Triumf

Okładka książki Triumf autora Wiktoria Czyżycka, 9788366767690
Okładka książki Triumf
Wiktoria Czyżycka Wydawnictwo: Wydawnictwo Alegoria Cykl: Imperium Smoczej Blizny (tom 4) fantasy, science fiction
Imperium Smoczej Blizny (tom 4)
2024-10-24
2024-10-24

Kup Triumf w ulubionej księgarnii

Oceny książki Triumf

OPINIE i DYSKUSJE o książce Triumf

TRIUMF
Seria Imperium Smoczej Blizny, tom IV
Wiktoria Czyżycka

"Wino jest słodkie, ale kre.w jest gęstsza."

Imperium Smoczej Blizny z impetem zawojowała moją zachłanną, nieustająco łaknącą silnych wrażeń wyobraźnię, domagającą się nasycenia fantastycznymi historiami, które przełamują schematy. Z niesłabnącym zainteresowaniem, z wciąż narastającym apetytem pochłaniałam kolejne tomy tej fascynującej opowieści, sycąc się jej wyjątkowością i zaspakajając pragnienie przeżywania niesamowitych przygód, odczuwania targających trzewiami emocji, odkrywania nowych światów. Teraz nadszedł czas "Triumfu", która zachwiała moją równowagą wewnętrzną, poczyniła spustoszenie w sercu i umyśle, odcisnęła piętno nieprzemijającej pamięci o fenomenalnej opowieści.

"W0jny nie prowadzą do niczego poza cierpieniem i $miercią. Ale skoro już je wywołaliście, naszym celem stało się sprawienie, by przyniosły triumf."

W recenzjaj poprzednich trzech tomów wspominałam, że Wiktoria Czyżycka stworzyła uniwersum niezwykłe, wyjątkowe i zachwycające tak pod względem fabularnym, jak i kreacji świata przedstawionego. "Triumf" jeszcze bardziej i w bardzo ciekawy sposób ubogaca świat przedstawiony, prezentując nie tylko nowe królestwo, wraz z wszelkimi zależnościami społeczno-politycznymi, ale także opisując nową, całkowicie oryginalną mitologię oraz jej wpływ na życie bohaterów. "Triumf" harmonijnie i bardzo logicznie splata ze sobą wszystkie elementy świata przedstawionego, podkreśla jego wyjątkowość i uwypukla oryginalność jego magiczno-religijno-polityczno-społecznej struktury. Ważne jest to, że autorka pisząc kolejne części serii nie ograniczyła się wyłącznie do prezentowania nowych wydarzeń rozgrywających się w ustalonym na początku kształcie powieściowej rzeczywistości, lecz z każdym kolejnym tomem tę rzeczywistość rozwijała, przydawała jej nowych, kluczowych cech - nawet w finałowej odsłonie opowieści.

"Tak, wiem, że tego nie rozumiesz, bo triumf bywa bardzo gorzki."

Fabuła "Triumfu" to istna mieszanina politycznych intryg, imperialnych i osobistych tajemnic, prawdziwie epickich w0jennych starć, a nade wszystko ludzkich, a raczej elfich dramatów. Czwarty tom wyjaśnia i zamyka tylko nieliczne wątki - te o bardziej ogólnym, politycznym, imperialnych charakterze - natomiast większość indywidualnych, osobistych historii poszczególnych bohaterów pozostaje po części otwarta, choć największe tajemnice ujrzały światło dzienne. Myślę, że określenie "nieprzewidywalne" tylko w małym stopniu oddaje charakter poczynionych przez autorkę rozwiązań fabularnych - bardziej odpowiednie byłoby nazwanie ich szokującymi, a nawet porażającymi. Fabuła "Triumfu", poza rozwojem i rozwiązaniem kluczowych intryg, wprowadza do opowieści nowe postaci i koncentruje się na ich wpływie na losy dotychczasowych bohaterów - w tej przestrzeni fabularnej pojawiły się dławiące serce, pełne emocji, szarpiące nerwy, dobrze nakreślone dramaty.
Obawiałam się, że w samym finale tomu zamykającego całą serię poczuję winonącą słodyczą nutę schematyzmu, a tymczasem otrzymałam pełną napięcia, dramatyzmu i budzącą prawdziwe przerażenie krw@wą łaźnię! Akcji powieści nie brak dynamiki, ale kluczowa wydaje mi się raczej jej intensywność połączona z wciąż narastającym napięciem. Autorka bardzo umiejętnie połączyła pełne ekscytacji, dramatyzmu, naznaczone krw@wymi obrazami, spektakularne wydarzenia z momentami rozmyślań, refleksji, emanacji uczuć oraz partiami opisującymi nowe elementy świata przedstawionego. Dzięki temu opowieśc jest płynna, porywająca, wciągająca i nieustannie zyskująca pełnię uwagii i zaangażowania ze strony czytelnika.
"Ktokolwiek zatriumfował, zapłacił cenę. Prawdziwe zwycięstwo nie jest możliwe bez ofi@ry..."
"Triumf" nie tylko pochłonęła moją uwagę - zaspokoiła ciekawość, ujawniła tajemnice, dała odpowiedzi na temat tego, jak potoczą się losy bohaterów i całej kunsztownie usnutej opowieści - ale przede wszystkim wywołała prawdziwą burzę emocji. Nie będę ukrywać, że - pomimo, iż rozumiem sens i przekaz opowieści - finał mnie zdruzgotał, rozdarł serce, a jednocześnie pozostawił w totalnym osłupieniu. Umysł pojmuje, rozumie, ale serce krzyczy: Szanowna Autorko: dlaczego?!?
Imperium Smoczej Blizny to high fantasy fascynujące, ekscytujące, budzące emocje oraz przełamujące schematy, co udowadnia i podkreśla finałołowy "Triumf". To jedna z tych serii, które chciałabym znów przeczytać po raz pierwszy, od nowa odkryć, na świeżo przeżywać wydarzenia i doświadczać bogactwa towarzyszących im emocji. Z żalem i smutkiem rozstaję się z bohaterami, żegnam to niezwykłe, magiczne, oryginalne uniwersum, rozstaję się z jego nieco mrocznym, fantastycznym klimatem i wiem, że będę tęsknić, ale też wspominać przez bardzo długi czas - te emocje i wrażenia, jakie wywołała we mnie opowieść są bezcenne i nieprzemijające. Gorąco polecam Wam lekturę całej serii Imperium Smoczej Blizny, której finałowy tom, zatytułowany "Triumf" jest zwieńczeniem i podkreśleniem jej niesamowitości!
#książki #triumf #imperiumsmoczejblizny #wiktoriaczyżycka #wydawnictwoalegoria

TRIUMF
Seria Imperium Smoczej Blizny, tom IV
Wiktoria Czyżycka

"Wino jest słodkie, ale kre.w jest gęstsza."

Na półkach: , , , , , , ,

„Triumf” to czwarta, a zarazem ostatnia odsłona cyklu Imperium Smoczej Blizny autorstwa Wiktorii Czyżyckiej.

Tom ten rozpoczyna się, gdy królowa Varila i księżniczka Lirian wraz z orszakiem i starszym księciem Pustyni Malesserem są w drodze na Szmaragdową Pustynię, by tam poprzez małżeństwo Lirian i Dareta przypieczętować sojusz Arandanii z Pustynią. W drodze dochodzi do mrożącego krew w żyłach zajścia, którego finał na szczęście nie jest aż tak tragiczny, jak mógłby być, lecz co takiego się wydarzyło – dowiecie się z książki.

Równolegle armia i pobratymcy Arandanii, pod wodzą księcia Edhgarma wyruszają na Wyżyny Echa, gdzie ma dokonać się ostateczny rozrachunek z Nierzucającymi Cienia… Czy misja ta się powiedzie? Czy księżniczka Sersien dokonała wszystkiego, co było konieczne, by odnieść w tej materii pełen sukces? Tego, rzecz jasna Wam nie zdradzę. Sami musicie dać się ponieść wartkiemu i pełnemu zwrotów akcji biegowi wydarzeń.

Varila czuje się coraz bardziej zagubiona wewnętrznie – z jednej strony martwi się o to, jak jej mała siostrzyczka poradzi sobie w obcym kraju, z drugiej coraz bardziej gubi się we własnych emocjach i uczuciach, do których nie chce się przyznać nawet sama przed sobą.

Po raz kolejny, młoda autorka, Wiktoria Czyżycka wykreowała bardzo bogaty i różnorodny świat, w którym bohaterowie zmagają się z wieloma trudnościami, stają w obliczu mnóstwa wyzwań, muszą dokonywać trudnych wyborów oraz podejmować ryzykowne decyzje.

Jak już wspomniałam, akcja powieści toczy się szybko, a jej fabuła intryguje czytelnika z każdą kolejną przeczytaną stroną coraz mocniej.

Jeśli znacie poprzednie części tego cyklu to nie możecie przejść obojętnie obok tego tomu, tym bardziej że jego zakończenie dosłownie wbija w fotel, a Wiktoria zaserwowała swoim odbiorcom mega twista.

Natomiast jeżeli jeszcze nie znacie tetralogii Imperium Smoczej Blizny to bardzo polecam Wam jej lekturę.

Jeśli lubicie wielowątkowe historie osadzone w bardzo rozbudowanym, intrygującym świecie pełnym smoków, magii, ale także walki o honor, silnych międzyludzkich więzi oraz świetnie wykreowanych postaci to myślę, że ten cykl pochłonie Was bez reszty.

Kto z Was wyruszy na podbój Imperium Smoczej Blizny?

* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *

Bez wątpienia Wiktoria Czyżycka jest moim największym odkryciem tego roku. Wszak autorka swój talent ukazała już wcześniej, lecz Czyt-NIK kilka tygodni temu miał tę przyjemność sięgnięcia do twórczości autorki. Przyjemność, którą zalecam dawkować każdemu, kto pragnie NIK – Najlepszych Interesujących Książek. Trzy wcześniejsze części cyklu „Imperium Smoczej Blizny”, czyli „Ucieczka”, „Przymierze”, „Sojusznicy”, tak mnie zachwyciły, że z radością i zaszczytem objąłem patronatem medialnym czwartą, (niestety) finałową odsłonę pt. „Triumf”.

Jestem przekonany, że młoda, obiecująca pisarka, tą książką, jak i całą serią zatriumfuje w sercach i umysłach miłośników fantastycznych historii. Historii, w których spotykamy się z elfami, smokami i wilkami. Tutaj miłość i magia grają pierwsze skrzypce, a my wczytując się w każdy wyraz zapisany na kartach tej powieści, wkraczamy do świata, który swą aurą pochłania nasze emocje, sprawiając, że nasza czytelnicza wyobraźnia sięga wyżyn. Jeśli zaś o wyżyny chodzi, to jestem przekonany, że Wiktoria Czyżycka zasługuje na wysokie noty. Czyt-NIKowe już ma, przecież Czyt-NIK poleca! Czyt-NIK patronuje! Teraz kolej na Waszą ocenę. Zatem bierzecie, czytajcie i zachwycajcie się kunsztem tworzenia historii przez autorkę, która przygotowuje się do egzaminu dojrzałości. Ten z dojrzałości literackiej zdała celująco!

Wiktoria Czyżycka w czwartej odsłonie zaprasza nas do finałowego, decydującego starcia w Imperium Smoczej Blizny. Co stanie się z ostatnim bastionem Nierzucających Cienia? Czy odradzająca się Arandania będzie mogła cieszyć się wolnością i harmonią? Jakie zmiany zajdą na dworze Najwyższego Księcia Namrena? Jaką tajemnicę skrywa Lirian? Dlaczego Varilę dręczą wyrzuty sumienia? Czy Sersien dokonała zemsty? Jeśli tak, to jaką cenę musiała zapłacić? Na te i wiele innych pytań pojawiających się w Waszej głowie odpowiedź znajdziecie podczas lektury finałowej odsłony cyklu „Imperium Smoczej Blizny” pt. „Triumf”.

Jeśli kochacie odkrywać światy nieodkryte, to książka Wiktorii Czyżyckiej jest właśnie dla Was. Jeśli pragniecie choć na chwile uciec ze świata współczesnego, by zatopić się w fantastycznym pięknie tego stworzonego przez autorkę, to koniecznie sięgnijcie po czwartą część serii „Imperium Smoczej Blizny”. „Triumf” to powieść, która zabierze Was w nieodkryte obszary, dzięki którym Wasza wyobraźnia nabierze kolorów, Wasze emocje osiągną temperaturę wrzenia. To sprawi, że Wasze czytelnicze serce zabije jeszcze mocniej, a czytelniczy umysł zatęskni za kolejnymi powieściami Wiktorii Czyżyckiej. Zatem Pani Wiktorio proszę pisać, tworzyć, kreować, a my będziemy czekać, czytać, zachwycać się i kochać Pani twórczość.

30 użytkowników ma tytuł Triumf na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Triumf na półkach dodatkowych