czas będzie obfitował w moc wrażen, emocji i stanie się czystą przyjemnością przemieszaną z niesłabnącą ekscytacją.
#książki #Ucieczka #imperiumsmoczejblizny #wiktoriaczyżycka #wydawnictwoalegoria

UCIECZKA
Imperium Smoczej Blizny
Wiktoria Czyżycka

"Nie możesz wstać ani mówić, ale chciałabyś powstać i latać, czyż nie?"

122 użytkowników ma tytuł Ucieczka na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Ucieczka na półkach dodatkowych